Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη

Ο ΝΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής

Η σχέση ανάμεσα στον ανθρώπινο νου και τον φυσικό κόσμο αποτελεί για τη φιλοσοφία των Νέων Χρόνων ένα πρόβλημα. Από τη μια μεριά, ο άνθρωπος πρέπει να νοηθεί ως ένα φυσικό πλάσμα υπαγόμενο στους ίδιους ακριβώς νόμους με αυτούς που διέπουν την υπόλοιπη φύση. Από την άλλη μεριά, μοιάζει να είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε στον άνθρωπο την ικανότητα να δρα ελεύθερα και, συνεπώς, να φέρει την ευθύνη για τις αποφάσεις και τις πράξεις του. Όμως, η ιδέα μιας τέτοιας ελευθερίας δύσκολα μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας νομοκρατούμενης φύσης.

Αυτός ο δυϊσμός φύσης και ελευθερίας κρύβεται πίσω από ένα άλλο κεντρικό ερώτημα της φιλοσοφίας των Νέων Χρόνων: το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατό να αποκτήσουμε αντικειμενική γνώση του κόσμου. Η έννοια της αντικειμενικής γνώσης του κόσμου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την έννοια της εμπειρικής γνώσης. Από τη μια μεριά, η εμπειρία πρέπει να λειτουργήσει ως το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα βασιστούμε για να να γνωρίσουμε τον έξω από μας κόσμο. Από την άλλη μεριά, όμως, ο τρόπος με τον οποίο καλούμαστε συνήθως να κατανοήσουμε την εμπειρία μάς υποχρεώνει να θεωρήσουμε πως είναι αδύνατο να βασιστούμε σ’ αυτήν. Και αυτό μοιάζει να ακυρώνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε αντικειμενικά τον κόσμο.

Το «Ο νους και ο κοσμος» του Τζων Μακντάουελ πρωτοδημοσιεύτηκε το 1994 και ήδη αναγνωρίζεται ως κλασικό. Ο Μακντάουελ εξετάζει το πρόβλημα της σχέσης νου και κόσμου, επικεντρωνόμενος στις δυσκολίες που γεννά η έννοια της εμπειρικής γνώσης. Ο Μακντάουελ αντλεί από μια εντυπωσιακή ποικιλία φιλοσοφικών πηγών, συνδυάζοντας νήματα της αγγλοσαξονικής φιλοσοφίας του 20ού αιώνα με κεντρικές έννοιες του γερμανικού ιδεαλισμού και της αριστοτελικής σκέψης. Το εγχείρημά του στόχο έχει να μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τον άνθρωπο ως ένα φυσικό και ταυτόχρονα ελεύθερο πλάσμα μέσα σε έναν νομοκρατούμενο κόσμο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο John McDowell (1942) γεννήθηκε στη Νοτιοαφρικανική Ένωση. Δίδαξε για χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ από το 1986 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή φιλοσόφους. Το έργο του εκτείνεται από τη μεταφυσική και τη φιλοσοφία του πνεύματος μέχρι τη φιλοσοφία της γλώσσας και την ηθική.
Κύρια έργα του: Mind, Value, and Reality ( 1998), Meaning, Knowledge, and Reality (1998), Having the World in View ( 2009) και The Engaged Intellect (2009).
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ του Τζων Μακντάουελ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ του Θάνου Σαμαρτζή

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΟΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

1. ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΙΕΣ

2. Η ΑΠΕΡΑΝΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΝΝΟΙΑΚΟΥ

3. ΜΗ ΕΝΝΟΙΑΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

4. ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ

5. ΠΡΑΞΗ, ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΕΑΥΤΟΣ

6. ΕΛΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΩΑ

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

1. Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤΣΟΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ

2. ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

3. ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

4. ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

ΕΠΙΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ του Αριστείδη Μπαλτά

ΑΓΓΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ

ΕΛΛΗΝΟΑΓΓΛΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Θάνος Σαμαρτζής
 • Εισαγωγή
  Θάνος Σαμαρτζής
 • Επίμετρο
  Αριστείδης Μπαλτάς
 • Φιλολογική επιμέλεια
  Παναγιώτης Σουλτάνης
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-405-7
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  12565244
 • A' έκδοση
  2013
 • Τρέχουσα έκδοση
  4/2021
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Mind and World
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  432 15 23
 • Τιμή καταλόγου
  20,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ