Παλαιά κείμενα, Νέες αναγνώσεις

ΛΟΥΚΗΣ ΛΑΡΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ: Το άλλο 1821

Δηµοσιευµένος το 1879, ο Λουκής Λάρας θεωρείται, και είναι, ένα έργο σταθµός των ελληνικών γραµµάτων, καθώς έθεσε τις βάσεις για τη µετάβαση της ελληνικής πεζογραφίας από τον ροµαντισµό στον ηθογραφικό ρεαλισµό. Με το λιτό και χαµηλόφωνο ύφος του µεταφέρει τον αναγνώστη στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, για να αναδείξει µέσα από αυτήν ένα άλλο 1821 από το καθιερωµένο, το οποίο δεν εστιάζει στα ηρωικά ανδραγαθήµατα του πολέµου και των οπλαρχηγών αλλά στο προσφυγικό δράµα του ανώνυµου άµαχου πληθυσµού. Βασισµένο στην πραγµατική ιστορία ενός Χιώτη εµπόρου, ο Λουκής Λάρας επιχειρεί, στον αντίποδα του ελληνικού µεγαλοϊδεατισµού, να εντάξει από κοινού τους πολεµιστές και τους αµάχους στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και να προβάλει, µέσω αυτής, το όραµα µιας άλλης Ελλάδας που θα βασίζεται στις αξίες του οικογενειακού και εργασιακού βίου, της οικονοµικής επιχειρηµατικότητας και ανάπτυξης ως παράγοντες για την υλική και πνευµατική πρόοδο του έθνους.

Αξιοποιώντας το πλούσιο δοκιµιακό έργο του Βικέλα, η µελέτη του Δηµήτρη Πολυχρονάκη επιχειρεί να ανασυγκροτήσει το πλέγµα των πολιτικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτισµικών αξιών που καθόρισαν τη συγγραφή του Λουκή Λάρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύονται οι οφειλές του Βικέλα στις ιδέες του αγγλικού εµπειρισµού που τον κατέστησαν θιασώτη ενός συντηρητικού φιλελευθερισµού, ο οποίος βασίζει τον αστικό εκσυγχρονισµό και την πρόοδο κάθε έθνους στην ιστορία και τις παραδόσεις του. Παράλληλα, µέσα από την εκ του σύνεγγυς ανάγνωση της νουβέλας, αναλύονται οι θεµατικές και υφολογικές επιλογές του συγγραφέα που, µε τη χαµηλόφωνη και αντιηρωική αισθητική του κειµένου του, προάγει το ιδεώδες µιας κοινωφελούς λογοτεχνίας, η οποία θα αναπαριστά τον καθηµερινό µικρόκοσµο των ανθρώπων και θα είναι εύληπτη από τον µέσο αναγνώστη.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Δηµήτριος Βικέλας (1835-1908) υπήρξε έµπορος και λόγιος. Γεννηµένος στην Ερµούπολη της Σύρου, έζησε για µακρύ διάστηµα στο Λονδίνο, εργαζόµενος στην εµπορική επιχείρηση των θείων του, αδελφών Μελά, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε µε την ποίηση, τη µετάφραση και τη συγγραφή ιστορικών και φιλολογικών δοκιµίων. Παρότι, σε σύγκριση µε το πλούσιο δοκιµιακό και µεταφραστικό έργο του, το πρωτότυπο έργο του είναι περιορισµένο, ο Βικέλας έµελλε να αποτελέσει µια καταλυτική φιγούρα για την εξέλιξη της ελληνικής πεζογραφίας, χάρη στη νουβέλα του Λουκής Λάρας το 1879, η οποία, µε τη ρεαλιστική θεµατική και ύφος της, έθεσε τις βάσεις για τη «χρυσή εποχή» του ηθογραφικού διηγήµατος στην Ελλάδα και άνοιξε τον δρόµο στη γενιά του Βιζυηνού, του Παπαδιαµάντη και του Καρκαβίτσα. Από τη δεκαετία του 1890 και µετά ο Βικέλας ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση µέσα από την ίδρυση και οργάνωση κοινωφελών συλλόγων και ιδρυµάτων ενώ, ως επιφανές µέλος της ελληνικής οµογένειας στην Ευρώπη, πρωτοστάτησε στην τέλεση των πρώτων Ολυµπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα µε την ιδιότητα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής. Μετά τον θάνατό του το 1908 και σύµφωνα µε την επιθυµία του η βιβλιοθήκη του δωρίστηκε στον Δήµο Ηρακλείου και αποτέλεσε τη βάση της σηµερινής Βικελαίας Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δημήτριος Βικέλας, Λουκής Λάρας

 

Δημήτρης Πολυχρονάκης, Το άλλο 1821

«Ο ατελής έμπορος και λόγιος» Δημήτριος Βικέλας

Αγγλία, «η κοιτίς της σώφρονος ελευθερίας» και «της απαύστου ειρηνικής επαναστάσεως»

Το χαμηλόφωνο απομνημόνευμα του Λουκή Λάρα

Η αντίθεση πολέμου και εμπορίου στον Λουκή Λάρα

Το εγχειρίδιο του καλού εμπόρου: πρακτικότητα, ωφελιμισμός, εντιμότητα, ελευθερία
Πρακτικότητα
Ωφελιμισμός
Εντιμότητα
Ελευθερία

Ο χριστιανισμός της επιχειρηματικότητας ή ο επιχειρηματικός χριστιανισμός

Η διαλεκτική ιστορίας και καθημερινότητας στον Λουκή Λάρα

Η πεζογραφία της γήρανσης, ή συντηρητισμού το ανάγνωσμα

Η αυτοβιογραφική οπτική του Λουκή Λάρα

Η λογοτεχνία των «καλών αισθημάτων» και ο ρεαλισμός της

Ο ιστορικός και πολιτικός ρεαλισμός του Λουκή Λάρα

Το άλλο 1821 και η Ελλάδα του

Εκδοτικό σημείωμα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Εκδοτική φροντίδα
  Ειρήνη Λυδάκη
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιφιγένεια Βασιλείου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-998-4
 • A' έκδοση
  10/2023
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  488 12 16
 • Τιμή καταλόγου
  14,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ