Διάλεξη του Sven Beckert στην Αθήνα
Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 18:30

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών- ΕΙΕ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας καλούν στη διάλεξη του καθηγητή Sven Beckert (έδρα Αμερικανικής Ιστορίας Laird Bell, πανεπιστήμιο Harvard)

με θέμα

Empire of Cotton

The Global Origins of Modern Capitalism

 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 στις 18:30

Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας

(Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βας. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα)

 

Λίγα λόγια για τη διάλεξη:

Σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες και ισχυροί πολιτικοί αναδιέταξαν ριζικά την πιο σημαντική βιοτεχνία που υπήρχε στον κόσμο, την κατασκευή βαμβακερών υφασμάτων, συνδυάζοντας την αποικιακή επέκταση με την εργασία των σκλάβων, την εργασία με νέες μηχανές και τη μισθωτή εργασία, στήνοντας τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό. Από τις απαρχές της η αυτοκρατορία του βαμβακιού ήταν το πεδίο στο οποίο εξελισσόταν μια διαρκής παγκόσμια διαπάλη ανάμεσα σε σκλάβους και ιδιοκτήτες φυτειών, εμπόρους και πολιτικούς, εργάτες και βιομηχάνους. Ο Sven Beckert θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους όλοι αυτοί οι συντελεστές οδήγησαν στον κόσμο του σύγχρονου καπιταλισμού, έναν κόσμο με απέραντο πλούτο και πολλές ανισότητες.

Το βιβλίο  S. Beckert, Η αυτοκρατορία του βαμβακιού θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.