Όλα τα άρθρα

9 Νοεμβρίου 2018

Προτάσεις Νοεμβρίου | Α’ μέρος

Αλέξης Λυκουργιώτης, Χρήστος Κορδούλης , Σωτήρης Λυκουργιώτης
Πέρα από τα ορυκτά καύσιμα
Το ταξίδι της επιστροφής στην ανανεώσιμη ενέργεια

Ο σύγχρονος υλικός πολιτισμός βασίζεται πρωτίστως στα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), που είναι βέβαιο ότι πρόκειται να εξαντληθούν μέσα στους δύο επόμενους αιώνες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σήμερα πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη βαίνει επιταχυνόμενη, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στο κλίμα, εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που οφείλονται στη καύση των ορυκτών καυσίμων. Μετά την εξιστόρηση της διαχρονικής σχέσης του ανθρώπου με την ενέργεια και τη λεπτομερή παρουσίαση των επιστημονικών ενδείξεων για τις αιτίες των κλιματικών διαταραχών, το βιβλίο ξεναγεί τον αναγνώστη σε έναν μελλοντικό, ίσως παράξενο, κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα. Τον συνοδεύει στο ταξίδι της επιστροφής στην ανανεώσιμη ενέργεια, σε έναν κόσμο όπου τα κτήρια και οι πόλεις θα κατασκευάζονται με τις αρχές της βιοκλιματικής, σε έναν κόσμο όπου το διοξείδιο του άνθρακα θα παγιδεύεται σε τεράστιες κοιλότητες του φλοιού της και ένα τμήμα του θα ανακυκλώνεται για την παραγωγή καυσίμων και χρήσιμων προϊόντων.

 

Ελευθέριος Ν.Οικονόμου
Από τα κουάρκ μέχρι το Σύμπαν
Μια σύντομη περιήγηση

Ετούτο το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη μια σύντομη περιήγηση στις δομές της ύλης από τις πιο στοιχειώδεις, τα κουάρκ, μέχρι το Σύμπαν και την ιστορία του. Οι κύριες ιδιότητες των δομών αυτών είναι προσβάσιμες ακόμη και σε ποσοτικό επίπεδο με ένα εφόδιο γνώσεων που δεν ξεπερνά το πρώτο πανεπιστημιακό έτος.

Ξεκινώντας από τους τρεις ακρογωνιαίους λίθους της Επιστήμης, χρησιμοποιώντας τη διαστατική ανάλυση και διαθέτοντας «λίγη φαντασία και σκέψη» επιτυγχάνει κανείς ποσοτικά αποτελέσματα με εντυπωσιακά σύντομο τρόπο.
Αυτή η εναλλακτική και οιονεί «μαγική» μέθοδος παραγωγής σχέσεων, που αλλιώς θα απαιτούσαν εξοικείωση με προχωρημένες θεωρίες, ίσως κεντρίσει το ενδιαφέρον και διεγείρει νοητικά κάποιους από τους αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται τούτο το βιβλίο: Φοιτητές αλλά και επιστήμονες φυσικής, χημείας, επιστήμης υλικών και επιστημών μηχανικού.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προτείνουν κάθε δεύτερη Παρασκευή, βιβλία που ξεχώρισαν στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού ή αφορούν επίκαιρα θέματα και συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο.