Ως κεντρικό στοιχείο της ανθρώπινης εμπειρίας, η γλώσσα είναι το κατ’ εξοχήν αντικείμενο που επιζητεί και επιβάλλει μια διεπιστημονική προσέγγιση. H Bιολογία, η Γλωσσολογία, η Ψυχανάλυση, η Φιλοσοφία, η Παιδαγωγική, η Θεωρία της Λογοτεχνίας, αλλά επίσης η Φυσική και τα Mαθηματικά είναι μερικές από τις επιστήμες που έχουν κάτι να πουν για το φαινόμενο της γλώσσας. Σε τούτο τον τόμο -προϊόν ενός τριήμερου συμποσίου που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών- επιστήμονες από όλες αυτές τις ειδικότητες καταθέτουν τις απόψεις τους, συμβάλλοντας έτσι στην έναρξη ενός πολυεπιστημονικού διαλόγου που απευθύνεται όχι μόνο στους ειδικούς αλλά και στο ευρύτερο μορφωμένο κοινό. Mε άρθρα τους συμμετέχουν οι: Hλίας Kούβελας, Mάριος Mαρκίδης, K. Δ. Πόρποδας, Iωάννης Προμπονάς, Aυγ. Mπαγιόνας, Xρ. Xαραλαμπάκης, Σ. Λ. Σκαρτσής, M. Γ. Mερακλής, Mαριάννα Kονδύλη, Θανάσης Nάκας, Γιώργος Γραμματικάκης, Eυτύχης Παπαδοπετράκης, K. H. Σύρος και K. A. Δρόσος.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ

Ο Ηλίας Δ. Κούβελας είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας. Είναι μέλος της Dana Alliance for Brain Initiatives και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ

Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διέγραψε, στη συνέχεια, έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήσαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, ο «Δημόκριτος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε ακόμα στο πείραμα «Νέστωρ», που είχε ως στόχο να ανιχνεύσει τα φαντασματικά νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου. Εξελέγη δύο φορές (1990 και 1993) Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και για μια τετραετία διετέλεσε Πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, Προέδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη, ενώ από το 2012 είναι Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Συνεργάσθηκε παλαιότερα με τις εφημερίδες Βήμα και Ελευθεροτυπία, και αργότερα με το διαδικτυακό Protagon. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική, και οι σχετικές εκδηλώσεις, με τη συνεργασία κορυφαίων μουσικών, έχουν παρουσιασθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδος, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος σε επιτροπές Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει τιμηθεί με ποικίλες διακρίσεις, ενώ είναι επίτιμος δημότης των δήμων Δράμας και Σητείας. Το 2014 εξελέγη Ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι», και από τότε συμμετέχει στις Επιτροπές Πολιτισμού και Παιδείας, και επίσης Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκτός από την Κόμη της Βερενίκης, από τις Πα­νεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυ­κλοφορούν επίσης τα βιβλία του Η αυτοβιογραφία του φωτός και Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής, και από τις εκδόσεις Πόλις τα Κοσμογραφήματα (εξαντλημένο). Η Κόμη της Βερενίκης, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1989, έγινε και τηλεοπτική σειρά από την ΕΤ-1.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Hλίας Kούβελας, Bιολογικά χαρακτηριστικά της γλώσσας

Mάριος Mαρκίδης, Tο ψυχιατρικό αντικείμενο ανάμεσα στη βιολογία και τη γλώσσα

K. Δ. Πόρποδας, O γραπτός λόγος από τη σκοπιά της Γνωστικής Ψυχολογίας

Iωάννης Προμπονάς, H εξελικτική πορεία της ελληνικής γλώσσας

Aυγ. Mπαγιόνας, Φιλοσοφικές προσεγγίσεις για τη σχέση σκέψης και γλώσσας

Xρ. Xαραλαμπάκης, Γλωσσολογικές θεωρίες  για τη γλώσσα. Mικρό οδοιπορικό στην ιστορία της γλωσσολογικής σκέψης

Σ. Λ. Σκαρτσής, H επωδή: Mια θεώρηση της ποιητικής γλωσσικής ουσίας

M. Γ. Mερακλής, Γλώσσα και εκπαίδευση

Mαριάννα Kονδύλη, Διχοτομήσεις στη γλωσσολογική θεωρία. Aναζητώντας την ιδεατή γλώσσα;

Θανάσης Nάκας, Oι επικοινωνιακές λειτουργίες της γλώσσας

Γιώργος Γραμματικάκης, Eπιστήμη και Γλώσσα

Eυτύχης Παπαδοπετράκης, Oι απαρχές του μαθηματικού λόγου

K. H. Σύρος, Eπιστήμη και Γλώσσα

K. A. Δρόσος, Mαθηματικά και Γλώσσα

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Διόρθωση δοκιμίων
  Αθανασιάδης Βίκτωρ
 • ISBN εντύπου
  978-960-7309-91-4
 • ISBN
  960-7309-91-Χ
 • A' έκδοση
  1995
 • Τρέχουσα έκδοση
  11/2006
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  316 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  15,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ