Φιλοσοφία της επιστήμης

ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ

Μετάφραση: Μαρία Βενιέρη Κατερίνα Σταυροπούλου

Aπό την εποχή του Kαρτέσιου, η Δυτική σκέψη χαρακτηρίζεται από βαθιές διχοτομίες, όπως ύλη-πνεύμα, αντικειμενικό-υποκειμενικό, γεγονότα-αξίες. O Xίλαρυ Πάτναμ, ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους του καιρού μας, αναπτύσσει σε αυτό το έργο την πρότασή του για την υπέρβαση των διχοτομιών, τον εσωτερικό ρεαλισμό, σύμφωνα με τον οποίο η αλήθεια εξαρτάται από το εννοιολογικό μας σύστημα, αλλά είναι, ωστόσο, «πραγματική αλήθεια». O φιλόσοφος αντιδρά στο σχετικισμό στην ηθική, τονίζοντας ότι οι «ηθικές εικόνες του κόσμου» είναι απαραίτητες στη ζωή μας, και παρουσιάζει την Kαντιανή εικόνα, που βασίζεται στην ισότητα και την πνευματική ελευθερία.

Στην εισαγωγή του στην ελληνική έκδοση, ο Πάτναμ εξηγεί τα σημεία στα οποία οι απόψεις του έχουν εξελιχθεί και καταλήγει: «Δεν νομίζω πως οτιδήποτε άλλο έχω γράψει προσφέρει μια καθαρότερη εικόνα της φιλοσοφικής άποψης που ένθερμα συνιστώ ως υγιή και ανθρωπιστική εναλλακτική πρόταση στον αφελή επιστημονισμό, που σήμερα επικρατεί ευρέως, εντός και εκτός της φιλοσοφίας».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Χίλαρυ Πάτναμ γεννήθηκε στο Σικάγο στις 31 Ιουλίου 1926. Σπούδασε φιλοσοφία και μαθηματικά στα Πανεπιστήμια  της Πενσυλβανίας, του Χάρβαρντ και της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1951. Δίδαξε μαθηματικά και φιλοσοφία σε κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών (Νορθουέστερν, Πρίνστον, ΜΙΤ,  Χάρβαρντ) μέχρι τον Ιούνιο του 2000, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ως επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Χάρβαρντ.

Το έργο του, σημαντικό σε όγκο και επιρροή, εκτείνεται στη φιλοσοφία της επιστήμης και των μαθηματικών, στη λογική, τη μεταφυσική, τη γνωσιοθεωρία, τη φιλοσοφική ψυχολογία, την ηθική και πολιτική φιλοσοφία. Μερικά έργα του: Reason, Truth and History (1981), Representation and Reality (1988), Realism with a Human Face (1990), Renewing Philosophy (1992), Words and Life (1994), Pragmatism: An Open Question (1995). Έφυγε από τη ζωή, στο σπίτι του στη Βοστόνη, στις 13 Μαρτίου 2016.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγικό σημείωμα για την έκδοση
Πρόλογος της επιμελήτριας
Εισαγωγή του συγγραφέα στην ελληνική έκδοση

Πρόλογος

ΔΙΑΛΕΞΗ Ι: Μένει ακόμη κάτι να ειπωθεί για την πραγματικότητα και την αλήθεια;
Εγγενείς ιδιότητες: Τάσεις
Εγγενείς ιδιότητες: Προθετικότητα
Γιατί η προθετικότητα είναι τόσο ανυπότακτη;
«Το ίχνος του ανθρώπινου φιδιού είναι παντού»

ΔΙΑΛΕΞΗ ΙΙ: Ρεαλισμός και Λογικότητα
Πραγματικότητα χωρίς διχοτομίες

ΔΙΑΛΕΞΗ ΙΙΙ: Η Ισότητα και η ηθική μας εικόνα του κόσμου
Η προσπάθεια της Σχολής της Φρανκφούρτης να αιτιολογήσει την ισότητα
Δημοκρατία χωρίς ηθική εικόνα

ΔΙΑΛΕΞΗ IV: Η Λογικότητα ως γεγονός και ως αξία
Η επιστημονική μέθοδος
Τα «γνωσιοθεωρητικό πρόβλημα»
Η σπουδαιότητα του προβλήματος του Περς

Ευρετήριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Μαρία Βενιέρη
 • Μετάφραση
  Μαρία Βενιέρη
  Κατερίνα Σταυροπούλου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-047-9
 • ISBN
  960-524-047-5
 • A' έκδοση
  3/1998
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  170 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  14,00