Θεωρία και κριτική της λογοτεχνίας

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Δοκίμια και ομιλίες για το διήγημα, το μυθιστόρημα και τη σχέση τους με τη ζωή
Μετάφραση: Κώστας Βραχνός

Ο Χούλιο Κορτάσαρ είναι ευρέως γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς, που με  το μυθοπλαστικό τους έργο σφράγισαν την ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πολύ λιγότερο γνωστό παραμένει, ωστόσο, το εκτενές δοκιμιακό / κριτικό του έργο, το οποίο, πλην της φιλολογικής του αρτιότητας, ξεχωρίζει για την υψηλή αισθητική του αξία, κάτι, μάλιστα, που έχει κάνει ορισμένους μελετητές να το τοποθετούν ανάμεσα στα κορυφαία δείγματα του δοκιμίου ως είδους. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει πέντε κείμενα, τα οποία συμπυκνώνουν αλλά και αναπτύσσουν με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο τις θεωρητικές αρχές του Αργεντινού συγγραφέα πάνω στα δύο βασικά αφηγηματικά είδη που κατεξοχήν διακόνησε, το διήγημα και το μυθιστόρημα, καθώς και στην εν γένει σχέση τους με την ιστορική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο Χούλιο Κορτάσαρ στο Παρίσι, το 1976. Φωτογραφία: © Manja Offerhaus.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Χούλιο Φλορένσιο Κορτάσαρ (Julio Florencio Cortázar, Βρυξέλλες, 26 Αυγούστου 1914 - Παρίσι, 12 Φεβρουαρίου 1984) είναι Αργεντινός μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος που συνδύασε στα έργα του υπαρξιακά ερωτήματα με πειραματικές τεχνικές γραφής. Σπούδασε στην Αργεντινή, όπου δίδαξε σε σχολεία της επαρχίας αλλά και για λίγο στο πανεπιστήμιο, από το οποίο παραιτήθηκε λόγω πολιτικών πιέσεων. Το 1951 αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου έζησε και εργάστηκε ως μεταφραστής στην UNESCO. Το 1981 έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα, ωστόσο το ενδιαφέρον του για τις κοινωνικοπολιτικές υποθέσεις στην πατρίδα του αλλά εν γένει και στη Λατινική Αμερική δεν σταμάτησε να εντείνεται μέχρι τον θάνατό του το 1984. Σημαντικότερα έργα του: Ζωολόγιο (1951), Τα μυστικά όπλα (1959), Τα βραβεία (1960), Ιστορίες των κρονόπιο και των φάμα (1962), Κουτσό (1963), Όλες οι φωτιές η φωτιά (1966), Ο γύρος της ημέρας σε ογδόντα κόσμους (1967), 62 / Μοντέλο για συναρμολόγηση (1968), Το βιβλίο του Μανουέλ (1973), Κάποιος Λούκας (1979), Ακατάλληλη ώρα (1982) κ.ά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή: Η μη μυθοπλαστική πλευρά του Κορτάσαρ

Χρονολόγιο

Εργογραφία του Κορτάσαρ στα ελληνικά

1. Κάποιες πτυχές του διηγήματος

2. Για το σύντομο διήγημα και τα ζητήματα γύρω από αυτό

3. Η κατάσταση του μυθιστορήματος

4. Η σημερινή κατάσταση της πεζογραφίας στη Λατινική Αμερική

5. Πραγματικότητα και λογοτεχνία στη Λατινική Αμερική

Ευρετήριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Μετάφραση
    Κώστας Βραχνός
  • Εισαγωγή
    Κώστας Βραχνός
  • Σχεδίαση εξωφύλλου
    Βάσω Αβραμοπούλου
  • ISBN εντύπου
    978-960-524-917-5
  • A' έκδοση
    3/2023
  • Τίτλος πρωτοτύπου
    [1] «Algunos aspectos del cuento», [2] «Del cuento breve y sus alrededores», [3] «Situación de la novela», [4] «El estado actual de la narrativa en Hispanoamérica», [5] «Realidad y literatura en América Latina»
  • Τεχνικά χαρακτηριστικά
    180 14 21
  • Τιμή καταλόγου
    12,00