Βιολογία

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Από τη θεωρία στην πράξη μέσω της R
Μετάφραση: Παναγιώτης Δημητρακόπουλος Γιώργος Αδαμίδης

Διαβάστε απόσπασμα από το βιβλίο εδώ

Διαβάστε τα αναλυτικά περιεχόμενα του βιβλίου εδώ

ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ:
Κεφ. 1, Κεφ. 2, Κεφ. 3, κεφ. 4, κεφ. 5, κεφ. 6, κεφ. 7, κεφ. 8, κεφ. 9, κεφ. 10, κεφ. 11, κεφ. 12

Έντυπο 40,00 36,00 Προσθήκη στο καλάθι

H λειτουργική οικολογία αποτελεί κλάδο της οικολογίας ο οποίος επικεντρώνεται στις διάφορες λειτουργίες των ειδών στις βιοκοινότητες και τα οικοσυστήματα στα οποία απαντούν. Ο προσιτός οδηγός που κρατάτε στα χέρια σας προσφέρει τις βασικές έννοιες και τα εργαλεία της λειτουργικής οικολογίας, καθώς και τα τεχνάσματά τους, καλύπτοντας διαφορετικά τροφικά επίπεδα και τύπους οργανισμών. Έχει σχεδιαστεί για φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες που επιθυμούν να αποκτήσουν μια εύχρηστη σύνθεση των υφιστάμενων εννοιών, εργαλείων και τάσεων στη λειτουργική ­οικολογία και επιθυμούν να τα εφαρμόσουν στο δικό τους γνωστικό πεδίο ­ενδιαφέροντος. Όπου απαιτείται, περιλαμβάνονται ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις για να εκτελούνται στη γλώσσα προγραμματισμού R, μαζί με συνοδευτικούς διαδικτυακούς πόρους που περιλαμβάνουν επιλύσεις ασκήσεων και συναρτήσεις στην R, καθώς και ενημερώσεις που αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες εξελίξεις σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο πεδίο. Με βάση τη διδακτική εμπειρία μίας δεκαετίας και πλέον, οι συγγραφείς ανέπτυξαν και βελτίωσαν τον τρόπο με τον οποίο οι θεωρητικές πτυχές και τα αναλυτικά εργαλεία της λειτουργικής οικολογίας εισάγονται και επεξηγούνται στους αναγνώστες.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

FRANCESCO DE BELLO

Ο Francesco de Bello είναι ερευνητής στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Βοημίας στην Τσεχία. Έχει αναπτύξει και εφαρμόσει διάφορα ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία για τον υπολογισμό δεικτών λειτουργικής ποικιλότητας και για την αξιολόγηση των μηχανισμών συγκρότησης των βιοκοινοτήτων.

 

CARLOS P. CARMONA

Ο Carlos P. Carmona είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τάρτου στην Εσθονία. Επί του παρόντος το ερευνητικό του έργο εστιάζει στην ανάπτυξη εργαλείων για την αξιολόγηση της λειτουργικής ποικιλότητας σε διάφορες κλίμακες, ενσωματώνοντας παράλληλα την ενδοειδική μεταβλητότητα των λειτουργικών χαρακτηριστικών.

 

ANDRÉ T. C. DIAS

Ο André T. C. Dias είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Η έρευνά του χρησιμοποιεί λειτουργικές προσεγγίσεις με στόχο την κατανόηση τόσο της απόκρισης των ειδών στις περιβαλλοντικές συνθήκες όσο και των επιδράσεών τους στις οικοσυστημικές διερ­γασίες.

 

LARS GÖTZENBERGER

Ο Lars Götzenberger είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Βοτανικής της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου της Νότιας Βοημίας στην Τσεχία. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και επηρεάζουν τη συνύπαρξη των ειδών σε διαφορετικές χωρικές και χρονικές κλίμακες.

 

MARCO MORETTI

Ο Marco Moretti είναι κύριος ερευνητής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών στο Μπίρμενσντορφ της Ελβετίας. Χρησιμοποιεί λειτουργικές προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της απόκρισης των βιοκοινοτήτων σε παράγοντες καταπόνησης παγκόσμιας κλίμακας και τις επιδράσεις στις οικοσυστημικές διεργασίες εντός και μεταξύ των τροφικών επιπέδων.

 

MATTY P. BERG

Ο Matty P. Berg είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινχεν στην Ολλανδία. Χρησιμοποιεί λειτουργικές προσεγγίσεις για τη μελέτη της συγκρότησης των κοινοτήτων της πανίδας του εδάφους, μεταξύ άλλων σχετικών πτυχών.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος στην ελληνική έκδοση
Πρόλογος

1. Γενική εισαγωγή

2. Επιλογή και τυποποίηση χαρακτηριστικών

3. Η οικολογία των διαφορών: ομάδες έναντι συνεχούς διαφοροποίησης

4. Χαρακτηριστικά απόκρισης και η θεώρηση των φαινομένων ηθμού

5. Μετρικές βιοκοινοτήτων

6. Ενδοειδική μεταβλητότητα χαρακτηριστικών

7. Κανόνες συγκρότησης βιοκοινοτήτων

8. Χαρακτηριστικά ειδών και φυλογένεση

9. Επίδραση των χαρακτηριστικών . στις οικοσυστημικές διεργασίες και υπηρεσίες

10. Χαρακτηριστικά απόκρισης και επίδρασης κατά μήκος τροφικών επιπέδων

11. Στρατηγικές δειγματοληψίας χαρακτηριστικών

12. Εφαρμοσμένη λειτουργική οικολογία

Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Παναγιώτης Δημητρακόπουλος
  Γιώργος Αδαμίδης
 • Μετάφραση
  Παναγιώτης Δημητρακόπουλος
  Γιώργος Αδαμίδης
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Βάσω Αβραμοπούλου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-947-2
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  122077952
 • A' έκδοση
  7/2023
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Handbook of Trait-Based Ecology: From Theory to R Tools
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  408 17 24
 • Τιμή καταλόγου
  40,00