PASTORAL PALIMPSESTS: ESSAYS IN THE RECEPTION OF THEOCRITUS AND VIRGIL
Rethymnon Classical Studies, Vol. 3
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

17,50

Το βιβλίο

Πληροφορίες

The essays collected in Pastoral Palimpsests examine nine instances in the reception of Theocritus and Virgil. They cover a 2000-year time span and a variety of topics: the literary and metaliterary importance of rustic pride in the pseudo-Theocritean Idyll 20 (Marco Fantuzzi); the linguistic significance of a bucolic locus amoenus contained in the Life of Aesop (Richard Hunter); the position of the piscatory eclogues in Jacopo Sannazaro’s poetic career (Thomas Hubbard); the imitation of the Virgilian career in John Milton’s Epitaphium Damonis (Philip Hardie); William Wordsworth’s complex and carefully concealed Virgilianism (Annabel Patterson); Thomas Hardy’s remarkable debt to Virgil’s Eclogues and the Aeneid (Michael Paschalis); responses to Virgil’s Eclogue 1 in twentieth-century literature (Theodore Ziolkowski); the haunting presence of the Virgilian Eclogues in Michel Butor’s Mobile (Fiona Cox); and the aesthetics of pastoral melancholy in Virgil,  Miklos Radnoti, and Bob Dylan  (Richard F. Thomas).

Τα Ποιμενικά Παλίμψηστα περιλαμβάνουν εννέα μελετήματα με αντικείμενο την πρόσληψη των βουκολικών Ειδυλλίων του Θεόκριτου και των Εκλογών του Βιργιλίου από την αρχαιότητα έως το τέλος του 20ου αιώνα. Ο Marco Fantuzzi καταγράφει και ερμηνεύει την αντιπαράθεση του βουκολικού κόσμου με την αστική αλαζονεία στο ψευδο-θεοκρίτειο Ειδύλλιο 20. Ο Richard Hunter συνδέει τους ήχους μιας βουκολικής σκηνής στον Αισώπου Βίον με αρχαίες θεωρίες για τη γέννηση της ανθρώπινης γλώσσας. Ο Thomas Hubbard εντοπίζει το ειδολογικό στίγμα των Eclogae Piscatoriae του Jacopo Sannazaro στην εξελικτική πορεία της ποίησής του από την Arcadia προς το De Partu Virginis. Ο Philip Hardie εξηγεί πώς ο John Milton σκηνοθέτησε στον Επιτάφιο Δάμωνος την έξοδό του από το ταπεινό βουκολικό είδος. Η Annabel Patterson ανασύρει στην επιφάνεια τη βαθύτατη αλλά ανομολόγητη οφειλή του William Wordsworth στις Εκλογές του Βιργιλίου. Ο Μιχαήλ Πασχάλης πραγματεύεται τις διακειμενικές σχέσεις  των μυθιστορημάτων του Thomas Hardy με την ποίηση του Βιργιλίου. Ο Theodore Ziolkowski παρουσιάζει την πρόσληψη της 1ης Εκλογής του Βιργιλίου στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Η Fiona Cox αποκαλύπτει τη λανθάνουσα παρουσία του βουκολικού Βιργιλίου στο Mobile του Michel Butor. Ο Richard Thomas ανιχνεύει την «ποιμενική μελαγχολία» στο έργο του Ούγγρου ποιητή Miklos Radnoti και στα τραγούδια του Bob Dylan.

Α' έκδοση
2007
Τρέχουσα έκδοση
3/
2007
ISBN
978-960-524-237-4
Κωδικός στον Εύδοξο
926
Τιμή καταλόγου
25,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
230 σελ.
17x
24 εκ.

Συγγραφέας

Μιχαήλ Πασχάλης

Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει συγγράψει πάνω από εκατόν εβδομήντα άρθρα και βιβλιοκρισίες για τη λογοτεχνία της ελληνιστικής εποχής, των κλασικών ρωμαϊκών χρόνων και της ύστερης αρχαιότητας, για την πρόσληψη της αρχαιότητας στις νεότερες λογοτεχνίες και για την ευρωπαϊκή και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει, επιμεληθεί ή συνεπιμεληθεί δεκαπέντε βιβλία στα παραπάνω αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τη μονογραφία Virgils Aeneid: Semantic Relations and Proper Names (Οξφόρδη, Clarendon Press, 1997), τρεις τόμους της σειράς Rethymnon Classical Studies (Horace and Greek Lyric Poetry, Roman and Greek Imperial Epic, Pastoral Palimpsests, ΠΕΚ) και επτά τόμους της σειράς Ancient Narrative Supplementa (Groningen, Barkhuis publishing). Τα νεοελληνικά ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων, την Κρητική Λογοτεχνία της Ακμής, τις σχέσεις της νεοελληνικής με την ιταλική λογοτεχνία, τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Ανδρέα Κάλβο και τον Διονύσιο Σολωμό, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Γιώργο Σεφέρη. Το βιβλίο του με τίτλο Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η αρχαιότητα (Ηράκλειο, ΠΕΚ, 2013, β΄ έκδοση 2016) τιμήθηκε με το βραβείο Δοκιμίου 2014 από την Ακαδημία Αθηνών και από το περιοδικό Ο Αναγνώστης. Το 2015 δημοσίευσε το βιβλίο Νίκος Καζαντζάκης: Από τον Όμηρο στον Σαίξπηρ. Μελέτες για τα κρητικά μυθιστορήματα (Ηράκλειο, ΕΚΙΜ). Το 2020 συμμετείχε, μαζί με τον Δημήτρη Πολυχρονάκη, στην έκδοση Η Κόλαση και ο Παράδεισος στο έργο του Διονυσίου Σολωμού (επιμ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος). Το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται Γύρω από τη γένεση της Κρητικής Λογοτεχνίας της Ακμής. Ο ρόλος των τοπικών Ακαδημιών (Ηράκλειο, ΠΕΚ, 2022). Έχει ολοκληρώσει δεύτερο βιβλίο για τον Ανδρέα Κάλβο με τίτλο Ο αινιγματικός Ανδρέας Κάλβος.

Περιεχόμενα

Michael Paschalis, Introduction

Marco Fantuzzi, The Importance of Being boukolos: ps.-Theocr. 20

Richard Hunter, Isis and the Language of Aesop

Thomas Hubbard, Exile from Arcadia: Sannazaro’s Piscatory Eclogues

Philip Hardie, Milton’s Epitaphium Damonis and the Virgilian Career

Annabel Patterson, Too much Virgil? Too much talk? Wordsworth’s Anxiety of Influence

Michael Paschalis, Thomas Hardy and Virgil

Theodore Ziolkowski, Twentieth-century Variations on Eclogue 1

Fiona Cox, Night Falls on America: Virgilian Pastoral in Michel Butor’s Mobile

Richard F. Thomas, Shadows are Falling: Virgil, Radnoti, and Dylan, and the Aesthetics of Pastoral Melancholy

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

Τύπος βιβλίου: Έντυπο

17,50

SHARE
ΜΕΧΡΙ 31/03 ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ!