Τα ψηφιακά βιβλία των ΠΕΚ διατίθενται στην πλειονότητά τους σε μορφή .PDF και μερικά από αυτά και σε μορφή .ePub, και τα δύο με κρυπτογράφηση DRM (DRM Adobe digital rights management). Είναι αναγνώσιμα από υπολογιστές με MacOS και Windows, καθώς και από την πλειονότητα των συσκευών ανάγνωσης. Η διαδικασία φόρτωσης των βιβλίων στον υπολογιστή ή τη συσκευή σας γίνεται αυτόματα, εκτός κι αν είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε ψηφιακό βιβλίο.

Εάν αγοράζετε ebooks για πρώτη φορά, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 

1. ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ MAC ΚΑΙ PC

Μην αγοράσετε το ψηφιακό βιβλίο σας πριν δημιουρήσετε ένα Adobe ID και εγκαταστήσετε δωρεάν το πρόγραμμα Adobe Digital Editions στον ΗΥ σας (μόνο σε Mac OS X ή σε Windows), ως εξής:

α. Δημιουργήσετε ένα αριθμό ID από την Adobe εδώ. Απομνημονεύστε τον ή σημειώστε τον κάπου – θα τον χρειάζεστε συχνά.

β. Ξεκινήστε την εγκατάσταση του προγράμματος Adobe Digital Editions από εδώ.
Αν χρησιμοποιείτε λογισμικό Windows XP ή παλαιότερο, εγκαταστήστε το Adobe Digital Editions 3.0 ή 2.0 από εδώ.

γ. Μετά την εγκατάσταση του Adobe Digital Editions επιλέξτε «authorize my computer» και δώστε το user ID και το password που πήρατε στο βήμα (α).

Η εγκατάσταση και ενεργοποίηση του Adobe Digital Editions γίνεται για μία φορά. Κάθε επόμενο ebook που θα αγοράζετε, θα ανοίγει αυτόματα από το πρόγραμμα.

Αφού έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή ανάγνωσης, προχωρήστε την αγορά του ebook που επιθυμείτε. Στην σελίδα επιβεβαίωσης της συναλλαγής και μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της, θα λάβετε ένα σύνδεσμο ο οποίος θα ανοίξει αυτόματα το σχετικό αρχείο που θα κατέβει στον υπολογιστή σας. Ανοίγοντας αυτό το αρχείο, το βιβλίο θα προστεθεί αυτόματα στη βιβλιοθήκη του Adobe Digital Editions. Ο σύνδεσμος αυτός θα είναι διαθέσιμος στο Λογαριασμό σας στο cup.gr, στο πεδίο Παραγγελίες, σε περίπτωση που επιθυμείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε άλλη συσκευή για να το διαβάσετε εκεί (όπως π.χ. το κινητό σας τηλέφωνο ή/και τάμπλετ).

 

2. ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ iOS (iPad, iPhone)

Υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά προγράμματα ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων που διατίθενται δωρεάν από το AppStore, μέσω της εφαρμογής iTunes (τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ).

Η εφαρμογή iBooks, που πιθανώς ήδη έχετε εγκατεστημένη στη συσκευή σας, δεν διαβάζει τα προστατευμένα με Adobe DRM βιβλία. Για να διαβάσετε τα βιβλία των ΠΕΚ (ή και άλλων εκδοτών που χρησιμοποιούν την ίδια κρυπτογράφηση), σας προτείνουμε μία από τις παρακάτω εφαρμογές:

α. Το πρόγραμμα Adobe Digital Editions, από εδώ.

β. Το πρόγραμμα Bluefire Reader, από εδώ.

Καθώς ο κατάλογος των προγραμμάτων ανάγνωσης e-books καθημερινά αυξάνεται, μπορείτε πάντα να διαλέγετε κατάλληλα προγράμματα ανάγνωσης από εδώ.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το Adobe ID σας (δείτε #1).

 

3. ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ANDROID

Για συσκευές android έχουμε δοκιμάσει και προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές Adobe Digital Editions (εδώ) και Aldiko Book Reader (εδώ)

Για την εφαρμογή Aldiko Book Reader, αφού την εγκαταστήσετε την εφαρμογή θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Adobe ID σας (δείτε #1) ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

α) Ανοίξτε την εφαρμογή «Aldiko Book Reader”

β) Πατήστε πάνω αριστερά στο σημείο που γράφει Books και έπειτα πατήστε About

γ) Επιλέξτε Adobe DRM όπου και θα βάλετε το Adobe ID σας.

Για να κατεβάσετε το βιβλίο που έχετε αγοράσει συνδεθείτε με το λογαριασμό σας στην ιστοσελίδα www.cup.gr, βρείτε την παραγγελία του ψηφιακού βιβλίου σας (Λογαρισμός/Παραγγελίες), ανοίξτε την, και πατήστε το link για να κατεβάσετε το αρχείο στην εφαρμογή ανάγνωσης. Όταν η συσκευή σας ρωτήσει αν θέλετε να αποθηκεύσετε ή να ανοίξετε το αρχείο, επιλέξτε να το ανοίξετε με χρήση της εφαρμογής Aldiko. Το βιβλίο θα ανοίξει στην εφαρμογή.

 

4. ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ελέγξτε εδώ. αν η συσκευή σας υποστηρίζει το ψηφιακό προϊόν που θέλετε να αγοράσετε. Συνδέστε τον e-reader στο PC/Mac, το οποίο έχετε προηγουμένως κάνει ταυτοποίηση (authorize) με το Adobe ID που ήδη έχετε από το #1, ώστε η συσκευή σας να ενεργοποιηθεί με το ίδιο Adobe ΙD. Αντιγράψτε τα κρυπτογραφημένα ψηφιακά βιβλία που έχετε στον Η/Υ σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνει η κάθε συσκευή e-reader (δείτε επίσης #5, παρακάτω, για μεταφορά βιβλίων μεταξύ Η/Υ και readers).

 

5. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΗΥ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Τα κρυπτογραφημένα με AdobeDRM βιβλία που αγοράζετε βρίσκονται αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας, συνήθως στους παρακάτω φακέλους:

· Στα Windows, στον φάκελο “My Documents/My Digital Editions”

· Στα Mac OS X, στον φάκελο “Documents/Digital Editions”

Τα κρυπτογραφημένα αρχεία των βιβλίων σας, αφού τα εντοπίσετε στις παραπάνω θέσεις, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε όποιο πρόγραμμα ανάγνωσης ebooks επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε.

 

6. KATOXOI ΕΒΟΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ SITE ΤΩΝ ΠΕΚ

Όσοι στο παρελθόν έχουν προμηθευτεί ebooks από το site των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας στο info@cup.gr αναφέροντας τον τίτλο του βιβλίου και το email με το οποίο έγινε η αρχική αγορά, προκειμένου να τους δοθεί πρόσβαση στην ψηφιακή έκδοση (ebook) των συγκεκριμένων τίτλων στο νέο μας site.

 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή τεχνικό πρόβλημα, παρακαλούμε στείλτε mail στο info@cup.gr και θα σας εξυπηρετήσουμε το συντομότερο δυνατόν.