Ο Σταύρος Τσακυράκης και η ελευθερία του λόγου
6 Ιουνίου 2022 στις 19:30

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ο Σταύρος Τσακυράκης και η ελευθερία του λόγου

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, 19:30
Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς Αθηνών
Αδριανού 24, Μοναστηράκι, Αθήνα
*Πέρας προσέλευσης 19:00

Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, ώρα 19:30, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Αδριανού 24, Μοναστηράκι, παρουσιάζεται το βιβλίο του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απευθύνει χαιρετισμό.

Για το βιβλίο συζητούν οι:

Μαριαλένα Τσίρλη, Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)
Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντώνης Καραμπατζός, Καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πάσχος Μανδραβέλης, Δημοσιογράφος, που υπογράφει τον πρόλογο του βιβλίου
Ιωάννα Τουρκοχωρίτη, Επίκουρη καθηγήτρια, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ (Galway), που υπογράφει το επίμετρο του βιβλίου

Τη συζήτηση διευθύνει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

 

Το βιβλίο Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ του Σταύρου Τσακυράκη είναι ένα βιβλίο-ορόσημο, όχι μόνο για την ελληνική θεωρία του συνταγματικού δικαίου αλλά και γενικότερα για την ελληνική νομική επιστήμη. Σκοπός του είναι να αναδειχθεί η κεντρική θέση της ελευθερίας του λόγου σε μια φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία, να εξαρθεί η αναγκαιότητα ύπαρξής της, ακόμη και όταν ο εκφερόμενος λόγος είναι απεχθής ή εξόχως ενοχλητικός.

Αφορμή για γόνιμες επεξεργασίες και σχόλια που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία και τους προβληματισμούς για την ελευθερία της έκφρασης, το βιβλίο και η προσωπικότητα του Σταύρου Τσακυράκη δίνουν την ευκαιρία για πλούσιους προβληματισμούς.

Υπάρχουν όρια στην ελευθερία του λόγου; Ποιος λόγος θα μπορούσε να είναι ποινικά κολάσιμος; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις έννομες τάξεις της Αμερικής και της Ευρώπης στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο δημόσιος λόγος, ακόμα και ο λόγος του μίσους – και ποιες είναι αυτές; Προστατεύεται ο δημόσιος λόγος ακόμα κι όταν εκθέτει απόρρητα κρατικά έγγραφα υψίστου συμφέροντος, π.χ. για την άμυνα της χώρας; Πρέπει να προστατεύονται όσοι διασπείρουν fake news, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν παρελκυστικά και να επιδράσουν αρνητικά στην κοινή γνώμη; Ποια είναι η σχέση της ελευθερίας του λόγου με την πορνογραφία; Κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Είναι όντως η Ελλάδα υπόλογη ανελεύθερων κρατικών πρακτικών, όπως καταγγέλλεται;

Στο επίκεντρο της συζήτησης, προφανώς, θα βρίσκεται ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης. Ένας παρεμβατικός δημόσιος διανοούμενος που σφράγισε με τις επιλογές της ζωής του τις πεποιθήσεις του.

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ.