ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ

Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ. Eπιστημονικά έργα: Οι περιπέτειες της νεότητας. Η αντίθεση των γενεών στην ελληνική πεζογραφία (διδακτορική διατριβή, 1995), Η φωνή του γενέθλιου τόπου (1997), Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950 (2005). Έκδοση του μυθιστορήματος Λεμονοδάσος του Κοσμά Πολίτη, με τη μελέτη «Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας» (2010). Στις ΠΕΚ κυκλοφορεί επίσης η μελέτη της «“Σαν τις μυγδαλιές”. Ιδέες και σύμβολα στην Κερένια κούκλα», που συνοδεύει την έκδοση: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, Η κερένια κούκλα (2013).
Έχει δημοσιεύσει ακόμη τέσσερις συλλογές διηγημάτων (Φιλοξενούμενη, Εκδρομές με φίλες, Τα όρια της ζεστασιάς, Εκδοχές της Πηνελόπης), ένα βιβλίο με αυτοβιογραφικά δοκίμια (Η λογοτεχνία, μια σκανταλιά, μια διαφυγή ελευθερίας), το μυθιστόρημα Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας, καθώς και το αυτοβιογραφικό αφήγημα για τη μεταπολίτευση Και βέβαια αλλάζει!. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί και με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου για τη μελέτη Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950.

ΑΠΟ ΤOΝ ΙΔΙO ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ