Vulgata

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ

Ιχνηλατώντας τα γονίδια μιας χαμένης μορφής ανθρώπου
Μετάφραση: Ασπασία Δασκαλοπούλου Μαριλένα Παπαϊωάννου

Το βιβλίο αυτό του κορυφαίου γενετιστή Σβάντε Παίμπο, που μόλις τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας 2022 «για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τα γονιδιώματα εξαφανισμένων ανθρώπινων ειδών και την ανθρώπινη εξέλιξη», είναι το χρονικό ενός προσωπικού στοιχήματος: να καταφέρει να αλληλουχήσει το γονιδίωμα του ανθρώπου του Νεάντερταλ, ενός από τους εξελικτικά πλησιέστερους συγγενείς μας. Ξεκινώντας με τη μελέτη του DNA σε αιγυπτιακές μούμιες, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Παίμπο περιγράφει όλη την αλυσίδα από ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις, συνεργασίες, ίντριγκες, αποτυχίες και ερευνητικά επιτεύγματα που οδήγησαν στη δημοσίευση ολόκληρου του νεαντερτάλιου γονιδιώματος το 2010. Μέσα από την περιγραφή αυτή θέτει και δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα, όπως π.χ. τι μπορούμε να μάθουμε από τη μελέτη του γονιδιώματος αυτών των εξελικτικά στενών συγγενών μας, γιατί ο σύγχρονος άνθρωπος επιβίωσε ενώ οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν, ή αν ο Ηomo sapiens διασταυρώθηκε μαζί τους.

Ωστόσο, ο Παίμπο δεν σταματά εκεί. Η αφήγησή του δεν είναι η μονοσήμαντη καταγραφή ενός επιστημονικού και ερευνητικού θριάμβου: ρίχνει επίσης άπλετο φως στο τι σημαίνει να κάνει κανείς έρευνα αιχμής στην εποχή μας, πώς αυτή οργανώνεται και πώς χρηματοδοτείται, ποια είναι η καθημερινότητα του επαγγελματία ερευνητή, αλλά πάνω απ’ όλα τι κόστος έχει γι’ αυτόν σε επίπεδο προσωπικής ζωής, σε φιλίες και σε διαπροσωπικές σχέσεις. Το βιβλίο περιγράφει έναν επιστημονικό αγώνα δρόμου, από κάθε άποψη συναρπαστικό!

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Σβάντε Παίμπο (Svante Pääbo, 1955), βραβευμένος με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας 2022, είναι σουηδός γενετιστής, διευθυντής του Τμήματος Γενετικής του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Ιδρύματος Max Planck στη Γερμανία. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, από εσθονή μητέρα· πατέρας του είναι ο σουηδός νομπελίστας Sune Bergström (Νόμπελ Ιατρικής 1982). Σπούδασε και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας. Θεωρείται από τους θεμελιωτές του επιστημονικού πεδίου της παλαιογενετικής. Για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί με πολλά άλλα βραβεία, ενώ από το 2000 είναι μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος

 Ο από μηχανής Νεάντερταλ

Οι μούμιες και τα μόρια

«Πολλαπλασιάζοντας» το παρελθόν

Δεινόσαυροι στο εργαστήριο

Ανθρώπινες απογοητεύσεις

Ο άνθρωπος από την Κροατία

 Ένα καινούργιο σπίτι

Πολυτοπική ροή ή «Έξοδος από την Αφρική»;

Πυρηνικές δοκιμές

Στροφή στον πυρήνα

Η αλληλούχηση του γονιδιώματος ξεκινά

Σκληρά οστά

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Το γονιδίωμα χαρτογραφείται

Από τα οστά στο γονιδίωμα

Γονιδιακή ροή;

Πρώτες διαπιστώσεις

Γονιδιακή ροή!

Το πλήθος αντικατάστασης

Η ουσία του ανθρώπου;

Το γονιδίωμα δημοσιεύεται

Ένα πολύ ασυνήθιστο δάχτυλο χεριού

Ένας συγγενής των Νεάντερταλ

Υστερόγραφο                                                                                                               

Σημειώσεις

Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Μετάφραση
  Ασπασία Δασκαλοπούλου
  Μαριλένα Παπαϊωάννου
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιφιγένεια Βασιλείου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-542-9
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  86193658
 • A' έκδοση
  4/2019
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Neanderthal Man. In Search of Lost Genomes , Brockman © 2014 by Svante Pääbo
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  456 14 21 τετράχρωμο
 • Τιμή καταλόγου
  16,00