Διαδικτυακό εργαστήριο | Προσωπικά ή Δεδομένα; Ιδιωτικότητα και Ταυτότητα στην Ψηφιακή Εποχή
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, 19:00 στο YouTube

👉Διαδικτυακό εργαστήριο στο κανάλι μας στο YouTube

Προσωπικά ή Δεδομένα; Ιδιωτικότητα και Ταυτότητα στην Ψηφιακή Εποχή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28η Ιανουαρίου), ο Δημήτρης και η Ανθή, συγγραφείς του βραβευμένου κόμικ «Ο GDPR και οι 40 κλέφτες» που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, θα κάνουν ένα διαδικτυακό εργαστήριο που μιλά με κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο σχετικά με την Ιδιωτικότητα και την Ταυτότητα στην Ψηφιακή Εποχή.

Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και επεξηγεί με απλά λόγια, θέματα όπως:

  • Ποια είναι αυτά τα περίφημα προσωπικά δεδομένα; Έχουν όντως αξία; Πόση και για ποιους;
  • Τι γνωρίζουν για εμάς διάφορες δημοφιλείς εφαρμογές και ιστότοποι; Τι επιπλέον μπορούν να συμπεράνουν με βάση αυτά; Με ποιους άλλους μοιράζονται όσα ξέρουν και γιατί;
  • Υπάρχουν κλέφτες προσωπικών δεδομένων; Τι τα κάνουν ;
  • Αποτελούν όντως πηγή σοβαρού κινδύνου για εμάς τα προσωπικά μας δεδομένα;
  • Τι γίνεται με νέες εξελιγμένες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Metaverse;
  • Τελικά μπορούμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά, ή είναι πλέον πολύ αργά;

 

Δημήτρης Γραμμένος, PhD

Κύριος Ερευνητής, ΙΠ-ΙΤΕ

Ο Δημήτρης είναι Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Επίσης, είναι πιστοποιημένος αξιολογητής των διεθνών στάνταρ τεστ δημιουργικότητας Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT). Από το 2014, δημιούργησε τη δραστηριότητα «Σχεδιαστές του Μέλλοντος» στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσει και οργανώνει βιωματικές εμπειρίες που εισάγουν την έννοια και την πρακτική της Δημιουργικότητας και της Δημιουργικής Σκέψης σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς, και το ευρύ κοινό. Ως τώρα, έχει οργανώσει περισσότερα από 80 εργαστήρια σε 5 χώρες και στο Διαδίκτυο, στα οποία συμμετείχαν συνολικά πάνω από 9.000 άτομα όλων των ηλικιών.

 

Ανθή Στρατάκη, MSc

Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων, ΙΤΕ

Η Ανθή Στρατάκη είναι φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (TQM). Είναι πιστοποιημένη αξιολογήτρια (Validator & Assessor) του μοντέλου «Επιχειρησιακής Αριστείας» του European Foundation for Quality Management (EFQM Excellence Model). Εργάζεται ως Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας στο  Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το 2001, ενώ από τον Μάρτιο του 2018, είναι η Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer) του ΙΤΕ.

 

Περιισσότερα για το κόμικ:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ PhD, ΑΝΘΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤΕΦΑΔΟΥΡΟΣ

Ο GDPR ΚΑΙ ΟΙ 40 ΚΛΕΦΤΕΣ

Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων στα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2021