Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη

ΤΑ ΕΞΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ

και οι ρίζες της νεότερης φιλοσοφίας
Μετάφραση: Μιχάλης Παπανικολάου

Πρωτοδημοσιευμένο το 1922 και οργανωμένο πάνω στη βάση έξι μεγάλων θεματικών ενοτήτων, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σχεδόν εξαντλητικό πανόραμα όλων όσα μπόρεσε να πει και να στοχαστεί η Δύση αναφορικά με τον Θεό, τον κόσμο και τον άνθρωπο, από την Αρχαιότητα ώς τους Νεότερους Χρόνους ή, ακριβέστερα, από το  τέλος της Αρχαιότητας ώς τις απαρχές των Νεότερων Χρόνων. Θα μπορούσε κανείς να αρκεστεί στο να θαυμάζει τη γνώση που επιδαψιλεύει ο συγγραφέας, την τόσο εντυπωσιακή σε όγκο και αυτοπεποίθηση· την πυκνότητα και την κομψότητα της γραφής του, καθώς ανασυγκροτεί τα διάφορα επιχειρήματα της ατέρμονης εκείνης διαμάχης στην οποία συνίσταται ο διάλογος μεταξύ των φιλοσόφων – βοηθούμενος βέβαια σε αυτό από την ηθελημένη αποφυγή κάθε είδους υποσημειώσεων και παραπομπών. Το πράγμα όμως δεν σταματά εδώ. Ακόμη κι ο λιγότερο εξειδικευμένος αναγνώστης θα αντιληφθεί γρήγορα ότι τούτο το βιβλίο –βιβλίο δίχως προηγούμενο και δίχως όμοιό του– αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στους επαγγελματίες ιστορικούς της  φιλοσοφίας. Διότι αυτό που θέτει υπό αμφισβήτηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κυρίαρχη αντίληψη αναφορικά με τις λεγόμενες «τομές» ή «επαναστάσεις» που υποτίθεται πως καθόρισαν την ιστορία της  φιλοσοφίας.

[Aπό τον πρόλογο του Πιέρ Ωμπένκ]

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Heinz Heimsoeth (1886-1975) σπούδασε φιλοσοφία στο Βερολίνο με τους Βίλχελμ Ντίλταϋ και Έρνστ Κασσίρερ, στο Μαρβούργο με τους Χέρμαν Κοέν καί Πάουλ Νάτορπ και στο Παρίσι με τον Ανρί Μπερξόν. Δίδαξε στα πανεπιστήμια του Μαρβούργου, της Καινιξβέργης και της Κολωνίας. Η ιστορικοφιλοσοφική του εργασία αποτελεί επιφανές δείγμα της παράδοσης της Problemgeschichte. Σημαντικότερα έργα του : Metaphysik der Neuzeit (1929)· Metaphysische Vor­aussetzungen und Antriebe in Nietzsches «Immoralismus» (1955) Transzenden­tale Dialektik: Ein Kommentar zu Kants Kritik der reinen Vernunft, 4 τόμοι (1966-1971). Στα ελληνικά κυκλοφορεί το Εγχειρίδιο Ιστορίας της Φιλοσοφίας (3 τόμοι, μτφ. Ν. Μ. Σκουτερόπουλος, ΜΙΕΤ 1980) που συνέγραψε με τον Β. Βίντελμπαντ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος στη γαλλική έκδοση (του Πιερ Ωμπένκ)

Οι απαρχές της φιλοσοφίας των νεοτέρων χρόνων

Θεός και κόσμος – Η ενότητα των αντιθέτων

Άπειρο μέσα στο πεπερασμένο

Ψυχή και εξωτερικός κόσμος

Είναι και ζωή

Το άτομο

Νόηση και βούληση

Ευρετήριο προσώπων

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Μιχάλης Παπανικολάου
 • Πρόλογος
  Pierre Aubenque
 • Επιμέλεια
  Θάνος Σαμαρτζής
 • Τεχνική επιμέλεια έκδοσης
  Διονυσία Δασκάλου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-342-5
 • A' έκδοση
  2012
 • Τρέχουσα έκδοση
  11/2020
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  "Die sechs grossen Themen der abendländischen Metaphysik - und der Ausgang des Mittelalters", Κληρονόμοι Heinz Heimsoeth, 1922
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  416 15 23
 • Τιμή καταλόγου
  25,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ