Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη

ZETTEL // ΔΕΛΤΑΡΙΑ

Μετάφραση: Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σουλτάνης

Τα Zettel // ∆ελτάρια αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα βιττγκενσταϊνικής φιλοσοφίας κατευθείαν από την πηγή. Πρόκειται για αποσπασματικές σημειώσεις διά χειρός Βίττγκενσταϊν, επιλεγμένες και επιμελημένες από τους φιλοσόφους, μαθητές και φίλους του φιλοσόφου, την Ελίζαμπεθ Άνσκομπ και τον Γκέοργκ φον Βριγκτ. Tο παλαιότερο απόσπασμα γράφτηκε το 1929 και το υστερότερο τον Αύγουστο του 1948, ενώ στην πλειονότητά τους τα αποσπάσματα προέρχονται από δακτυλογραφημένα χειρόγραφα («δακτυλόγραφα») τα οποία ο Βίττγκενσταϊν υπαγόρευσε κατά την περίοδο 1945–1948. μοιάζουν με τηλεγραφικά αποσπάσματα συνθετότερων φιλοσοφικών ερευνών, παρέχοντας μια πολυπρισματική θέαση του φιλοσοφικού νου του Βίττγκενσταϊν, προσεγγίζοντας τις φιλοσοφικές του ανησυχίες από διάφορες πλευρές.

Οι παράγραφοι που συνθέτουν το βιττγκενσταϊνικό κείμενο είναι αμιγώς φιλοσοφικές, και τις σημαδεύει η γνωστή συνήθεια του Βίττγκενσταϊν να θέτει ερωτήματα τα οποία αφήνει αναπάντητα, ή να προσκαλεί τον αναγνώστη του να φανταστεί ασυνήθιστες και αξιοπερίεργες περιστάσεις, στις οποίες όμως δεν επιστρέφει ξανά. Συνεπώς, ο αναγνώστης επιβαρύνεται με το καθήκον να αποκωδικοποιήσει ή να μεταγλωττίσει τις βιττγκενσταϊνικές σκέψεις και τους βιττγκενσταϊνικούς προβληματισμούς στο δικό του πλαίσιο, ούτως ώστε να ξεκλειδώσει μια νέα, ανατρεπτική και ανεπανάληπτη όψη της ίδιας της φιλοσοφικής δραστηριότητας. Η πραγμάτευση των θεμάτων, με άλλα λόγια, δεν περιορίζεται σε όσα γράφονται στη σελίδα, αλλά έχουν αντίκτυπο και πέρα απ’ αυτήν, ρίχνοντας φως στα προβλήματα από εντελώς πρωτότυπες πλευρές.

Εικαστικό θέμα εξωφύλλου: Χρύσα, «Κυκλαδικό Βιβλίο», 1957, Γύψος, 41 x 38,5 x 6,3 εκ., δωρεά της καλλιτέχνιδος, 2002, Aρ. Εισ. 462/02, Συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (Ludwig Josef Johann Wittgenstein, 1889–1951) ήταν Αυστριακός φιλόσοφος στον τομέα της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής. Το έργο του ήταν κεντρικής σημασίας στην εξέλιξη της φιλοσοφίας του 20ού αιώνα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή του μεταφραστή

Πρόλογος των επιμελητών της γερμανικής έκδοσης

Πρόλογος στη δεύτερη έκδοση

Zettel // Δελτάρια

Ευρετήριο ονομάτων

Ευρετήριο όρων και πραγμάτων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου
 • Εισαγωγή
  Μιλτιάδης Ν. Θεοδοσίου
 • Επιμέλεια
  Παναγιώτης Σουλτάνης
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιφιγένεια Βασιλείου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-792-8
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  112690566
 • A' έκδοση
  2/2022
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Zettel, second edition
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  280 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  16,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ