ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ
Το πρόβλημα της ύπαρξης στη δυτική φιλοσοφία από την αρχαιότητα ώς τον εικοστό αιώνα
Μετάφραση: 
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

18,90

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Όλα τα πράγματα, όσο και αν διαφέρουν κατά τα άλλα μεταξύ τους, έχουν τουλάχιστον αυτό κοινό: όλα τους υπάρχουν, όλα τους είναι όντα. Η ύπαρξη είναι μια ιδιότητα τόσο καθολική, ώστε σπανίως στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτή. Και όμως, εάν επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε τί σημαίνει το να υπάρχει κάτι, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες που μοιάζουν ανυπέρβλητες. Ο Αριστοτέλης παρατηρεί: διαφεύγει τί το ον και τις η ουσία των όντων. Η δυτική φιλοσοφία -αρχαία, μεσαιωνική και νεότερη- αναγνώρισε το πρόβλημα της ύπαρξης ως το θεμελιωδέστερο φιλοσοφικό πρόβλημα και επιχείρησε με διαδοχικές προσπάθειες να το προσεγγίσει, να το θεματοποιήσει και να το εννοιολογήσει.

"Το Ον και η Ουσία", έργο ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς της φιλοσοφίας, του Γάλλου Ετιέν Ζιλσόν, παρουσιάζει με τρόπο κριτικό και συστηματικό την ιστορία του προβλήματος της ύπαρξης στη δυτική φιλοσοφία από την αρχαιότητα μέχρι και τον εικοστό αιώνα. Πέρα όμως από την καθαρά ιστορικοφιλοσοφική του αξία, το βιβλίο μπορεί, χάρη στο εύρος της προοπτικής του και τον πλούτο των εξεταζόμενων ζητημάτων, να λειτουργήσει ως μια εισαγωγή στη γλώσσα και τη μεθοδολογία της πρώτης φιλοσοφίας, μεταφυσικής ή οντολογίας: της φιλοσοφικής εκείνης μάθησης δηλαδή που ζητά να κατανοήσει τί σημαίνει το να υπάρχει κάτι, το να είναι ένα πραγματικό ον.
Τίτλος πρωτοτύπου
L'être et l'essence
Α' έκδοση
2009
Τρέχουσα έκδοση
2/
2020
ISBN
978-960-524-296-1
Κωδικός στον Εύδοξο
1222
Τιμή καταλόγου
27,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
576 σελ.
15x
23 εκ.
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Συγγραφέας

ΕΤΙΕΝ ΖΙΛΣΟΝ

Ὁ Étienne Gilson (1884–1978) γεννήθηκε καὶ σπούδασε στὸ Παρίσι. Δίδαξε, μεταξὺ ἄλλων, στὰ πανεπιστήμια τῆς Σορβόννης καὶ τοῦ Χάρβαρντ καὶ στὴ συνέχεια κατέλαβε τὴν ἕδρα μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας τοῦ Κολλεγίου τῆς Γαλλίας. Ὑπῆρξε ἱδρυτὴς τοῦ Ποντιφικοῦ Ἰνστιτούτου Μεσαιωνικῶν Σπουδῶν τοῦ Τορόντο. Τὸ 1946 ἐξελέγη μέλος τῆς Γαλλικῆς Ἀκαδημίας. Ἀναγνωρίζεται εὐρύτατα ὡς ὁ μεγαλύτερος ἱστορικὸς τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας στὸν 20ὸ αἰώνα.

Τὸ Πνεῦμα τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας (1932, 1943) —μαζὶ μὲ τὸ Ὂν καὶ ἡ Οὐσία (1948), τὸ ὁποῖο ἐπίσης ἐκδόθηκε στὰ ἑλληνικὰ τὸ 2016 ἀπὸ τὶς Πανεπιστημιακὲς Ἐκδόσεις Κρήτης— ἀποτελεῖ ἕνα ἀπὸ τὰ σημεῖα ἀναφορᾶς τοῦ φιλοσοφικοῦ του ἔργου. Ἄλλα σημαντικὰ ἔργα του: Introduction à l’étude de Saint Augustin(1929), The Unity of  Philosophical Experience(1937), Jean Duns Scot, introduction à ses positions fondamentales (1952), La Philosophie au Moyen-âge(1962), Le Thomisme (1964).

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ι.  ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ
ΙΙ. ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΑΣΗ
ΙΙΙ. ΤΟ ΟΝ ΚΑΙ Η ΥΠΑΡΞΗ
IV. Η ΟΥΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
V. ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
VI. Η ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
VII. Ο ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
VIII. Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
IX. Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ
X. ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

No data was found
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

18,90

SHARE
ΜΕΧΡΙ 31/03 ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ!