Φιλοσοφία

ΠΡΟΘΕΣΗ

Μετάφραση: Ευγενία Μυλωνάκη Κωνσταντίνος Σάνδης

Η Πρόθεση είναι ένα από τα αριστουργήµατα της αγγλόφωνης φιλοσοφίας του 20ού αιώνα. ∆ηµοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1957 και έχει αποκτήσει το κύρος ενός κλασικού έργου της σύγχρονης φιλοσοφίας. Το βιβλίο επιχειρεί να δείξει λεπτοµερώς ότι η φυσική και ευρέως αποδεκτή εικόνα για το τι εννοούµε όταν µιλάµε για την πρόθεση δηµιουργεί άλυτα προβλήµατα και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η πρώτη ελληνική µετάφραση του έργου της Anscombe, από δύο καταξιωµένους καθηγητές φιλοσοφίας, είναι µια ευπρόσδεκτη έκδοση ενός βιβλίου που µε το πέρασµα του χρόνου αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία. Είναι επίσης η πρώτη έκδοση παγκοσµίως που περιλαµβάνει µια λεπτοµερή σύγκριση των τροποποιήσεων του κειµένου που έκανε η ίδια η Anscombe στις τρεις εκδόσεις του βιβλίου κατά τη διάρκεια της ζωής της.

«Βιβλίο που πολλοί παραθέτουν, µερικές φορές διαβάζουν και σπάνια κατανοούν, η Πρόθεση της Anscombe είναι ωστόσο η καθοριστική στιγµή στη φιλοσοφία της πράξης τον 20ό αιώνα.»

J. David Velleman, Πανεπιστήµιο του Μίσιγκαν

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:
Η Ευγενία Μυλωνάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Κωνσταντίνος Σάνδης είναι Διευθυντής του Lex Academic και Επισκέπτης Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire (Ηνωμένο Βασίλειο).

Εικαστικό θέµα εξωφύλλου: Βλάντο Μάρτεκ I Renounce the Metaphor, 1980. Μολύβι σε χαρτί, µολύβι 40 x 31 εκ. Αγορά στο πλαίσιο του προγράµµατος “NEON FUND FOR EMST”, 2013. Αρ. εισ. 868/13. Συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Gertrude Elizabeth Margaret Anscombe (Γκέρτρουντ Ελίζαµπεθ Μάργκαρετ Άνσκοµπ, 18 Μαρτίου 1919 – 5 Ιανουαρίου 2001) ήταν µία από τις σηµαντικότερες φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Η δουλειά της καλύπτει ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσµα θεµάτων: από τη φιλοσοφία του νου και τη φιλοσοφία της πράξης, ώς τη φιλοσοφική λογική, τη φιλοσοφία της γλώσσας, την ηθική, τη φιλοσοφία της θρησκείας, την επιστηµολογία και όλο το φάσµα της ιστορίας της φιλοσοφίας (αρχαία, µεσαιωνική, νεότερη και σύγχρονη). Υπήρξε εξέχουσα µορφή του αναλυτικού θωµισµού, µέλος του Somerville College της Οξφόρδης και καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήµιο του Καίµπριτζ. Όπως συµβαίνει και µε το έργο του µέντορά της Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν, η µελέτη του έργου της Anscombe οδηγεί στην κατανόηση µετά από σπουδή και προσπάθεια. Η µονογραφία της Intention (1957) χαρακτηρίστηκε από τον Donald Davidson «η σηµαντικότερη πραγµάτευση της πράξης από την εποχή του Αριστοτέλη».

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Λίγα λόγια για τη μετάφραση

Περιεχόμενα

Εισαγωγή

ΠΡΟΘΕΣΗ

Παράρτημα: Οι Προθέσεις της Anscombe

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Ευγενία Μυλωνάκη
  Κωνσταντίνος Σάνδης
 • Μετάφραση
  Ευγενία Μυλωνάκη
  Κωνσταντίνος Σάνδης
 • ISBN
  978-618-230-002-2
 • A' έκδοση
  10/2023
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Intention by G. E. M. Anscombe, second edition
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  208 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  18,00