Παρουσίαση βιβλίου
Γαργαντούας – Πανταγκρυέλ – Πανταγκρυελίνειον Προγνωσιάριον
Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, 19:00
Βιβλιοπωλείο «Επί λέξει» (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα)

 

Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 19.00, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης θα παρουσιάσουν στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32, Αθήνα) τη μετάφραση των Γαργαντούα και Πανταγκρυέλ του Φρανσουά Ραμπελαί, έργο του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή. Η έκδοση συμπληρώνεται από τη μετάφραση, για πρώτη φορά στη γλώσσα μας, του Καζαμία για το έτος 1533 που έχει τον τίτλο Πανταγκρυελίνειον Προγνωσιάριον. Αυτή η παρουσίαση συμπίπτει με τη βράβευση του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή από τη γαλλική κυβέρνηση με τον βαθμό του Ταξίαρχου της Τάξης Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας (Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres), σε αναγνώριση της συμβολής του στη μελέτη και ανάδειξη του έργου του Ραμπελαί και του Μισέλ ντε Μονταίνι (Δοκίμια, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2022).

O Γιώργος Πινακούλας, μελετητής του έργου και της εποχής του Ραμπελαί, μεταφραστής από το ρωσικό πρωτότυπο του κλασικού ώς τις μέρες μας έργου του Μιχαήλ Μπαχτίν Ο Ραμπελαί και ο κόσμος του (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2019) θα αναφερθεί στις έρευνες και τα σχόλια της συμβολής του «ραμπελαισιανού» προτύπου ελευθερίας, αγάπης και χαράς της ζωής. Ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής θα αναφερθεί στο ιστορικό της μετάφρασής του, στις μεταφραστικές επιλογές, αλλά και στη συμβίωση με το έργο και τον συγγραφέα σε όλο το χρονικό διάστημα που η μετάφραση απαιτούσε.

Ο Φρανσουά Ραμπελαί (14831553) πρόσθεσε στην ευρωπαϊκή Αναγέννηση το μεγαλείο της φυσικής και πνευματικής ζωής με οδηγούς δύο γίγαντες: τον πατέρα Γαργαντούα και τον γιο Πανταγκρυέλ με συνοδούς και φίλους που οι ανθρώπινες διαστάσεις τους είναι πρότυπα ηθικής, παιδείας, ειρήνης, φιλίας. Μια ομάδα που μάχεται την πολιτική απάτη, τον παραλογισμό της εξουσίας, τη θρησκευτική τυφλότητα.

 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ.