ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΛΩΝΗΣ

Ο Ιωάννης Κλώνης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Master of Science (MSc) στη «Μοριακή Ενζυμολογία» (University of Warwick, Αγγλία) και Doctor of Philosophy (PhD) στη «Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία», ειδικότερα στο πεδίο της κατιούσας διεργασίας και χρωματογραφίας συγγενείας ενζύμων (University of Southampton, Αγγλία).

Εργάστηκε ως senior research associate στο University of Cambridge, Institute of Biotechnology (Αγγλία) και ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Χημείας. Εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), όπου και εργάστηκε στο (νυν) Τμήμα Βιοτεχνολογίας. Από το 2020 είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας της Σχολής Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΓΠΑ.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα του συγγραφέα αποτελούν: (α) η κατιούσα διεργασία και ο καθαρισμός ενζύμων υψηλής αξίας, (β) τα βιομιμητικά μόρια και οι αναστολείς ενζύμων με εφαρμογές στην κατιούσα διεργασία και τη θεραπευτική, (γ) τα ακινητοποιημένα ένζυμα και οι οπτικοί βιοαισθητήρες. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων, επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου Reactive Dyes in Protein and Enzyme Techno­logy (Macmillan Press, 1987) και είναι συγγραφέας του βιβλίου  Ενζυμολογία (Εκδόσεις Έμβρυο, 2007, 2018). Έχει διατελέσει επί σειρά ετών διευθυντής στο Εργαστήριο Ενζυμικής Τεχνολογίας και αναπληρωτής πρόεδρος στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του ΓΠΑ, εθνικός εκπρόσωπος σε θέματα βιοτεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιστημονικός υπεύθυνος ανταγωνιστικών ερευνητικών προ­γραμμάτων, και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και οργανισμούς.


							

ΑΠΟ ΤOΝ ΙΔΙO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ