Φιλοσοφία

ΤΑ ΔΥΟ ΕΥ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ (2η αναθεωρημένη έκδοση)

Εισαγωγή στα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη

Τα δύο ευ της ευτυχίας έχουν τη μορφή ενός οδοιπορικού ανάγνωσης των Ηθικών Νικομαχείων: το βιβλίο καταγράφει, κάθε φορά, τις δυσκολίες που συναντά ο αναγνώστης, τις γνώσεις που αποκτά, τις προσμονές του, την απογοήτευση ή τον ενθουσιασμό του, και του δείχνει πώς να αποκωδικοποιεί το αριστοτελικό κείμενο. Ταυτόχρονα, συνιστά μια συνολική, και ενίοτε πρωτότυπη, πρόταση κατανόησης της αριστοτελικής ηθικής. ∆εν αρκείται σε μια ουδέτερη έκθεση των βασικών της θέσεων αλλά επιχειρεί να τις υπερασπιστεί τόσο με φιλοσοφικά επιχειρήματα (χωρίς τη χρήση δυσνόητων όρων) όσο και με την επίκληση πολλών παραδειγμάτων από την καθημερινή εμπειρία. Το βιβλίο ξεκινά πλάθοντας μια ιστορία για τον Αριστοτέλη και τον γιο του Νικόμαχο, τελειώνει βρίσκοντας την ίδια ιστορία μέσα σε δύο πίνακες του Ρέμπραντ, και μας προσκαλεί να συνδέσουμε όσα θα μάθουμε αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε την ευτυχισμένη ζωή, τη δική μας ζωή.

Η παρούσα δεύτερη έκδοση συμβαδίζει με την, υπό προετοιμασία, αγγλική και κινεζική έκδοση του βιβλίου. Είναι εκτενώς συμπληρωμένη: ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περαιτέρω ανάλυση των αριστοτελικών εννοιών της δικαιοσύνης, της ηδονής και της ηθικής αρετής. Έτσι, πέρα από το ότι προσφέρει μια εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια και την αριστοτελική ηθική, λειτουργεί και ως μια πρώτη εισαγωγή στην αρχαία ηθική φιλοσοφία γενικότερα.

Εικόνα εξωφύλλου: Κινεζική ακουαρέλα, τυπωμένη σε χαρτί από μπαμπού, 32×65 cm, 16ος-17ος αιώνας. Πηγή: Bibliothèque municipale de Rouen (Leber 1368).

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Παύλος Κόντος είναι καθηγητής στο Τµήµα Φιλοσοφίας του Πανεπιστηµίου Πατρών. Έχει διατελέσει ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήµια της Λουβαίν (UCL, Βέλγιο), του Φράιµπουργκ (ALU-Freiburg, Γερµανία) και του Τσάπελ Χιλλ (UNC, Βόρεια Καρολίνα). Έχει βραβευτεί µε πολλές ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές υποτροφίες. Η έρευνά του συµβάλλει στη διερεύνηση ερωτηµάτων οντολογίας και πρακτικής φιλοσοφίας τα οποία θέτουν η φαινοµενολογική παράδοση και η αριστοτελική ηθική. Έχει αναλάβει, µαζί µε τον C.D.C. Reeve, επιµελητής της νέας έκδοσης των Aristotle Complete Works για τον εκδοτικό οίκο Hackett (υπό προετοιµασία).

Αναφορικά µε την αριστοτελική ηθική, το έργο του περιλαµβάνει, εκτός των πολλών άρθρων του σε σηµαντικά διεθνή περιοδικά, τα εξής βιβλία: Aristotle on the Scope of Practical Reason (Routledge: 2021 – «Βραβείο εξαίρετης δηµοσίευσης Π. Κανελλόπουλου» του Πανεπιστηµίου Πατρών)· (επιµ.), Evil in Aristotle (Cambridge University Press: 2018)· Aristotle's Moral Realism Reconsidered (Routledge: 2013)· (επιµ.), Gadamer et les Grecs (Vrin: 2005)· L'action morale chez Aristote (Presses Universitaires de France: 2002).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Μια ανθρώπινη, πολύ ανθρώπινη, ιστορία

Εισαγωγή : Τι εννοούμε με τον όρο «αριστοτελική ηθική»;
Εισαγωγή στη δεύτερη έκδοση

1. Ευδαιμονία: αυτό που όλοι ομολογούν ότι επιδιώκουν

2. Οι ηθικές αρετές: «μάλλον, το άπαν»

3. Η δικαιοσύνη: πέρα από τη νομιμότητα

4. Οι τρεις σφετερίστριες των αρμοδιοτήτων της φρόνησης: επιστήμη, σοφία, τέχνη

5. Φρόνηση: στην καρδιά της πρακτικής αλήθειας

6. Όσοι δεν είναι φρόνιμοι: φαυλότητα, εγκράτεια, ακρασία, θηριωδία

7. Απενοχοποιώντας την ηδονή

8. Η φιλία: ένας προνομιακός χώρος αμοιβαίας ορατότητας

9. Ευδαιμονία πρώτης και δεύτερης τάξεως

Βιβλιογραφία
Πίνακας ονομάτων
Πίνακας χωρίων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιμέλεια έκδοσης
  Παναγιώτης Σουλτάνης
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιφιγένεια Βασιλείου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-512-2
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  77108778
 • A' έκδοση
  2018
 • Τρέχουσα έκδοση
  6/2023
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  352 14 21 τετράχρωμο
 • Τιμή καταλόγου
  18,00