Έκδοση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ITE

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τρίγλωσση μουσική έκδοση (ελληνικά/αγγλικά/γαλλικά – βιβλίο με CD) του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΜΣ-ΙΤΕ) από το μουσικό συγκρότημα «Ματ σε 2 Υφέσεις». Τα μέλη του συγκροτήματος (Δημήτρης Βαρελόπουλος, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Σπυριδούλα Μπάκα, Γιάννης Τσιουλάκης, Κωστής Τσιουλάκης, Γιώργος Κοντογιάννης και Πέτρος Λαμπρίδης), προτείνουν νέα μια ανάγνωση στις καταγραφές τραγουδιών που ο γάλλος συνθέτης L.-A. Bourgault Ducoudray πραγματοποίησε το 1875 στη Σμύρνη και την Αθήνα, και εξέδωσε ένα χρόνο αργότερα στο βιβλίο Trente mélodies populaires de Grèce & d’ Orient. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι «Ματ σε 2 Υφέσεις» αναζητούν στα τραγούδια από τη Σμύρνη εκείνες τις Εντυπώσεις που εγγράφονται στην αντίληψη μιας ομάδας μουσικών οι οποίοι ζουν και δημιουργούν το 2022, σε διαφορετικές χώρες, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, νέων πολέμων και νέων προσφυγικών κρίσεων, 100 χρόνια μετά από την προσφυγική κρίση του 1922. Γράφουν και ηχογραφούν, εξερευνώντας τις δυνατότητες μιας σύγχρονης προσέγγισης ατομικά και συλλογικά, με ερωτήματα που ακουμπούν στα ειδικά ακαδημαϊκά ερευνητικά ενδιαφέροντά τους. Το CD της έκδοσης περιέχει 12 επιλεγμένα τραγούδια από τις καταγραφές που έγιναν στη Σμύρνη, σε διασκευή, ενορχήστρωση και εκτέλεση από τους «Ματ σε 2 Υφέσεις».

Τραγούδια:
1. Απ’ τα μάτια σου τα μαύρα
2. Αυτός ο κόσμος είν’ Τουρκιά
3. Αν παιθάνω ρίψετέ με
4. Τα ματάκια σου τα μαύρα
5. Πέντε χρόνια περπατούσα
6. Κλάψετε μάτια, κλάψετε
7. Εις του κόσμου το ταξείδι
8. Άσπρη μου τριανταφυλλίτσα
9. Ένα πουλάκι την αυγήν
10. Ανάθεμά τον που ’βαλε σκάνδαλα
11. Εις ωραίον περιβόλι
12. Άιντε κοιμήσου κόρη μου
Αυτός ο κόσμος είν’ Τουρκιά (bonus track)

– –

Οι Ματ σε 2 Υφέσεις ιδρύθηκαν ως μουσικό σχήμα το 1999.

Έχουν δισκογραφήσει τέσσερα άλμπουμ (Ματ σε δύο υφέσεις – Ήχοτρον 2003, Ψέμα σαν αλήθεια – Universal 2005, Τρύπιο Φεγγάρι – Παρουσία 2009, Τα τέσσερα τραγούδια του Μίλτου Σαχτούρη (EP) 2011) και έχουν συμμετοχή σε πολλά ακόμη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη μουσική τους συνυπάρχουν διαλεκτικά, ανατολικά και δυτικά μουσικά ιδιώματα, συγκερασμένα και ασυγκέραστα μουσικά όργανα και ηλεκτρικός κι ακουστικός ήχος.

Η παρούσα έκδοση αντλεί τη δυναμική της από το συνδυασμό εκτελεστικής δεξιοτεχνίας και ερευνητικής εξειδίκευσης των μελών, με έμφαση στην πολιτισμική θεωρία και τη μουσικολογική ανάλυση. Με σεβασμό απέναντι στις παρτιτούρες του Ducoudray, στο καινούριο αυτό πρότζεκτ οι Ματ σε 2 Υφέσεις αναμετρώνται με τον προσωπικό τους ήχο και υπερασπίζονται δυναμικά τη σύγχρονη δημιουργία όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του ΙΜΣ: https://www.ims.forth.gr/el/project/view?id=223

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ευχαριστίες

Εν-τυπώνοντας μελωδίες στη Σμύρνη το 1875
Η περίπτωση του L.-A. Bourgault-Ducoudray
Σπυριδούλα Μπάκα

Ζωγραφίζοντας το άυλο
Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

Συγκριτική ανάλυση τριών συνθετών με έμφαση στη θεωρία σχετικά με την εναρμόνιση της τροπικής μελωδίας.
Κωστής Τσιουλάκης

Από την ερμηνεία της παρτιτούρας στη μεταερμηνεία της ηχογράφησης. Η μεταφορά σε ηχητικό φορέα του βιβλίου Trente mélodies populaires de Grèce & d’Orient του Louis-Albert Bourgault-Ducoudray.
Δημήτρης Βαρελόπουλος

Κοσμοπολίτικη ανταλλαγή, υβριδικότητα και αποοικειοποίηση: οι μελωδίες της Σμύρνης από το «εκεί/τότε» στο «εδώ/τώρα»
Γιάννης Τσιουλάκης

Βιβλιογραφία

Τίτλοι τραγουδιών

Στίχοι τραγουδιών

Συντελεστές CD

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • ISBN εντύπου
  978-618-85195-4-1
 • A' έκδοση
  4/2023
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  192 17 24
 • Τιμή καταλόγου
  18,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ