ΚΤΕΡΙΣΜΑΤΑ
Φιλολογικά μελετήματα αφιερωμένα στον Ιω. Σ. Καμπίτση
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

18,90

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί φιλολογικό μνημόσυνο που έρχεται να σημαδέψει τη δέκατη επέτειο από τον αδόκητο θάνατο του Γιάννη Καμπίτση. Περιέχει 23 φιλολογικά μελετήματα που φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του αφιερώνουν, για να τιμήσουν τη μνήμη του.
Ως κλασικός φιλόλογος ο Καμπίτσης καλλιεργούσε με την ίδια αγάπη τόσο την ελληνική όσο και τη λατινική φιλολογία. Οι περιοχές, ωστόσο, της αρχαιογνωστικής επιστήμης που προσείλκυσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ως ερευνητή ήταν η μυθολογία, η θρησκεία, η τραγωδία, οι θεσμοί και το δίκαιο. Οι περιοχές αυτές επικαλύπτονται στο έργο του, το οποίο κινείται με συνέπεια από τη μελέτη θρησκευτικών τελετών και μορφών λατρείας στη μελέτη των μύθων και των παραλλαγών τους, που καθρεφτίζουν αρχαϊκότερα θρησκευτικά συστήματα, ή γίνονται ύλη λογοτεχνικής μορφοποίησης, που επίσης καθρεφτίζει κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, στα οποία η ποίηση - ιδιαίτερα η τραγωδία - προσπαθεί να δώσει απάντηση. Το δίκαιο, εξάλλου, είναι κατά τον Καμπίτση η "εκλογίκευση" των παραδοσιακών θρησκευτικών θεσμών, που την έκανε όλο και πιο απαραίτητη η εξασθένηση, με την πάροδο του χρόνου, της αρχαϊκής πίστης στη θεϊκή δικαιοσύνη. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι έκδηλα στις μείζονες εργασίες του Καμπίτση, αλλά περισσότερο από παντού αλλού στη μεγάλη μονογραφία του, Μινυάδες και Προιτίδες, στην οποία εξετάζονται συγκριτικά δυο μυθικά σύνολα που ανήκουν στην κατηγορία των "μύθων αντίστασης" στην εξάπλωση της λατρείας του Διονύσου. Ο αναγνώστης αυτού εδώ του τόμου θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει δύο αδημοσίευτα και άγνωστα ως τώρα μελετήματα του συγγραφέα, που προωθούν την έρευνα των παραπάνω μυθολογικών κύκλων και αναζητούν την καταγωγή των σχετικών λατρευτικών εθίμων σε λατρείες άλλων θεών, όπως της Ήρας στην Αργολίδα, τις οποίες απορρόφησε ο Διόνυσος στους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους.

Α' έκδοση
2000
Τρέχουσα έκδοση
12/
2000
ISBN
978-960-524-113-1
Κωδικός στον Εύδοξο
964
Τιμή καταλόγου
27,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
496 σελ.
17x
24 εκ.
σκληρόδετο

Συγγραφέας

Φάνης Ι. Κακριδής

Ο Θεοφάνης (Φάνης) Ι. Κακρίδης (1933-2019) ήταν καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του διακεκριμένου κλασικιστή Ιωάννη Θ. Κακριδή και της φιλολόγου Όλγας Κομνηνού-Κακριδή. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κλασικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια του Μάιντς και του Τύμπιγκεν, στη Γερμανία, όπου δίδαξε ως λέκτορας αρχαίων και νέων ελληνικών. Το 1964 εξελέγη καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θέση στην οποία υπηρέτησε έως το 1984, με μια σύντομη διακοπή κατά την περίοδο της δικτατορίας. Από το 1982 ως το 1984 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, μεταξύ 1981-82 διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μεταξύ 1988-1990 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως ειδικός επιστήμονας. Στο συγγραφικό του έργο ασχολήθηκε με την ιστορία, την ερμηνεία, την κριτική και τη μετάφραση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και έργων ξένων πανεπιστημιακών που αναφέρονται σ’ αυτή. Συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια και αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα “Το Βήμα”. Έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 86 ετών.

Γ. Μ. Σηφάκης

Ο Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (1935-2023) ήταν ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην Alexander S. Onassis Professor της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας και του νεοελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1992-2003). Είχε επίσης διδάξει στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. Στα νεανικά του χρόνια ευτύχησε να μαθητεύσει κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, τον φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στην Κρήτη, τον Θρασύβουλο Σταύρου στην Αθήνα. Αργότερα, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο (1961-64), παρακολούθησε τους καθηγητές T.B.L. Webster (υπό την επίβλεψη του οποίου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το ελληνιστικό θέατρο), E. G. Turner, R. G. Winnington-Ingram, A. M. Dale κ.ά.

Οι τομείς της επιστημονικής του ειδίκευσης αφορούσαν το αρχαίο δράμα, την ιστορία του αρχαίου θεάτρου και τη θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και το λογοτυπικό ύφος της ποίησης από τον Όμηρο έως τον Διγενή, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι.

Μεταξύ των έργων του: «Parabasis and animal choruses» (The Athlone Press, 1971), «Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1988), «Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1997), «Aristotle on the function of the tragic poetry» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2003), «Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας» (Κίχλη, 2016), ενώ προς τιμήν του έχει κυκλοφορήσει ο τόμος «Παραχορήγημα. Μελετήματα για το αρχαίο θέατρο» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2010). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, και διηύθυνε επί σειρά ετών την εκδοτική σειρά «Συμβολές στις επιστήμες του ανθρώπου».

Videos

Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΑΝΑΣΑΣ | ΧΕΓΚΕΛ: Πρόλογοι και εισαγωγές. Μετάφραση & ερμηνευτικά σχόλια
28/01/2022
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: Δέσποινα Ιωσήφ | Έγκλειστοι στις ρωμαϊκές φυλακές | Σειρά: Διάλογοι με την αρχαιότητα
02/08/2023
Βιβλία σε πρώτο πρόσωπο: ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΜΩΥΣΗΣ | PRINCIPIA ETHICA (GEORGE EDWARD MOORE)
05/09/2023

Περιεχόμενα

JACQUELINE DE ROMILLY, La prevision et la surprise dans l’Antigone de Sophocle

ΙΩΑΝΝΑ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗ, Θέματα συμφέροντος και δικαίου στον Υπέρ Μεγαλοπαολιτών (XVI) λόγο του Δημοσθένους

ΑΡΙΑΔΝΗ ΓΚΑΡΤΖΙΟΥ-ΤΑΤΤΗ, Θυσία και μαντική στον οίκο των Λα?δακιδών. Η εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή

ΔΑΝΙΗΛ Ι. ΙΑΚΩΒ, Σεισμός και κεραυνός στις Βάκχες του Ευριπίδη. Μια αναψηλάφηση του «θαύματος του παλατιού»

ΦΑΝΗΣ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗΣ, Η κατάρα των απαρνημένων. Αρχίλοχος, Επωδοί, 79a  D. = Ιππώναξ, απόσπ. 115 W., Ριμάτα κόρης και νιού 734–747  Δημοτικά τραγούδια της απαρνημένης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΚΥΡΤΑΤΑΣ, Η πρώιμη χριστιανική εικονογραφία και τα πορτραίτα Φαγιούμ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΠΟΥΡΛΗΣ, Ιπποκρατικά

ΜΑΙΡΗ ΜΑΝΤΖΙΟΥ, Η έννοια του κέρδους στην Αντιγόνη και την Ηλέκτρα του Σοφοκλή

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, Ο Σενέκας στο στόχαστρο της αρχαίας λογοτεχνικής κριτικής

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, Σχόλια στο ποίημα «Πενθεύς» του Γ. Σεφέρη

ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Kύλλαρος και Yλονόμη: Mια ρομαντική ιστορία και η λειτουργία της στην καρδιά μιας επικής παρωδίας

MICHAEL PASCHALIS, Generic afilliations in Roman and Greek Cynegetica

Ι. Ν. ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗΣ, Η τριλογία των Περσών

Γ. Μ. ΣΗΦΑΚΗΣ (επιμ.), Δύο ανέκδοτα μελετήματα του Ιω. Σ. Καμπίτση

Ν. Μ. ΣΚΟΥΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, Η διαλεκτική των ημαρτημένων πολιτευμάτων στην πλατωνική Πολιτεία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, Ο Ηρακλής στην Κω

TH. K. STEPHANOPOULOS, Bemerkungen zu Tragikerfragmenten

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, Προβλήματα κειμένου και ερμηνείας στην Εκάβη του Ευριπίδη

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ, Ο θάνατος του Πατρόκλου και η επάνοδος του Αχιλλέα στον πόλεμο

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΑΝΤΣΑΝΟΓΛΟΥ, Ο Αρχίλοχος και ο λαός του: Αποσπάσματα 115, 93a, 94 (W.)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΤΣΙΡΙΔΗΣ, Παρωδία της επιστήμης στις Νεφέλες του Αριστοφάνη

Σ. Ν. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, Αμφισημία σε ποιητικά κείμενα: Η περίπτωση της Ορέστειας και του Δωδεκάλογου του Γύφτου

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

Τύπος βιβλίου: Έντυπο

18,90

SHARE
ΜΕΧΡΙ 31/03 ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ!