Ιστορία και Κοινωνία

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον πόλεμο (1953-1981)

Tο βιβλίο αυτό εξετάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις κατά τη μεταπολεμική περίοδο και διηγείται μια εν πολλοίς ξεχασμένη σήμερα ιστορία: πώς μια χώρα που υπέφερε από τη γερμανική κατοχή στράφηκε ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια προς τη Δυτική Γερμανία και πώς η τελευταία, κόντρα στα προγνωστικά, αποτέλεσε τον εγγυητή της ελληνικής ένταξης στην Ευρω­παϊκή Κοινότητα.

Το βιβλίο θέτει ερωτήματα αναφορικά με το ευρύτερο ευρω­παϊκό πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, και επιδιώ­κει έτσι να συμβάλει στην αποδόμηση του blame game που τέθηκε σε κίνηση στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης. Παρότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο, η μελέτη δεν ακολουθεί το ρεύμα της διπλωματικής ιστορίας, και αποφεύγει έτσι συνειδητά την εξαντλητική αναπαραγωγή των επίσημων θέσεων των δύο πλευρών· ούτε προσχωρεί στην υπερβολική έμφαση που αποδίδουν οι πολιτικοί επιστήμονες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι παράμετροι αυτές λαμβάνονται βεβαίως υπόψη, σκιαγραφώντας το ευρύτερο πλαίσιο της ιστορίας μας. Το στοιχείο όμως που διαφοροποιεί το βιβλίο είναι η εξέταση των ελληνογερμανικών σχέσεων και των ευρωπαϊκών συμφραζομένων τους μέσα από την οπτική γωνία της ιστορίας των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών και των επιχειρηματικών οργανώσεων· οπτική που φέρνει στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις επιδρούν στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο Δυτικογερμανός υπουργός Οικονομίας Λούντ­βιχ Έρχαρντ (πρώτη σειρά, δεύτερος από αριστερά) και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συνομιλούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ στην Αθήνα, 9 Ιουλίου 1961. (Πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.)

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Χρήστος Τσάκας είναι ιστορικός, Jean Monnet Fellow στο Κέντρο Προηγμένων Μελετών «Robert Schuman» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει εργαστεί στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2019-2020 υπήρξε CES Visiting Scholar στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστη­μίου Χάρ­βαρντ. Έχει συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ της ελληνικής και της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ, ZDF), ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στα περιοδικά Journal of Common Market Studies, Business History και Τα Ιστορικά. Το πρώτο του βιβλίο Με το βλέμμα στην Ευρώπη. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις μετά τον πόλεμο (1953–1981) κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (2023).

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος
Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Από την αμερικανική βοήθεια στις δυτικογερμανικές πιστώσεις
1. Προσδοκίες και ματαιώσεις: από το δολάριο στο μάρκο
2. Εφοπλιστές και εκβιομηχάνιση: ο Ωνάσης στο Αμβούργο
3. Δωσίλογοι και ευεργέτες: οι σύνδεσμοι

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Κραδασμοί, 1953-1958
4. Εγκαρδιότητα και μυστικοπάθεια: το σύμφωνο του 1953
5. Siemens: από τον Συναγερμό στην ΕΡΕ
6. Ανακατατάξεις: η άγνωστη καραμανλική μετάβαση

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Βόννη και Βρυξέλλες, 1958-1963
7. Δανεισμός και ενοποίηση: από τη Βόννη στις Βρυξέλλες
8. Προπύργιο ή αποικία;
9. Βωξίτης και αλουμίνιο: στροφή προς τη Γαλλία;

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: Ευρώπη και δικτατορία, 1963-1974
10. Καταλύτης: εξευρωπαϊσμός και εκτροπή
11. Απομόνωση και συνεργασία
12. Αναθέρμανση και σύγκλιση
13. Ανάπτυξη και κρίση

ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ: Ευρώπη και δημοκρατία, 1974-1981
14. Υπαρκτή μεταπολίτευση
15. Προϋποθέσεις και στοχεύσεις
16. Ανησυχίες και εξωραϊσμός
17. 1981

ΕΠΙΜΕΤΡΟ: Κρίση, ιστορία, πολιτική

Αρχειακές πηγές
Bιβλιογραφία
Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιμέλεια κειμένου
  Κατερίνα Πάπαρη
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Βάσω Αβραμοπούλου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-913-7
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  122077915
 • A' έκδοση
  2/2023
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Post-war Greco-German Relations, 1953-1981. Economic Development, Business Interests and European Integration
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  352 17 24
 • Τιμή καταλόγου
  20,00