Όλα τα άρθρα

7 Ιουνίου 2018

Προτάσεις Ιουνίου | Α’ μέρος

Στέφανος Τραχανάς
Το Φάντασμα της Όπερας. Η επιστήμη στον πολιτισμό μας

Στο «Φάντασμα της Όπερας» ένας ιδιοφυής συνθέτης με παραμορφωμένο πρόσωπο διευθύνει τις παραστάσεις από τα σκοτεινά υπόγεια της Όπερας του Παρισιού. Οι θεατές απολαμβάνουν τις δημιουργίες του, το πρόσωπό του όμως αρνούνται να το αντικρίσουν.
Η επιστήμη, ως άλλο φάντασμα της όπερας, είναι μια δημιουργική δύναμη που επίσης κυβερνά τον κόσμο από το «υπόγειο». Οι κοινωνίες μας θαυμάζουν την επιστήμη. Γνωρίζουν ότι σ’ αυτήν οφείλουν την υλική ευμάρεια που απολαμβάνουν. Όμως το αληθινό της πρόσωπο, τον θεμελιώδη αντιδογματισμό της, το πνεύμα του υγιούς σκεπτικισμού που τη χαρακτηρίζει, προτιμούν να μην το βλέπουν.
Τούτο το βιβλίο επιχειρεί να συμφιλιώσει τον αναγνώστη μ’ αυτές τις λιγότερο οικείες όψεις της επιστήμης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει και το ηθικό περιεχόμενο που ενυπάρχει στην επιστημονική μέθοδο καθ’ εαυτήν: το δικαίωμα να αμφιβάλλεις έλλογα και η υποχρέωση να σκέφτεσαι ελεύθερα, αναγνωρίζοντας ως μόνη αυθεντία την εμπειρική πραγματικότητα.

Νίκος Πράντζος
Η Περιπέτεια του Μέλλοντος. Σενάρια για τις προοπτικές του ανθρώπου στο Σύμπαν

Ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας στο Διάστημα κατά τις δεκαετίες και τους αιώνες που έρχονται; Θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε κάποτε στα αστέρια; Θα συναντήσουμε κάποτε κάποια μορφή ζωής στο Σύμπαν ή μήπως είμαστε καταδικασμένοι σε «διαστημική μοναξιά»; Μακροπρόθεσμα, ποιο θα είναι το μέλλον της Γης, του Ήλιου, του Γαλαξία μας και του Σύμπαντος γενικότερα; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του ανθρώπου μέσα στο εξελισσόμενο Σύμπαν που μας αποκαλύπτει η σύγχρονη Κοσμολογία;
Στο βιβλίο αυτό προτείνεται μια απόπειρα εξερεύνησης του μακρινού μας μέλλοντος, στηριγμένη στα πορίσματα της σύγχρονης Αστρονομίας και Αστροναυτικής, αλλά και στα «φουτουριστικά» οράματα των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας.

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προτείνουν κάθε δεύτερη Παρασκευή, δύο βιβλία που ξεχώρισαν στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού ή αφορούν επίκαιρα θέματα και συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο. Οι συγγραφείς των βιβλίων αυτού του δεκαπενθήμερου, είναι ομιλητές στις Θεματικές βραδιές λόγου και μουσικής 2018  που συνδιοργανώνουν το @Εθνικόν Αστεροσκοπείο Αθηνών και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.