Επιστημονικά θέματα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΧΟΡΔΩΝ

Μετάφραση: Πέτρος Δήτσας

Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια προσιτή στον γενικό αναγνώστη, ερεθιστική και ενημερωμένη με πρόσφατες εξελίξεις εισαγωγή στην πιο πολυσυζητημένη ίσως περιοχή της φυσικής σήμερα. Η θεωρία χορδών έχει συχνά αποκληθεί επίδοξη «θεωρία των πάντων», καθώς ο πλούτος των κομψών δομών της, που μάλιστα ενσωματώνουν την κβαντική βαρύτητα, ενθάρρυνε τους ερευνητές της να θέσουν ως ρητό στόχο μια ενοποιημένη θεωρία όλων των γνωστών θεμελιωδών αλληλεπιδράσεων. Ωστόσο, μετά από ερευνητική περιπέτεια δεκαετιών με πολλά επιτεύγματα αλλά και επαναπροσδιορισμούς προοπτικών, η θεωρία παραμένει ουσιαστικά αναπόδειχτη ως περιγραφή του πραγματικού κόσμου. Οδηγεί η θεωρία χορδών σε γόνιμες κατευθύνσεις έρευνας ή είναι υπερτιμημένη, όπως διατείνονται άλλοι ερευνητές; Ίσως ο αναγνώστης μπορέσει να σχηματίσει τη δική του γνώμη μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, που συνδιάζει τη διαυγή παρουσίαση της θεωρίας με τον ειλικρινή προβληματισμό ενός από τους πρωτοπόρους ερευνητές μπροστά στο άγνωστο.
Αφού πρώτα εξηγήσει τη διάσημη εξίσωση Ε = mc2, τα ουσιώδη στοιχεία της κβαντικής μηχανικής και όσα γνωρίζουμε για τις μελανές οπές, ο Steven Gubser προχωρά σε περιεκτική προσπέλαση της θεωρίας χορδών, τονίζοντας τις νέες ιδέες και τη διαδικασία ανάδυσής τους. Παρακολουθώντας μια παρουσίαση που αποφεύγει τα μαθηματικά και χρησιμοποιεί έξυπνες αναλογίες από την καθημερινή εμπειρία, ο αναγνώστης εξοικειώνεται με τις χορδές, τις βράνες, τους δυϊσμούς χορδών, τις επιπλέον διαστάσεις, τις κβαντικές διακυμάνσεις και την υπερσυμμετρία. Τα τελευταία κεφάλαια περιγράφουν τις πιο πρόσφατες προσπάθειες να συνδεθεί η θεωρία χορδών με τα τρέχοντα πειράματα υψηλών ενεργειών.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Steven Scott Gubser (1972–2019) ήταν φυσικός και καθηγητής στο Princeton University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονταν στη θεωρητική φυσική και, κυρίως, στη θεωρία των χορδών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Ενέργεια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Κβαντική Μηχανική

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Βαρύτητα και μελανές οπές

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Θεωρία χορδών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Βράνες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Δυϊσμοί χορδών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Υπερσυμμετρία και ο LHC

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Βαριά ιόντα και η πέμπτη διάσταση

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Πέτρος Δήτσας
 • Επιμέλεια κειμένου
  Νίκος Αναστασόπουλος
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-376-0
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  22691701
 • A' έκδοση
  2012
 • Τρέχουσα έκδοση
  8/2020
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  "The Little Book of String Theory", Princeton University Press, 2010
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  228 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  15,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ