Φιλοσοφία

ΝΟΥΣ, ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΧΑΣΜΟ

Μετάφραση: Δήμητρα Παπουτσάκη

O ευρύς και περιεκτικός ορίζοντας του αρχαίου ελληνικού στοχασμού περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες ιδέες και εγείρει πολλά και διαφορετικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ταυτότητα. Είναι τα ανθρώπινα όντα κατ’ ουσίαν θνητά, όπως με έμφαση θεωρούν δεδομένο τα Ομηρικά Έπη, ή έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε την αθανασία, όπως, ακολουθώντας μια διαφορετική παράδοση, συχνά ισχυρίζεται ο Πλάτων; Πότε και γιατί αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους συγκεκριμένες ιδέες γύρω από τις διαφορές μεταξύ σώματος και ψυχής; Είναι η ψυχή απλή ή σύνθετη; Τι οδήγησε στην ιδέα ότι ο βέλτιστος βίος είναι εκείνος που κυβερνάται από τη λογική, με τις επιθυμίες και τα συναισθήματα να υποτάσσονται σε αυτή την εξουσία; Άραγε η ανθρώπινη νόηση αποτελεί μια θεία ιδιότητα;
Με γραφή διαυγή και κατανοητή, που δεν απευθύνεται μόνο στο ειδικό κοινό, ο Α. Α. Long προσφέρει μια συνθετική ανασκόπηση του πώς η αρχαία ελληνική φιλοσοφία προσέγγισε τα θεμελιώδη ζητήματα του νου, της ψυχής και του σώματος· πώς οι αρχαίοι στοχαστές προσέγγισαν εκείνο το οποίο είναι εγγύτατο σ’ εμάς και όμως ακόμη πιο μυστηριώδες: την ουσία του ανθρώπινου εαυτού.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο A. A. Long είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, καθηγητής Λογοτεχνίας στην έδρα Irving G. Stone και καθηγητής Φιλοσοφίας και Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλυ της Καλιφόρνιας. Είναι εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Βρετανικής Ακαδημίας, καθώς και μέλος της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Το 2015 το Πανεπιστήμιο Κρήτης τού απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα φιλοσοφίας. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα έργα: Hellenistic Philosophy. Stoics, Epicureans, Sceptics(1974, ελλ. έκδ. Η ελληνιστική φιλοσοφία, ΜΙΕΤ 1987), The Hellenistic Philosophers, τόμ. 1-2, 1987), Stoic Studies (2001), From Epicurus to Epictetus. Studies in Hellenistic and Roman Philosophy (2006), Seneca. Letters on Ethics (2015) κ.ά.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση

Παραπομπές

Εισαγωγή

  1. Ψυχοσωματική ταυτότητα
  2. Νύξεις αθανασίας
  3. Σώμα, ψυχή και οι κίνδυνοι της πειθούς
  4. Η πολιτικοποιημένη ψυχή και η κυριαρχία του λόγου
  5. Λογικότητα, θειότητα, ευτυχία, αυτονομία

Επίλογος
Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Επιστημονική επιμέλεια
    Μυρτώ Δραγώνα Μονάχου
    Χλόη Μπάλλα
  • Μετάφραση
    Δήμητρα Παπουτσάκη
  • ISBN εντύπου
    978-960-524-537-5
  • Κωδικός στον Εύδοξο
    86193661
  • A' έκδοση
    4/2019
  • Τρέχουσα έκδοση
    9/2020
  • Τίτλος πρωτοτύπου
    Greek Models of Mind and Self . © 2015 Harvard University Press
  • Τεχνικά χαρακτηριστικά
    212 14 21 τετράχρωμο
  • Τιμή καταλόγου
    14,00