Όλα τα άρθρα

6 Ιουλίου 2018

Προτάσεις Ιουλίου | Α’ μέρος

Joseph Pitton de Tournefort
Ταξίδι στην Κρήτη και τις νήσους του αρχιπελάγους (1700-1702)

To 1700 ο Ζοζέφ ντε Τουρνεφόρ, ξεκινά κατ’ εντολήν του Γαλλικού Στέμματος μια ερευνητική αποστολή στην Εγγύς Ανατολή. Στόχος του είναι να εξερευνήσει τον φυσικό κόσμο , τους πολιτισμούς, τα ήθη και έθιμα, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της περιοχής.  Τις εντυπώσεις του από τη συνάντησή του με τον εξωτικό αυτό κόσμο τις αποτυπώνει σε σειρά επιστολών με αποδέκτη τον κόμη του Πονσαρτραίν. Σε δέκα από τις επιστολές αυτές, που παρουσιάζονται εδώ, περιγράφει τις εμπειρίες του από την Κρήτη και το Αιγαίο της εποχής: βρικόλακες στη Μύκονο, αντιποιητές αξιωμάτων στην Πάτμο και την Τήνο, γυναίκες και ληστές, κουρσάροι και ιερείς. Ο γάλλος περιηγητής συνθέτει με γλώσσα γλαφυρή, ενίοτε ειρωνική, το γοητευτικό μωσαϊκό της περιοχής, και μας δίνει τη δυνατότητα να κοιτάξουμε το ελληνικό Αρχιπέλαγος μέσα από τα μάτια του ανθρώπου του Διαφωτισμού.

 

Ιωάννης Κονδυλάκης
ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ
Κέλη Δασκαλά: Πρώτη αγάπη και παντοτινή: μεταμορφώσεις ενός λογοτεχνικού μύθου

Μια ιστορία για την αγώνα ενός νεαρού άντρα να ισορροπήσει ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία για μια μεγαλύτερη γυναίκα και την αγάπη μιας μάνας που αντιδρά σε αυτό τον έρωτα.
Μέσα από το εμβληματικό κείμενο του Κονδυλάκη, η Κέλη Δασκαλά, σκιαγραφεί τη μετάβαση από την ιερή, άδολη, πρώτη αγάπη, στο «μεγάλο έρωτα», την αλλαγή της εξιδανικευμένης γυναικείας μορφής του παρελθόντος στην σύγχρονη cougar lady, και εν τέλει την σχέση της αγάπης με τη σαγήνη.
Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προτείνουν κάθε δεύτερη Παρασκευή, δύο βιβλία που ξεχώρισαν στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού ή αφορούν επίκαιρα θέματα και συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο.