Οικονομία / Επίκαιρα θέματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις που άλλαξαν τον κόσμο
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος

Στις 15 Σεπτεµβρίου του 2008 η Lehman Brothers, µία από τις µεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των Ηνωµένων Πολιτειών, κατέρρευσε. Η εξέλιξη αυτή, που ωστόσο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, πυροδότησε µια πρωτοφανή κρίση στον χρηµατοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ, η οποία πολύ γρήγορα συµπαρέσυρε τις τράπεζες της Ευρώπης, κλονίζοντας το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα του Βόρειου Ατλαντικού στο σύνολό του. Η διακοπή της χρηµατοδότησης στις αναδυόµενες χώρες οδήγησε µέσα σε ελάχιστο χρόνο σε µια παγκόσµια κρίση ρευστότητας. Έτσι, η παραγωγή άρχισε να µειώνεται ταχύτατα και η ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη – όχι µόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσµο. Η κρίση έλαβε παγκόσµιες διαστάσεις.

Μια κρίση τέτοιων διαστάσεων χρειάζεται αναµφίβολα µια καλά συντονισµένη παγκόσµια αντιµετώπιση, ιδίως σε περίοδο ραγδαίας παγκοσµιοποίησης. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν εθνοκεντρικές, συχνά ανεπαρκείς ή στενόµυαλες και ενίοτε αλλοπρόσαλλες, ενώ ο όποιος συντονισµός τους γινόταν σε τεχνοκρατικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Πολύ σύντοµα αναδείχθηκαν ποικίλες αδυναµίες, όπως η αναποτελεσµατικότητα των πολιτικών θεσµών στις ΗΠΑ. Όµως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι τριγµοί στο οικοδόµηµα της ευρωζώνης και η κρίση χρέους µε επίκεντρο την Ελλάδα, την οποία ο Adam Tooze αναλύει εδώ διεξοδικά. Οι επιπτώσεις της κρίσης του 2008 δεν περιορίστηκαν βέβαια στο πεδίο της οικονοµίας, όπως δείχνουν η εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ, το Brexit, η εντυπωσιακή άνοδος της ακροδεξιάς σε όλο τον Δυτικό κόσµο, ακόµα και η κρίση στην Ουκρανία. Ο κόσµος έχει γίνει πράγµατι αγνώριστος.

Η Πολιτική οικονοµία µιας κατάρρευσης, ένα συναρπαστικό θρίλερ οικονοµικής και πολιτικής ιστορίας, τιµήθηκε µε το Βραβείο Lionel Gelber (2019) και υπήρξε ένα από τα βιβλία της χρονιάς (2018) της εφηµερίδας The New York Times και του περιοδικού The Economist.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Adam Tooze (1967) είναι άγγλος ιστορικός της οικονομίας, καθηγητής ιστορίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Columbia. Έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστήμια Cambridge και Yale. Δραστήριος δημόσιος διανοούμενος σε διεθνές επίπεδο, αρθρογραφεί τακτικά σε πλήθος εντύπων (Financial Times, London Review of Books, Die Zeit, New Left Review, The Wall Street Journal, Foreign Affairs, The Guardian) και διατηρεί προσωπικό blog. Άλλα βιβλία του: The Wages of Destruction: The Making and Breaking of Nazi Germany (2006), The Deluge: The Great War, America and the Remaking of the Global Order, 1916-1931 (2014), Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World (2018· βραβείο Lionel Gelber 2019· ελλ. έκδ. Πολιτική οικονομία μιας κατάρρευσης: Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις που άλλαξαν τον κόσμο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2022).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ευχαριστίες 
Εισαγωγή

Μέρος Α’: Έρχεται καταιγίδα
1. Η «λάθος κρίση»
2. Subprime – Ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου
3. Διατλαντική χρηματοδότηση
4. Ευρωζώνη
5. Ένας κόσμος πολλαπλών πόλων

Μέρος Β’: Η παγκόσμια κρίση
6. «Η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση στην παγκόσμια ιστορία»
7. Διασώσεις
8. «Το κρίσιμο ζητούμενο»: Παγκόσμια ρευστότητα
9. Η ξεχασμένη κρίση στην ανατολική Ευρώπη
10. Κίνα: Ο άνεμος από την ανατολή
11. G20
12. Επεκτατική δημοσιονομική πολιτική
13. Αποκαθιστώντας τη χρηματοδότηση

Μέρος Γ’: Ευρωζώνη
14. Ελλάδα 2010: Αναβολή και προσποίηση
15. Εποχή του χρέους
16. Ο κόσμος της G-μηδέν
17. Φαύλος κύκλος
18. «Ό,τι χρειαστεί»

Μέρος Δ’: Μετασεισμοί
19. Αμερικάνικο σκηνικό τρόμου
20. Taper tantrum: Ο πρόσκαιρος πανικός
21. «Χ**** την ΕΕ»: Η κρίση στην Ουκρανία
22. #Thisisacoup
23. Επιχείρηση Φόβος
24. Τραμπ
25. Η εικόνα του μέλλοντος

Σημειώσεις
Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Δάφνη Νικολίτσα
 • Μετάφραση
  Νίκος Ρούσσος
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιφιγένεια Βασιλείου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-878-9
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  112692388
 • A' έκδοση
  6/2022
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Crashed – How a Decade of Financial Crises Changed the World
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  728 17 24 σκληρόδετο
 • Τιμή καταλόγου
  25,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ