Βιολογία

ΒΙΟΛΟΓΙΑ: ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ

Αυτοτελής έκδοση της Ενότητας 7 της Βιολογίας των Campbell & Reece
Μετάφραση: Βακάκη Βασιλική Αζαρίας Καραμανλίδης Γεωργίου Στέλλα

Η Βιολογία των Campbell & Reece και των συνεργατών τους είναι ένα βιβλίο γενικής βιολογίας στη διεθνή, άκρως ανταγωνιστική αγορά, με μακροχρόνια διεθνή αναγνωρισιμότητα, επιστημονική εγκυρότητα και απήχηση, ιδίως στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Συνδυάζει τη σύγχρονη βιολογική γνώση με την προσπάθεια για ενεργητική μάθηση εκ μέρους του αναγνώστη. Η έκδοση απευθύνεται σε φοιτητές των βιολογικών επιστημών, αλλά και κάθε άλλου κλάδου των φυσικών επιστημών – φυσικής, χημείας, εφαρμοσμένων μαθηματικών και πληροφορικής, γεωλογίας, γεωπονίας, βιοχημείας κ.λπ.

Ο παρών τόμος έχει τον τίτλο Βιολογία – Μορφή και λειτουργία στα ζώα και αποτελεί την αυτοτελή έκδοση της Ενότητας 7 της μεγάλης Βιολογίας των Campbell & Reece. Έχει ως στόχο να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας για πιο συνοπτικά και πιο στοχευμένα διδακτικά εγχειρίδια, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση ένα μείζον «βιβλίο αναφοράς» για το συγκεκριμένο πεδίο.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στο Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

NEIL A. CAMPBELL

Ο Neil A. Campbell συνδύαζε την ανήσυχη φύση του ερευνητή με την ψυχή ενός έμπειρου και ενθουσιώδους δασκάλου. Ειδικεύθηκε στη ζωολογία, στο UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Los Angeles), και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη βιολογία των φυτών, στο UC Riverside, όπου και βραβεύθηκε το 2001 ως «Διακεκριμένος Απόφοιτος». Δημοσίευσε πολλά ερευνητικά άρθρα για φυτά των παράκτιων περιοχών και φυτά της ερήμου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο κινούν τα φύλλα τους η μιμόζα (το ευαίσθητο φυτό που είναι ευρύτερα γνωστό ως «μη μου άπτου») και άλλα ψυχανθή. Κατά την 30ετή σταδιοδρομία του ως καθηγητή δίδαξε γενική βιολογία σε διάφορα πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο Cornell και στο Κολλέγιο του San Bernandino Valley, όπου υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Διδασκα-λίας», το 1986. Επίσης, διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Βοτανικής του UC Riverside. Έγραψε μαζί με την Jane Reece τα βιβλία Biology: Concepts & Connections και Essential Biology. Ο Neil Campbell πέθανε λίγο μετά την ολοκλήρωση των αρχικών σταδίων ανασχεδιασμού του Βιολογία: Μορφή και λειτουργία στα φυτά, αλλά το πνεύμα του συνεχίζει να ζει στη συγκεκριμένη έκδοση.

JANE B. REECE

Η Jane Reece, επικεφαλής συγγραφέας των εκδόσεων Βιολογία: Μορφή και λειτουργία στα φυτά και Βιολογία: Μορφή και λειτουργία στα ζώα, υπήρξε για πολλά χρόνια συνεργάτις του Neil A. Campbell και έχει συμμετάσχει σε όλες τις εκδόσεις της Βιολογίας, αρχικά ως επιμελητής και συνεργάτις, και κατόπιν ως συγγραφέας. Πήρε πτυχίο βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Harvard, ειδικεύθηκε στη μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο Rutgers και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη βακτηριολογία στο Πανεπιστήμιο του Berkeley (Καλιφόρνια). Πριν μετακομίσει από τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, δίδαξε βιολογία στο Κολλέγιο της Κομητείας του Middlesex και στο Κοινοτικό Κολλέγιο του Queensborough. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Jane Reece, τόσο στο Berkeley όσο και, αργότερα, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια γενετικής στο Πανεπιστήμιο Stanford, επικεντρώθηκαν στον γενετικό ανασυνδυασμό των βακτηρίων. Εκτός από τη Βιολογία έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων Biology: Concepts & Connections, Essential Biology και The world of the Cell.

STEVEN A. WASSERMAN

Ο Steve Wasserman είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο San Diego. Πήρε πτυχίο βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Harvard και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στις βιολογικές επιστήμες, στο ΜΙΤ. Κατά τη μεταδιδακτορική του εξειδίκευση στο Πανεπιστήμιο του Berkeley μελέτησε τις τοπολογικές μεταμορφώσεις του DNA, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στη ρύθμιση των σηματοδοτικών μηχανισμών. Έχει εκπονήσει πολλές μελέτες στα πεδία της εμβρυογένεσης, της αναπαραγωγής και της ανοσίας, χρησιμοποιώντας τη Drosophila ως οργανισμό-μοντέλο. Ως καθηγητής στο Southwestern Medical Center του Texas και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (San Diego), δίδαξε γενετική, ανάπτυξη και φυσιολογία τόσο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές βιολογίας όσο και σε φοιτητές ιατρικής. Έχει καθοδηγήσει ερευνητικά τουλάχιστον 12 διδακτορικούς φοιτητές, αλλά και σχεδόν 40 ακόμη φιλόδοξους νέους επιστήμονες, τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο όσο και στη μέση εκπαίδευση. Έχει βραβευθεί από ιδρύματα όπως το Markey Cheritable Trust και το David and Lucille Packard Foundation, ενώ το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο «Εξαίρετης Διδασκαλίας» για τις προπτυχιακές σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (San Diego).

 

LISA A. URRY

Η Lisa Urry είναι καθηγήτρια στο Κολλέγιο Mills του Oakland (Καλιφόρνια) και υπήρξε από τους κύριους συντελεστές του περιεχομένου της έκδοσης Βιολογία: Μορφή και λειτουργία στα ζώα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Tufts, απ’ όπου πήρε διπλό πτυχίο (γαλλικά και βιολογία), και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη μοριακή βιολογία και στην αναπτυξιακή βιολογία στο ΜΙΤ. Μετά το διδακτορικό της εργάστηκε στην Ιατρική Σχολή του Harvard και στα Πανεπιστήμια Tufts και του Berkeley. Άρχισε να διδάσκει στο Κολλέγιο Mills, όπου σήμερα κατέχει την έδρα Letts-Villard και είναι πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διάφορα πεδία, με έμφαση στην έκφραση των γονιδίων κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Τα σημερινά ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του θαλάσσιου αχινού. Η Lisa Urry συμμετέχει δραστήρια στη διεύρυνση των ευκαιριών για τις γυναίκες στην έρευνα και τη διδασκαλία των θετικών επιστημών.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Βασικές αρχές της ζωικής μορφής και λειτουργίας

2. Ζωική θρέψη

3. Κυκλοφορία και ανταλλαγή αερίων

4. Το ανοσοποιητικό σύστημα

5. Ωσμορρύθμιση και απέκκριση

6. Ορμόνες και ενδοκρινικό σύστημα

7. Η αναπαραγωγή των ζώων

8. Η ανάπτυξη των ζώων

9. Νευρώνες, συνάψεις και νευρικά σήματα

10. Νευρικά συστήματα

11. Αισθητικοί και κινητικοί μηχανισμοί

12. Συμπεριφορά των ζώων

Παράρτημα A: Απαντήσεις
Παράρτημα B: Ο περιοδικός πίνακας
Παράρτημα Γ: Το μετρικό σύστημα
Παράρτημα Δ: Σύγκριση οπτικού και ηλεκτρονιακού μικροσκοπίου
Παράρτημα E: Ταξινόμηση των έμβιων όντων

Πηγές
Γλωσσάρι
Ευρετήριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Νίκος Κ. Μοσχονάς
 • Μετάφραση
  Βακάκη Βασιλική
  Αζαρίας Καραμανλίδης
  Γεωργίου Στέλλα
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-616-7
 • A' έκδοση
  6/2021
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  448 21 28 σκληρόδετο Έγχρωμο βιβλίο τετράχρωμο
 • Τιμή καταλόγου
  33,00