Ο ΡΑΜΠΕΛΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ
Για τη λαϊκή κουλτούρα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης
Μετάφραση:
Γιώργος Πινακούλας
Τύπος βιβλίου: Έντυπο, UUID: --NONE--
Τύπος βιβλίου: ebook, UUID: 0173c3f2-895b-4e96-a56f-253434979b32

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Ο Ραμπελαί και ο κόσμος του είναι μια συναρπαστική ερμηνεία του ραμπελαισιανού μυθιστορήματος. Εδώ ο Μπαχτίν δείχνει την ουσιαστική σχέση του Γαργαντούα και του Πανταγκρυέλ με τη λαϊκή κουλτούρα, με τον γκροτέσκο ρεαλισμό, με το καρναβάλι. Ο Ραμπελαί δεν έγραψε τα βιβλία του απομονωμένος στο σπουδαστήριό του, αλλά τριγυρνώντας στα παζάρια και στα πανηγύρια των γαλλικών πόλεων, ακούγοντας τις φωνές των πραγματευτών και παρακολουθώντας παραστάσεις πλανόδιων θιάσων. Άλλωστε, ο Ραμπελαί ήταν ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της γκροτέσκας λογοτεχνίας: δεν υπηρέτησε το κλασικό αισθητικό ιδεώδες, αλλά ανέδειξε το δύσμορφο, το παράδοξο και το υπερβολικό. Κυρίως όμως έγινε ο κατεξοχήν εκφραστής του καρναβαλικού πνεύματος, εκείνης της δύναμης που ανατρέπει και αναποδογυρίζει την κατεστημένη τάξη. Η μελέτη του Μπαχτίν, ωστόσο, δεν αρκείται στην ερμηνεία του Ραμπελαί· παρουσιάζει επίσης από μια εντελώς νέα οπτική την κοινωνία και τον πολιτισμό της Αναγέννησης. Αποδεικνύει ότι οι γιορτές, τα πανηγύρια και τα καρναβάλια, η κουλτούρα του γέλιου και της πλατείας, δεν ήταν τότε περιθωριακά αλλά κεντρικά στοιχεία στη ζωή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο ομαλός εργασιακός βίος διακοπτόταν από πολυήμερες διασκεδάσεις, με οργανωμένες παρελάσεις, χορούς και γλέντια. Και αυτές οι λαϊκές γιορτές και διασκεδάσεις καθόριζαν τη σκέψη και τη ζωή όλων των κοινωνικών τάξεων. Πάνω απ’ όλα όμως, το βιβλίο του Μπαχτίν είναι ένα μανιφέστο που κηρύσσει την πλήρη απελευθέρωση του ανθρώπινου πνεύματος από το φόβο. Στόχος των επιθέσεων του Ραμπελαί, μας θυμίζει ο συγγραφέας, ήταν οι αγέλαστοι, όλοι εκείνοι που εκφοβίζουν και καταπιέζουν την ανθρωπότητα με τη σοβαρότητα και τη σκυθρωπότητά τους. Χάρη στο γέλιο, με την καταστροφική και ταυτόχρονα αναγεννητική δύναμή του, ο άνθρωπος απελευθερώνεται από το φόβο.

 
Τίτλος πρωτοτύπου
М. М. Бахтин, Творчество Франсуа Рабле и народная культура средневековья и Ренессанса (Языки славянских культур, Μόσχα 2010)
Α' έκδοση
2017
Τρέχουσα έκδοση
2/
2019
Κωδικός στον Εύδοξο
68370243
Τιμή καταλόγου
24,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
592 σελ.
17x
24 εκ.
Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Συγγραφέας

Ο Μιχαήλ Μπαχτίν, Ρώσος θεωρητικός της λογοτεχνίας και φιλόσοφος, γεννήθηκε το 1895 στο Οριόλ. Τα πρώτα έργα του ήταν φιλοσοφικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά τη δεκαετία του 1920. Το 1929 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του για τον Ντοστογιέφσκι, το πρώτο μείζον έργο του, που είλκυσε αμέσως την προσοχή. Την ίδια χρονιά όμως συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε δεκαετή απομάκρυνση από τη Μόσχα.

Για τριάντα περίπου χρόνια θα ζήσει στην αφάνεια, μακριά από το κέντρο της σοβιετικής πνευματικής ζωής. Το 1960 τον ανακαλύπτουν στο Σαράνσκ τρεις φοιτητές φιλολογίας, που είχαν διαβάσει το έργο του αλλά τον θεωρούσαν νεκρό. Τον πείθουν να επανεκδώσει το βιβλίο του για τον Ντοστογιέφσκι (Ζητήματα της ποιητικής του Ντοστογιέφσκι, 1963) και την αδημοσίευτη διατριβή του για τον Ραμπελαί (Το έργο του Φρανσουά Ραμπελαί και ο λαϊκός πολιτισμός του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, 1965). Το 1969 επιστρέφει στη Μόσχα, όπου θα ζήσει μέχρι τον θάνατό του το 1975.

Ο Μπαχτίν θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους στοχαστές του 20ού αιώνα. Με το έργο του εισήγαγε στη μελέτη της λογοτεχνίας τις έννοιες της πολυφωνίας, της διαλογικότητας, του καρναβαλικού στοιχείου, του χρονότοπου. Επηρέασε όμως και πολλούς άλλους επιστημονικούς κλάδους: την επιστημολογία, την πολιτισμική θεωρία, τη φιλοσοφική ανθρωπολογία.

Δημοσιεύματα

«Μιχαήλ Μπαχτίν, "Ο Ραμπελαί και ο κόσμος του": Ένα γέλιο θα σας θάψει» του Δημήτρη Φύσσα
ATHENS VOICE
14/11/2018
«Αποκαλύπτωντας τον Ραμπελαί» της Ελισάβετ Κοτζία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
28/10/2017
«“Ο Ραμπελαί και ο κόσμος του”: μεταφράζει ο Γιώργος Πινακούλας» της Μαρίας Σφυρόερα
ΕΡΤnews
07/10/2017
«Το πανηγύρι των βιβλιοφίλων» του Κυριάκου Αθανασιάδη
amagi.gr
03/08/2017
«Ο γελαστικός κόσμος του Ραμπελαί» του Γιώργου Λαμπράκου
Bookpress
28/03/2017
«Ενας ύμνος για τον λαϊκό άνθρωπο της Αναγέννησης» του Αναστάση Βιστωνίτη
ΤΟ ΒΗΜΑ
23/03/2017

Videos

Εκδήλωση: ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΧΤΙΝ | Ο διάλογος με το μυθιστόρημα – μια μαθητεία ελευθερίας
Στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Αθήνα)
23/02/2023
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ | Δοκίμια του Μισέλ ντε Μονταίνι
21/02/2023
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΝΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ | «ΤΗΣ ΑΝΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΑΜΑΤΑ». ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, 1800-1940
10/03/2024
Εκδήλωση: ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΣΧΑΛΗΣ | Γύρω από τη γένεση της Κρητικής Λογοτεχνίας της Ακμής | Ιστορικό Mουσείο Κρήτης
20/12/2022

Περιεχόμενα

Σημείωμα του μεταφραστή

Εισαγωγή (Θέτοντας το πρόβλημα)

Κεφάλαιο 1
Ο Ραμπελαί στην ιστορία του γέλιου

Κεφάλαιο 2
Ο πλατεΐστικος λόγος στο μυθιστόρημα του Ραμπελαί

Κεφάλαιο 3
Λαϊκο-γιορταστικές μορφές και εικόνες στο μυθιστόρημα του Ραμπελαί

Κεφάλαιο 4
Ευωχικές εικόνες στον Ραμπελαί

Κεφάλαιο 5
Η γκροτέσκα εικόνα του σώματος στον Ραμπελαί και οι πηγές της

Κεφάλαιο 6
Εικόνες του υλικο-σωματικού κάτω στο μυθιστόρημα του Ραμπελαί

Κεφάλαιο 7
Οι εικόνες του Ραμπελαί και η σύγχρονή του πραγματικότητα

Γλωσσάρι
Έργα του Μπαχτίν στα ελληνικά
Ευρετήριο ονομάτων
Ευρετήριο όρων

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

No data was found