Επιστημονική εκλαΐκευση

ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

Ένας οδηγός πλοήγησης

Όταν βάλλεται ο ορθολογισμός, η αλληλουχία αιτίου και αιτιατού —η ίδια η βάση δηλαδή της λογικής και της ικανότητάς μας να συνδια­λεγόμαστε και να συναποφασίζουμε ως κοινωνία—, βάλλεται η ίδια η Δημοκρατία. Σε ένα βαθιά δημοκρατικό πλαίσιο, απαιτούνται συνειδη­τοί πολίτες, με γνώση των κατακτήσεων του πολιτισμού μας, με ανα­πτυγμένη την ικανότητα να αξιολογούν ποικίλα δεδομένα αλλά και να φιλτράρουν πλείστα όσα στοιχεία παραπληροφόρησης, που πλέον, με τη σύγχρονη τεχνολογία, εύκολα διακινούνται και αναπαράγονται.

Μια κοινωνία που κυριαρχείται από μια παραμορφωτική αντίληψη της πραγματικότητας, από συνωμοσιολογικές ερμηνείες της ιστορίας και των κοινωνικών διεργασιών, μια κοινωνία χωρίς σταθερές γνωσιακές βάσεις ώστε να μπορεί μέσω του διαλόγου να καταλήγει σε αποδεκτά πολιτικά σχέδια, εύκολα κατευθύνεται και χειραγωγείται.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια συ­στράτευσης του ορθού λόγου έναντι του ανορθολογισμού, της λογικής έναντι του παραλογισμού. Δεκαπέντε Έλληνες επιστήμονες, ο καθένας στην ειδικότητά του, παρουσιάζουν τις δέκα πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας και ψευδοεπιστημονικές απόψεις. Σύντομα μεν αλλά μεθο­δικά, επισημαίνονται οι αντιφάσεις τις οποίες ενέχουν και επιχειρείται η αποδόμησή τους με λογικά επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα. Παρά την πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία που υπάρχει για τη συ­γκεκριμένη θεματική, η παρούσα έκδοση συγκεντρώνει και πραγματεύ­εται, με τρόπο συνεκτικό και περιεκτικό, τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και απόψεις με τη μεγαλύτερη απήχηση, φιλοδοξώντας να προσφέρει στους αναγνώστες μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη προσέγγιση.

Γράφουν οι: Μανώλης Πλειώνης, Νίκος Δεμερτζής, Σταύρος Άκρας, Όμηρος Γιαννακής, Μανώλης Σαριδάκης, Ιωάννης Παπουτσής, Αλίκη Φλώρου, Βασιλική Κοτρώνη, Κωστής Λαγουβάρδος, Βασιλική Ασημακοπούλου, Νίκος Μιχαλόπουλος, Ιωάννης Καλόγηρος, Ιωσήφ Χαλαβαζής, Δημήτρης Δημόπουλος, Χάρης Βάρβογλης.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Μανώλης Πλειώνης είναι Καθηγητής Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), μέλος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και του European Space Science Committee, Συντονιστής του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή – CLIMPACT, Πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής – ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα και Πρόεδρος του ΤΕΣ Περιβάλλοντος Ενέργειας και Βιώσιμης Κινητικότητας (2020–2022). Υπήρξε μέλος του ΤΕΣ Φυσικής την περίοδο 2017–2019, και μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για 2 θητείες (2016–2022). Έχει δημοσιεύσει πάνω από 240 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων αλλά και πολλά άρθρα εκλαΐκευσης και πολιτικής της επιστήμης. Πρόσφατα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται και σε ζητήματα Κλιματικής Αλλαγής και των συναρτώμενων φυσικών καταστροφών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή

1. Τι είναι ψευδοεπιστήμη και τι θεωρία συνωμοσίας;
Μανώλης Πλειώνης & Νίκος Δεμερτζής

2. Εμφανίσεις Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων
Σταύρος Άκρας

3. O μύθος του Ρόσγουελ
Όμηρος Γιαννακής

4. (Μη) Προσσελήνωση Apollo 11
Εμμανουήλ Σαριδάκης

5. Η επίπεδη Γη
Ιωάννης Παπουτσής, Μανώλης Πλειώνης & Αλίκη Φλώρου

6. Νέφη τύπου contrail και αεροψεκασμοί
Κωστής Λαγουβάρδος & Βάσω Κοτρώνη

7. Ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή: Θεωρία συνωμοσίας ή πραγματικότητα;
Βασιλική Ασημακοπούλου & Νικόλαος Μιχαλόπουλος

8. Έλεγχος καιρού
Ιωάννης Καλόγηρος

9. Πληθυσμιακός έλεγχος, Covid-19 και εμβολιασμοί
Νίκος Δεμερτζής & Ιωσήφ Χαλαβαζής

10. Κβαντικές πλάνες ή κβαντικές αυταπάτες;
Δημήτρης Δημόπουλος

11. Αστρολογία
Μανώλης Πλειώνης & Χάρης Βάρβογλης

Οι συγγραφείς του τόμου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Μανώλης Πλειώνης
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-933-5
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  122077934
 • A' έκδοση
  6/2023
 • Τρέχουσα έκδοση
  9/2023
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  240 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  14,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ