Ο κοινός λόγος

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Μια πολύ σύντομη εισαγωγή
Μετάφραση: Μαρία Παπαηλιάδη

Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος πασχίζει να κατανοήσει και να προβλέψει το μέλλον. Οι πρόγονοί μας αναζητούσαν συμβουλές από τα μαντεία· διάβαζαν τα αστέρια με τη βοήθεια της αστρολογίας· εξέταζαν φιλοσοφικά τις έννοιες του χρόνου και του μέλλοντος· έγραφαν έργα για ουτοπίες και δυστοπίες· και, κατά τη νεότερη επιστημονική περίοδο, προσπάθησαν να προβλέψουν το μέλλον συγκεντρώνοντας και ερμηνεύοντας μοτίβα από το παρελθόν για να τα προεκτείνουν σε μοντέλα του μέλλοντος.

Τόσο πολύπλευρο όσο και η ίδια η ανθρωπότητα, το μέλλον ουδέποτε μπορεί να είναι απολύτως γνωστό, προβλεπόμενο ή ελεγχόμενο, όμως οπωσδήποτε μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό. Και, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ανθρωπότητα, προκλήσεων τις οποίες θέτει η κλιματική αλλαγή, η εμφάνιση πανδημιών, ο πόλεμος και η βαθιά ανισότητα, η μελέτη του μέλλοντος δεν είναι απλά μια άσκηση επί χάρτου αλλά αφορά την τέχνη και την επιστήμη της ανάληψης ευθύνης για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αποφάσεων και των ενεργειών μας στο παρόν.

Η Jennifer Gidley μάς εξοικειώνει με την «ιστορία» του μέλλοντος, απαντά σε θεμελιώδη ερωτήματα για το πώς προσεγγίζουμε το μέλλον, διασαφηνίζει βασικούς όρους και έννοιες που συνθέτουν το πεδίο της μελέτης του, και παρουσιάζει τα κυριότερα ρεύματα ενός ρηξικέλευθου τομέα σπουδών, των «σπουδών για τα μέλλοντα», που πλέον κάνουν τα πρώτα τους βήματα και στην Ελλάδα.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

H Αυστραλή ψυχολόγος και παιδαγωγός Jennifer Gidley (Τζέννιφερ Γκίντλεϋ) αποτελεί διεθνώς μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο πεδίο των σπουδών για τα μέλλοντα, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή έρευνα και τη διδασκαλία. Ως πρόεδρος (2009-2017) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μελέτης για τα Μέλλοντα (WFSF), συμβουλευτικού εταίρου της UNESCO και του ΟΗΕ, ηγήθηκε ενός σώματος 300 κορυφαίων ερευνητών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών στο πεδίο από 60 διαφορετικές χώρες. Έχει διδάξει στο Ινστιτούτο για τα Βιώσιμα Μέλλοντα του UTS στο Σύδνεϋ, στο Southern Cross University της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Κέντρο Botin στο Σανταντέρ της Ισπανίας, και διετέλεσε επιστημονική συνεργάτιδα του Sciences Po στο Παρίσι. Ως ερευνήτρια, ομιλήτρια και σύμβουλος έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα συμμετείχε στην ίδρυση του Oceanic Research Institute της Αυστραλίας. Εκτός από Το μέλλον. Μια πολύ σύντομη εισαγωγή (The Future: A Very Short Introduction, Oxford University Press 2017), που ήδη έχει καθιερωθεί διεθνώς ως κείμενο αναφοράς στις σπουδές για τα μέλλοντα, εξέδωσε το βιβλίο Postformal Education: A Philosophy for Complex Futures (Μετατυπική εκπαίδευση: Μια φιλοσοφία για σύνθετα μέλλοντα, Springer 2016).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος του επιστημονικού επιμελητή
Κατάλογος εικόνων / σχημάτων / πινάκων / διαγραμμάτων

Εισαγωγή

1. Μέλλοντα τριών χιλιάδων ετών

2. Το μέλλον σε πολλαπλασιασμό

3. Η πρόοδος στο ακαδημαϊκό πεδίο των σπουδών για τα μέλλοντα

4. Κρυστάλλινες σφαίρες, ιπτάμενα αυτοκίνητα και ρομπότ

5. Τεχνοτοπικά ή ανθρωποκεντρικά μέλλοντα;

6. Μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις για τα μέλλοντα της ανθρωπότητας

Επίλογος

Παράρτημα: Παγκόσμια μέλλοντα – χρονολόγιο
Βιβλιογραφικές αναφορές
Προτάσεις για περαιτέρω ανάγνωση και ιστοσελίδες
Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος
 • Μετάφραση
  Μαρία Παπαηλιάδη
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-888-8
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  112690531
 • A' έκδοση
  9/2022
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  The Future: A Very Short Introduction
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  240 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  13,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ