Όλα τα άρθρα

8 Μαρτίου 2023

ΧΕΓΚΕΛ & ΤΟΥΓΚΕΝΤΧΑΤ
Ένας διάλογος για τη νεότερη και σύγχρονη γερμανική φιλοσοφική σκέψη
Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, Ινστιτούτο Γκαίτε

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν Τρίτη 14 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16) στη συζήτηση με θέμα “ΧΕΓΚΕΛ & ΤΟΥΓΚΕΝΤΧΑΤ | Ένας διάλογος για τη νεότερη και σύγχρονη γερμανική φιλοσοφική σκέψη” με αφορμή την έκδοση των βιβλίων:

ΧΕΓΚΕΛ: ΠΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
Μετάφραση, ερμηνευτικά σχόλια: Παναγιώτης Θανασάς

ERNST TUGENDHAT
ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ
Μια ανθρωπολογική μελέτη
Μετάφραση: Γιώργος Σαγκριώτης

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρίσκονται τα παραπάνω βιβλία τα οποία δικαίως μπορούν να θεωρηθούν ως αντιπροσωπευτικά της νεότερης και σύγχρονης γερμανικής φιλοσοφικής σκέψης.

Το βιβλίο Χέγκελ. Πρόλογοι και Εισαγωγές περιλαμβάνει το σύνολο των Πρόλογων και Εισαγωγών που προέταξε ο μείζων Γερμανός στοχαστής στις εκδόσεις των έργων του, από το 1807 έως και το 1832. Η έκδοση παρουσιάζει αυτά τα κείμενα σε μετάφραση του καθηγητή φιλοσοφίας Παναγιώτη Θανασά και φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό έργο υποδομής για την πρόσληψη της εγελιανής φιλοσοφίας στην Ελλάδα, αλλά και ένα είδος εισαγωγής στο περίπλοκο εγελιανό φιλοσοφικό σύμπαν.

Το βιβλίο Εγωκεντρικότητα και μυστικισμός έχει μεταφραστεί από τον καθηγητή φιλοσοφίας Γιώργο Σαγκριώτη. Ο Ερνστ Τούγκεντχατ, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή Γερμανούς φιλοσόφους, αναπτύσσει μια μορφή φιλοσοφικής ανθρωπολογίας που επανεισάγει στον φιλοσοφικό λόγο υπαρξιακά ερωτήματα αναφορικά με τη ζωή, τον θάνατο και τη σημασία τους για το πώς διαμορφώνεται η σχέση μας με τον εαυτό μας και τον κόσμο. Ο Τούγκεντχατ υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη εγωκεντρικότητα, η μέριμνα για τον εαυτό, ο φόβος του θανάτου, γεννούν το αίσθημα της ακατάπαυστης εσωτερικής ταραχής και την ανάγκη για ψυχική γαλήνη. Θεωρεί ότι ουσιώδης διάσταση των μυστικιστικών συλλήψεων σε Ανατολή και Δύση είναι ακριβώς η απαλλαγή από την εγωκεντρική μέριμνα για τον εαυτό ή ο κατευνασμός της.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι:
Παναγιώτης Θανασάς, Καθηγητής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ
Γιώργος Σαγκριώτης, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Στέλιος Βιρβιδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ
Γιώργος Ξηροπαΐδης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο