Sci-clopedia

ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Η απίθανη αναζήτηση για την ανακάλυψη νέων γιατρικών
Μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Η αναζήτηση φαρµάκων ξεκίνησε από τότε που υπήρξαν και οι αρρώστιες, δηλαδή από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους. Μέσω καθαρής τύχης –μασώντας, βράζοντας και εισπνέοντας– κάποιες νεολιθικές υπάρξεις ανακάλυψαν το όπιο, την εχινάκεια, τον γιουνίπερο και άλλες χρήσιμες ουσίες. Ο Ότζι, ο Άνθρωπος των Πάγων, ο ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών κυνηγός που βρέθηκε παγωµένος στις Ιταλικές Άλπεις, όπως διαπιστώθηκε είχε µολυνθεί από παράσιτα στο έντερο, και είχε δεµένο στο παντελόνι του ένα γιατρικό της Εποχής του Χαλκού: ένα παρασιτοκτόνο µανιτάρι. Σήµερα, οι µεγάλοι φαρµακευτικοί όµιλοι δαπανούν δισεκατοµµύρια δολάρια σε υπερσύγχρονα εργαστήρια στελεχωµένα µε κορυφαίους επιστήµονες για να ανακαλύψουν τα µελλοντικά υπερευπώλητα φάρµακα. Ωστόσο, παρά τις καλύτερες προσπάθειές µας για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών σκευασµάτων, βασικά στοιχεία της ανακάλυψης φαρµάκων παραµένουν η τύχη, η δοκιµή και το σφάλµα, το ρίσκο και η επινοητικότητα.

Το βιβλίο αυτό είναι µια γλαφυρή και διαφωτιστική αφήγηση της έρευνας για νέα γιατρικά από τους νεολιθικούς προγόνους µας µέχρι τους σηµερινούς επαγγελµατίες, και από την κινίνη και την ασπιρίνη µέχρι το Viagra, το Prozac και το Lipitor. Τα κεφάλαιά του αφηγούνται µε σπάνια αφηγηµατική ζωντάνια το πώς ανακαλύπτονται στην πράξη νέα φάρµακα, τις στρατηγικές της ανάπτυξής τους, τα λάθη και τις σπάνιες επιτυχίες των κυνηγών φαρµάκων από πολλές χώρες του κόσµου. Ο ∆ρ Donald R. Kirsch έχει ενσταλάξει εδώ την πλούσια εμπειρία από την πολυετή σταδιοδρομία του στο κυνήγι φαρµάκων, είτε ψάχνοντας για σωτήρια µόρια στους λασπότοπους του Τσέζαπικ Μπέι είτε διευθύνοντας ερευνητικές οµάδες σε κάποιες από τις µεγαλύτερες φαρµακευτικές εταιρείες.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στο Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

DONALD R. KIRSCH

Ο Δρ Ντόναλντ Κιρς έχει εργαστεί ως κυνηγός φαρμάκων επί τριάντα πέντε χρόνια, κατέχει είκοσι τέσσερις πατέντες σχετικές με φάρμακα, έχει γράψει περισσότερα από πενήντα άρθρα, έχει διατελέσει κριτής για περιοδικά υψηλού κύρους, διευθυντής, επικεφαλής ερευνητικών ομάδων και κορυφαίο επιστημονικό στέλεχος της Wyeth, της Cyanamid, της Squibb και της Cambria Pharmaceuticals, ενώ σήμερα διδάσκει μεθόδους ανακάλυψης φαρμάκων στη Σχολή Επιμόρφωσης του Harvard.

OGI OGAS

Ο Όγκι Όγκας, PhD, είναι επαγγελματίας επιστημονικός συγγραφέας. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων ABillion Wicked Thoughts και Shrinks και έχει δημοσιεύσει άρθρα στη Wall Street Journal, τη Boston Globe, το Wired, το Seed και το Psychology Today.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή: Ψάχνοντας στη Βιβλιοθήκη της Βαβέλ

Κεφάλαιο 1: Τόσο εύκολο που κι ένας άνθρωπος των σπηλαίων μπορεί να το κάνει

Κεφάλαιο 2: Η θεραπεία της κοντέσας Τσινσόν

Κεφάλαιο 3: Τυποποιημένα καύσιμα και τυποποιημένος αιθέρας

Κεφάλαιο 4: Λουλακί, βυσσινί και ιώδες

Κεφάλαιο 5: Η μαγική σφαίρα

Κεφάλαιο 6: Το φάρμακο που σκοτώνει

Κεφάλαιο 7: Το επίσημο εγχειρίδιο των κυνηγών φαρμάκων

Κεφάλαιο 8: Πέρα από τη σαλβαρσάνη

Κεφάλαιο 9: Το ελιξίριο του χοίρου

Κεφάλαιο 10: Από τον γαλάζιο θάνατο στους αναστολείς βήτα

Κεφάλαιο 11: Το Xάπι 1

Κεφάλαιο 12: Οι μυστηριώδεις θεραπείες

Συμπέρασμα

Παράρτημα

Σημειώσεις

Βιβλιογραφία και προτάσεις για ανάγνωση

Ευρετήριο

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Χριστίνα Δάλλα
  Ελένη Βρίγκου
 • Μετάφραση
  Αγορίτσα Μπακοδήμου
 • Επιμέλεια
  Ιωάννης Παπαδόγγονας
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Ιφιγένεια Βασιλείου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-603-7
 • ISBN e-book
  978-960-524-818-5
 • A' έκδοση
  3/2021
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  The Drug Hunters. The Improbable Quest to Discover New Medicines
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  272 17 24 τετράχρωμο
 • Τιμή καταλόγου
  15,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ