Ιατρική και Κοινωνία

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Οι πολλαπλές διαστάσεις της μέριμνας για τον ασθενή, τον φροντιστή, την οικογένεια
Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου

Η άνοια, την οποία η ιατρική επιστήμη περιγράφει ως «κλινικό σύνδρομο», δηλαδή ως ένα σύνολο χαρακτηριστικών συμπτωμάτων που εκδηλώνονται σε διάφορες πτυχές της νοητικής λειτουργίας, συνιστά για τον άνθρωπο έναν πραγματικό εχθρό, καθώς επηρεάζει την ικανότητά του να λειτουργεί αυτόνομα στην καθημερινή του ζωή. Το σύνδρομο της άνοιας οδηγεί σε σταδιακή έκπτωση της μνήμης, της ικανότητας λήψης αποφάσεων, των δεξιοτήτων οργάνωσης, της χρήσης της γλώσσας, της αναγνώρισης του περιβάλλοντος, αλλά και της αίσθησης προσανατολισμού, σε σημείο που το άτομο να μην είναι πλέον σε θέση να εργαστεί, να ζήσει με τον τρόπο που το ίδιο έχει επιλέξει, να οδηγήσει, να κάνει τα ψώνια του, να διαχειριστεί τα οικονομικά του, να ετοιμάσει τα γεύματά του. Πέραν όμως του ίδιου του ασθενούς, η άνοια επηρεάζει άμεσα και το οικογενειακό του περιβάλλον, και τούτο διότι η φροντίδα για την άνοια αποτελεί ένα πολυσύνθετο εγχείρημα, το οποίο προϋποθέτει ποικίλες δεξιότητες και συμμετοχή μελών της οικογένειας, παρόχων φροντίδας και μιας ομάδας επαγγελματιών υγείας.

Έχοντας υιοθετήσει μια φιλοσοφία που θέτει τη μέγιστη προαγωγή της ποιότητας ζωής ως προτεραιότητα κατά την αξιολόγηση και φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, δέκα καταξιωμένοι επιστήμονες από τον κλάδο της Ψυχιατρικής και των Συμπεριφορικών Επιστημών —όλοι τους καθηγητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια Johns Hopkins και Michigan— καταγράφουν και αναλύουν διεξοδικά τις συναρπαστικές εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της έρευνας για την άνοια και την αντιμετώπισή της. Έτσι, αυτός ο τόμος λειτουργεί ως ένας χρήσιμος και πρακτικός επί του θέματος οδηγός, ο οποίος απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες υγείας όσο και στους οικογενειακούς φροντιστές των ατόμων με άνοια, αποτελώντας ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών, αλλά και λεπτομερών γνώσεων ή οδη­γιών, για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Γράφουν οι: Betty Black • Helen C. Kales • Kωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος • Christopher Marano • Chiadikaobi Onyike • Gregory Pontone • Peter V. Rabins • Paul Rosenberg • Quincy Samus • Cynthia D. Steele

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

PETER V. RABINS

Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins· καθηγητής στη Σχολή Γηριατρικής Erickson του Πανεπιστημίου του Μέρυλαντ, Κομητεία Βαλτιμόρης ΗΠΑ.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΛΥΚΕΤΣΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος είναι καθηγητής Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπε­ριφοράς στην Ιατρική Σχο­λή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά σπούδασε στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο North­western και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis. Έχει αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα ακαδημαϊκά προγράμματα νευροψυχιατρικής στις ΗΠΑ, που ει­δικεύεται στην άνοια και τον εγκεφαλικό τραυματι­σμό. Εξαιρετικά δραστήριος ερευνητικά και κλινικά, θεωρείται κορυφαίος σε διεθνές επίπεδο σε θέματα γηριατρικής και άνοιας που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 400 ερευ­νητικά άρθρα και άλλα επιστημονικά κείμενα, καθώς και πέντε βιβλία. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του (σε συνερ­γασία με τον Peter V. Rabins, και τη βοήθεια της Cynthia D. Steele) Πρακτική φροντίδα για την άνοια (2022· Practical Dementia Care, 2016). Το 2019 ανα­κηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

CYNTHIA D. STEELE

Επίκουρη καθηγήτρια, Ινστιτούτο Copper Ridge του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Βαλτιμόρη ΗΠΑ.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος
Peter V. Rabins & Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος

1. Ορισμοί και προεπισκόπηση του βιβλίου
Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος

2. Νευροεκφυλιστικά νοσήματα που προκαλούν άνοια
Paul Rosenberg, Gregory Pontone & Chiadikaobi Onyike

3. Άλλες νόσοι που προκαλούν άνοια
Peter V. Rabins

4. Αξιολόγηση και διάγνωση της άνοιας
Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος

5. Επισκόπηση της φροντίδας για την άνοια
Quincy Samus & Betty Black

6. Υποστηρικτική φροντίδα για τον ασθενή με άνοια
Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος & Peter V. Rabins

7. Μέριμνα για την οικογένεια και τους παρόχους φροντίδας
Peter V. Rabins & Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος

8. Ειδικές για τη νόσο θεραπείες και συμπτωματική γνωστική ενίσχυση
Christopher Marano, Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος & Peter V. Rabins

9. Νευροψυχιατρικά συμπτώματα της άνοιας: Γενική προσέγγιση και μη φαρμακευτική θεραπεία
Helen C. Kales

10. Φαρμακευτικές θεραπείες για τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα
Christopher Marano & Κωνσταντίνος Γ. Λυκέτσος

11. Πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και ήπια γνωστική διαταραχή
Paul Rosenberg

12. Φροντίδα του ατόμου με προχωρημένη άνοια
Peter V. Rabins

13. Ηθικά και νομικά ζητήματα 269
Peter V. Rabins

Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Μαρία-Λαμπρινή Κούλα
  Χριστίνα Παππά
  Ευάγγελος Παππάς
  Θωμάς Υφαντής
 • Μετάφραση
  Ρηγούλα Γεωργιάδου
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιάκωβος Ουρανός
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-905-2
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  112698228
 • A' έκδοση
  9/2022
 • Τρέχουσα έκδοση
  5/2023
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  320 17 24
 • Τιμή καταλόγου
  18,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ