Οι ποιητές μιλούν για την ποίηση

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Μετάφραση: Πιπίνη Ελένη

[απόσπασμα από το βιβλίο]
Το έθνος που δεν αποκοµίζει το µέγιστο από τα καλύτερα έργα των καλλιτεχνών του είναι εξ ορισµού ανόητο. Ο καλλιτέχνης είναι ένας από τους ελάχιστους που παράγουν. Ο καλλιτέχνης, ο αγρότης και ο τεχνίτης παράγουν πλούτο. Οι υπόλοιποι είναι απλοί µεταπράτες και τον καταναλώνουν. Η καθαρή αξία της καλής τέχνης για τον τόπο στον οποίο παράγεται έχει υπολογιστεί λογαριθµικά. […] Όταν γινόταν η συζήτηση για την πώληση του έργου τού Χολµπάιν Η δούκισσα του Μιλάνου σε έναν Αµερικανό, η Αγγλία αγόρασε τον πίνακα έναντι τριακοσίων πενήντα χιλιάδων δολαρίων. Υπολόγισαν ότι πολλοί θα επισκέπτονταν το Λονδίνο για να δουν τον πίνακα, ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια των ντόπιων επισκεπτών ήταν υψηλότερα από τους τόκους των χρηµάτων. […] Οι πίνακες, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική αποδίδουν χρήµα. Το ίδιο θα µπορούσε να πει κανείς και για τη λογοτεχνία και για την ποίηση, δεδοµένου ότι, όπου υπάρχουν οι πνευµατικές προϋποθέσεις για την παραγωγή και τη διατήρηση της καλής γραφής, εκεί η κοινωνία είναι ευχάριστη και η αξία των ακινήτων ανεβαίνει. Ο κ. Φ. Μ. Χιούφερ έχει πει ότι η διαφορά ανάµεσα στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις βρίσκεται στο ότι «δεν υπάρχει κανένας που ζει στο Λονδίνο µόνο και µόνο επειδή θέλει να κάνει αρκετά χρήµατα για να µπορέσει να ζήσει κάπου αλλού».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Έζρα Πάουντ (Ezra Weston Loomis Pound, 1885–1972) ήταν Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές του Μοντερνισμού. Ανέπτυξε το ρεύμα του Εικονισμού, που προέρχεται από την κλασική ποίηση της Κίνας και της Ιαπωνίας, με βασικά στοιχεία την ακρίβεια και την οικονομία της γλώσσας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ι ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Προειδοποίηση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Εργαστηριακές συνθήκες
Η ιδεογραμμική μέθοδος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Τι είναι λογοτεχνία;
Προσέγγιση
Σε τι χρησιμεύει η γλώσσα;
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Πυξίδα, εξάντας ή ορόσημα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
Τεστ και ασκήσεις έκθεσης
Δεύτερη σειρά οδηγιών
Και άλλες οδηγίες
Μερικές ακόμη οδηγίες
Βάση
Ελευθερία
Άσκηση
19ος αιώνας
Μελέτη
Αντίληψη
Ο δάσκαλος
Προτιμήσεις
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ
DICHTEN = CONDENSARE

ΙI ΑΛΛΑ ΔΟΚΙΜΙΑ
Ο σοβαρός καλλιτέχνης
Η αποστολή του δασκάλου
Η παράδοση
Η Αναγέννηση
Ειρωνεία, Λαφόργκ, σάτιρα
Το σκληρό και το μαλακό στη γαλλική ποίηση
Ο Σουίνμπερν και οι βιογράφοι του
Ο ύστερος Γέητς
Οδυσσέας 
Τζόυς
Τ. Σ. Έλιοτ

Ευρετήριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Πιπίνη Ελένη
 • Διόρθωση δοκιμίων
  Κατερίνα Γιανναδάκη
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-462-0
 • A' έκδοση
  2016
 • Τρέχουσα έκδοση
  10/2020
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Τα κείμενα του παρόντος τόμου προέρχονται από τις εκδόσεις: Ezra Pound, ABC of Reading, New Directions, 1934 & Literary Essays, New Directions, 1968
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  344 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  16,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ