Ο ΑΪΝΣΤΑΙΝ ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ιστορικές μελέτες
Επιστημονική επιμέλεια: 
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

18,20

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Η δημιουργία και η εδραίωση της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας έχουν αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής ιστορικής έρευνας. Οι ιστορικοί των φυσικών επιστημών έχουν διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ερωτήματα: Ποια ήταν τα προβλήματα που απασχολούσαν τους φυσικούς του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα; Πώς συνέβαλαν άλλοι φυσικοί στη δημιουργία της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας; Ποια ήταν η προβληματική του Αϊνστάιν που τον οδήγησε στην διατύπωση της θεωρίας; Ποιες φιλοσοφικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές επιρροές μπορεί να διακρίνει κανείς στη σκέψη του Αϊνστάιν; Τί αντιδράσεις συνάντησε η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και πώς καθιερώθηκε στην κοινότητα των φυσικών; Ποιες ήταν οι ιδιαιτερότητες της πρόσληψης της θεωρίας σε διαφορετικές χώρες; Αυτά είναι και τα ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει η παρούσα συλλογή, που ξεκινά με ένα κείμενο των επιμελητών σχετικά με την ιστορική και ιστοριογραφική προβληματική γύρω από την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, συνεχίζει με το αυτοβιογραφικό κείμενο του ίδιου του Αϊνστάιν, και συμπεριλαμβάνει τα κλασικά πλέον άρθρα των ιστορικών των επιστημών Gerald Holton, Stanley Goldberg και Peter Galison.

Ο Θόδωρος Αραμπατζής είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Princeton και υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του Dibner Institute for the History of Science and Technology στο ΜΙΤ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της φυσικής και της χημείας από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, καθώς και τη φιλοσοφία της επιστήμης. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Representing Electrons: A Biographical Approach to Theoretical Entities (το 2006 από το University of Chicago Press).

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φυσική και ιστορία των επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, του Χάρβαρντ, της Πενσυλβάνια, του Κέιμπριτζ και του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της φυσικής και της χημείας από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων ξενόγλωσσων περιοδικών ιστορίας των επιστημών, καθώς και του ελληνικού περιοδικού Νεύσις. Τα κυριότερα βιβλία  του είναι το Methodological Aspects in the Development of Low Temperature Physics 1881-1957: Concepts out of Context(s) (σε συνεργασία με τον Γιώργο Γκουνταρούλη, το 1990 από τις εκδόσεις Kluwer Academic Publishers),  Fritz London, A Scientific Biography (το 1996 από το Cambridge University Press), Το Παρελθόν των Επιστημών ως Ιστορία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2004). Είναι Πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Α' έκδοση
2005
Τρέχουσα έκδοση
1/
2006
ISBN
978-960-524-215-2
Κωδικός στον Εύδοξο
537
Τιμή καταλόγου
26,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
372 σελ.
17x
24 εκ.

Συγγραφέας

Γαβρόγλου Κώστας

Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης. Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Έλαβε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική από το Ιmperial College. Πριν τον διορισμό του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάσθηκε στο Ε.Μ.Π. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια του Λονδίνου, της Βοστώνης, του Κέμπριτζ, του Χάρβαρντ, του Μ.Ι.Τ., και στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της φυσικής και της χημείας του 19ου και 20ού αιώνα. Μερικά από τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι Το παρελθόν των επιστημών ως ιστορία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2004), Neither Physics nor Chemistry: A history of quantum chemistry (μαζί με την Ana Simoes) (M.I.T. Press, 2011), History of Artificial Cold: Scientific, Technological and Cultural Aspects (Springer Publishers, 2014), Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ιστορία του 1837-1937 (μαζί με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη και τη Χάιδω Μπάρκουλα) (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012 & Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών 2016), ενώ μαζί με τον Θόδωρο Αραμπατζή επιμελήθηκαν τα βιβλία Ο Αϊνστάιν και η Σχετικότητα (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2005) και Η κρίση στη φυσική και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης – Η πολιτισμική ιστορία της κβαντικής θεωρίας (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012). Είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. και Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Videos

Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΜΑΝΔΑΡΗΣ | Ρολόγια εν πλω της Ντέιβα Σόμπελ
30/05/2023
Εκδήλωση: ALEXANDER JONES | Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η επιστήμη και η τεχνολογία της εποχής του
Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
21/06/2022
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: SERGE ABITEBOUL | Η εποχή των αλγορίθμων
29/06/2023

Περιεχόμενα

Θόδωρος Aραμπατζής – Kώστας Γαβρόγλου
Ο Αϊνστάιν και η ειδική θεωρία της σχετικότητας στην ιστορία
και στη φιλοσοφία της επιστήμης

Άλμπερτ Αϊνστάιν
Aυτοβιογραφικές σημειώσεις

Gerald Holton
Ο Αϊνστάιν, ο Michelson και το «κρίσιμο» πείραμα

Stanley Goldberg
    Η πρόσληψη της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας
στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Η.Π.Α.

Peter Galison
Τα ρολόγια του Αϊνστάιν: Η θέση του χρόνου

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

Τύπος βιβλίου: Έντυπο

18,20

SHARE
ΜΕΧΡΙ 31/03 ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ!