Ιστορία

ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ (υπό έκδοση)

Ο Μωρίς Μπαρρές και οι ανά τον κόσμο “μαθητές” του
Επιμέλεια: Ειρήνη Λυδάκη

Ο Γάλλος λογοτέχνης και πολιτικός Μωρίς Μπαρρές υπήρξε ο πρωτεργάτης του ρεύματος το οποίο αυτοπροσδιορίστηκε ως εθνικισμός, που οριζόταν ως η αποδοχή ενός εθνικού ντετερμινισμού και η λατρεία της γης και των νεκρών, που εξυμνούσε τον πόλεμο και την πάλη ενάντια στον διεθνισμό και τις οικουμενικές αξίες. Ο Ίων Δραγούμης ήταν ο σημαντικότερος μαθητής του στην Ελλάδα· δίπλα του όμως βρίσκουμε κοσμοπολίτες εθνικιστές απ’ όλον τον κόσμο, όπως ο Ντ’ Αννούντσιο, ο Μαρινέττι, ο Ερνστ Γιούνγκερ, ο Γκράσα Αράνια, ο Ιγνάθιο Θουλοάγα και εκατοντάδες άλλοι. Με αφετηρία την αλληλογραφία τους με τον Μπαρρές και ποικίλες άλλες πηγές, ο εθνικισμός αναδεικνύεται εδώ σε ένα διεθνικό φαινόμενο, γέννημα ενός κοσμοπολίτικου δικτύου φιλόδοξων ελιτιστών διανοούμενων που επιχειρούσαν να συνδυάσουν μια ριζοσπαστικά αντιδραστική πολιτική ιδεολογία με την ­λογοτεχνία και την τέχνη.

Το βιβλίο ανιχνεύει τις διεθνείς διαδρομές του μπαρρεσικού εθνικισμού, από το Παρίσι μέχρι τη Λατινική Αμερική ή τη διαλυόμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις αντιφάσεις του, τις διακλαδώσεις και μεταλλάξεις του, τον ρόλο που έπαιξε στον πόλεμο και στην εμφάνιση του φασισμού· για να εστιάσει τελικά στις ελληνικές εκδοχές του, στην ιδεολογική πορεία του Ίωνα Δραγούμη από τον προσηλυτισμό του μέχρι τη ρήξη, και στη σημασία που είχε για επιγόνους όπως ο Νίκος Καζαντζάκης και οι λογοτέχνες της «γενιάς του ’30».

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στο Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Παρασκευάς Ματάλας είναι Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει κάνει βασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μεταδιδακτορική έρευνα στο Παρίσι. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Έθνος και Ορθοδοξία: οι περιπέτειες μιας σχέσης. Από το «ελλαδικό» στο βουλγαρικό σχίσμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιμέλεια
  Ειρήνη Λυδάκη
 • Σχεδιασμός εξωφύλλου
  Αλέκος Βλ. Λεβίδης
 • ISBN
  978-960-524-640-2
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  102075414
 • A' έκδοση
  10/2021
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  416 17 24
 • Τιμή καταλόγου