Εκτός σειράς

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Ένας φανατικός πεζοπόρος της ποίησης

«Ο Αναγνωστάκης δεν είναι απλώς ο κύριος εκφραστής μιας εποχής, αλλά της πιο δραματικής, της πιο τραγικής, της πιο αιματηρής εποχής του νεότερου ελληνισμού. Η εποχή αυτή σιώπησε από καιρό. Και από καιρό ήδη δεν ακούγεται ούτε ο απόηχός της. Και όταν έχεις μιλήσει με τόση ειλικρίνεια και τόση ένταση για μια τέτοια εποχή, πώς να μιλήσεις ύστερα για μιαν άλλη τόσο υποδεέστερή της;»

Σε αυτή τη συλλογή κριτικών δοκιμίων ―που γράφηκαν σε διαφορετικές εποχές μεταξύ 1992 και 1997 και για δια­φορετικούς λόγους το καθένα και επανεκδίδονται εδώ με διορθώσεις―, ο Γιάννης Πιπίνης επιχειρεί μια εις βάθος κριτική θεώρηση του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη, αλλά και του ποιητικού φαινομένου γενικότερα. Ο συγγραφέας αναζητά τις πηγές για την εκρηκτική ποιητική ενέργεια και για την ειλικρίνεια της έμπνευσης που παράγεται από την έντονη «τριβή» των αντιθέσεων μεταξύ των ρεαλιστικών και στέρεων δομικών συστατικών της ποίησης του Αναγνωστάκη, ενώ εμβαθύνει στην ποίησή του μέσα και από τη σύγκρισή της με το έργο σπουδαίων δημιουργών, όπως του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σαχτούρη, του Παπαδίτσα και άλλων.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γιάννης Πιπίνης σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στον τομέα της θεωρητικής φυσικής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος». Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην ποίηση και τη ζωγραφική.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Προλογικό σημείωμα

Ένα οφειλόμενο χρέος

Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας φανατικός πεζοπόρος της ποίησης

Ελλείμματα κριτικής. Σκέψεις και σχόλια πάνω στην κριτική προσέγγιση της ποίησης του Μανόλη Αναγνωστάκη

Αναγνωστάκης – Ελύτης. Βίοι αντιπαράλληλοι

Εν κατακλείδι. Σκέψεις και σχόλια για το Υ.Γ. του Μανόλη Αναγνωστάκη

Γράφοντας ποιήματα χωρίς ήχους και λέξεις

«Ο ήχος της σιωπής»

Ο ποιητής της πολιτικής ποίησης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιάκωβος Ουρανός
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-927-4
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  122077931
 • A' έκδοση
  5/2023
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  152 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  12,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ