Φιλολογία

ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΣ | τόμος 19 (2021) ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

Ετήσια έκδοση νεότερης ελληνικής φιλολογίας

Κυκλοφόρησε ο τόμος 19 (2021) του επιστημονικού περιοδικού της Νεοελληνικής Φιλολογίας Κονδυλοφόρος, με 222 σελίδες. Στο πρώτο και κύριο μέρος του, περιλαμβάνονται οκτώ μελετήματα.

Ο Δημήτρης Πολυχρονάκης, μέσα στο πλαίσιο της κίνησης των προεπαναστατικών ιδεών, διερευνά τους λόγους που ώθησαν τον Αδαμάντιο Κοραή, κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, να εκδώσει τα Πολιτικά και τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, ως οδηγό για τη μελλοντική συγκρότηση του ελληνικού κράτους, παρά το ότι τα έργα αυτά κινούνταν στους αντίποδες του φιλελευθερισμού του Διαφωτισμού.

Η Μαρία Μανδαμαδιώτου, εξετάζοντας τις προεπαναστατικές ιδεολογικές ζυμώσεις στη Λέσβο, αναφέρεται στον δάσκαλο Σταυράκη Αναγνώστη και σχολιάζει την ποιητική του συλλογή Δωδεκάχορδος κιθάρα, στην οποία ανιχνεύει επιρροές των ιδεών του Διαφωτισμού.

Ο Χ. Λ. Καράογλου, προσκομίζει νέα στοιχεία για την υποδοχή του φουτουρισμού στην Ελλάδα το διάστημα 1908-1920, αναφερόμενος ειδικότερα στη «σατιρική τραγωδία» Le Roi Bombance του Μαρινέτι και στις αντιδράσεις του Πολύβιου Δημητρακόπουλου και του Δημ. Καλογερόπουλου.

Η Στεφανία Γεωργάκη και ο Χ. Λ. Καράογλου δημοσιεύουν με σχόλια έξι βιβλιοκριτικά κείμενα του Ρώμου Φιλύρα, τα οποία αναφέρονται στους Ροβέρτο Κάμπο, Κώστα Ουράνη, Λάμπρο Πορφύρα, Βασίλη Ρώτα κ.ά.

Η Έλλη Φιλοκύπρου εξετάζει τη συνύφανση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος στο ποιητικό έργο του Κ. Γ. Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη, παρακολουθώντας την αναμέτρησή τους με τον χρόνο και την προσπάθειά τους να προσεταιριστούν το δυσοίωνο μέλλον τους.

Δύο μελετήματα έχουν θέμα τον Τέλλο Άγρα: Στο πρώτο, η Θάλεια Ιερωνυμάκη εξετάζει τη σχέση του με τη βουκολική ποίηση, αναφερόμενη ιδιαίτερα στη συλλογή Τα Βουκολικά και τα Εγκώμια. Στο δεύτερο, η Σοφία Μπόρα, από το Αρχείο του Άγρα στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, παρουσιάζει τις ανέκδοτες σημειώσεις του που συγκροτούν μια συστηματική σειρά μαθημάτων μετρικής.

Η Αθηνά Ψαροπούλου αναλύει την «ψυχολογική συγγένεια» υπερρεαλισμού και ρομαντισμού και ανιχνεύει τις εκλεκτικές συγγένειες και αποκλίσεις ρομαντικής και υπερρεαλιστικής «επιφάνειας», και συγκρίνει τη ρομαντική επιφάνεια του ποιήματος «Επίγραμμα εις Φραγκίσκα Φραίζερ» του Δ. Σολωμού με τις υπερρεαλιστικές επιφάνειες του ποιητικού αφηγήματος «Αφροδίτη» του Εμπειρίκου και του ποιήματος «Ελεωνόρα» του Εγγονόπουλου.

Στο δεύτερο μέρος του Κονδυλοφόρου, δημοσιεύονται δύο συντομότερα φιλολογικά άρθρα: Στο πρώτο, η Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη αποδεικνύει ότι ο Καισάριος Δαπόντες, για τη σύνθεση της Ιστορίας Σωσάννης, άντλησε από τις Διδαχές και Λόγους του Ηλία Μηνιάτη. Στο δεύτερο, ο Αλέξης Πολίτης δημοσιεύει και σχολιάζει το ανώνυμο ποίημα του 1821 «Ο θρίαμβος του Μπίμπαση Σάββα», προερχόμενο από τα κατάλοιπα του Φοριέλ.

Ο τόμος κλείνει με βιβλιοκρισίες του Αλέξη Πολίτη για τρεις εκδόσεις: τα Νεοελληνικά φιλολογικά ανάλεκτα του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, Τα απομνημονεύματά μου του Σωτήρη Σπαθάρη και την Ελληνική οικονομία μετά το 1950 του Χρυσάφη Ι. Ιορδάνογλου.

***

Ο Κονδυλοφόρος, ετήσια έκδοση νεότερης ελληνικής φιλολογίας, αποτελεί συνέχεια του περ. Μολυβδο-κονδυλο-πελεκητής (τ. 1-7, 1989-2000) που ίδρυσε ο Γ. Π. Σαββίδης, κυκλοφορεί από το 2002 και διευθύνεται από οκταμελή συντακτική επιτροπή. Στις σελίδες του δημοσιεύονται πρωτότυπα μελετήματα για θέματα της νεοελληνικής γραμματολογίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας, φιλολογικά σημειώματα και ολιγοσέλιδες ανακοινώσεις (Μονοκοντυλιές), βιβλιοκρισίες (Μελανοδοχείο), ενίοτε και βοηθητικά φιλολογικά εργαλεία, όπως ειδικές βιβλιογραφίες ή ευρετήρια περιοδικών.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Νάσος Βαγενάς, Ναταλία Δεληγιαννάκη, Diana Haas, Χ. Λ. Καράογλου, Renata Lavagnini, Peter Mackridge, Μαριλίζα Μητσού, Αλέξης Πολίτης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Χ. Λ. Καράογλου, τηλ.: 2310 860698, e-mail: chlkar@lit.auth.gr

Το περιοδικό θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης στο Ηράκλειο και την Αθήνα, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. Για παραγγελίες, info@cup.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δημήτρης Πολυχρονάκης, «Η φυλακή της ελευθερίας». Σημειώσεις για τον αριστοτελισμό του Αδαμάντιου Κοραή κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Μαρία Μανδαμαδιώτου, Η Δωδεκάχορδος κιθάρα του Σταυράκη Αναγνώστη και ο Διαφωτισμός στη Λέσβο. Νεωτερικές ιδέες και παραδοσιακές αντιστάσεις

Χ. Λ. Καράογλου, Μια συνάντηση συντηρητισμού και πρωτοπορίας. Στοιχεία για τον φουτουρισμό στην Ελλάδα (1908-1920)

Στεφανία Γεωργάκη – Χ. Λ. Καράογλου, Βιβλιοκριτικά κείμενα του Ρώμου Φιλύρα

Έλλη Φιλοκύπρου, «The future is what artists are». Ο προσεταιρισμός του μέλλοντος στην ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη και του Κ. Γ. Καρυωτάκη

Θάλεια Ιερωνυμάκη, Μιαν ηχώ ζητώντας νεκρωμένη. Ο Τέλλος Άγρας και η βουκολική ποίηση

Σοφία Μπόρα, Κάτω απ’ τις δεύτερες γραφές τα πρώτα μέτρα. Μαθητεύοντας στη μετρική με δάσκαλο τον Τέλλο Άγρα

Αθηνά Ψαροπούλου, Σύγκριση ρομαντικής και υπερρεαλιστικής επιφάνειας. Εκλεκτικές συγγένειες και αποκλίσεις

ΜΟΝΟΚΟΝΤΥΛΙΕΣ

Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη, Καισάριος Δαπόντες και Ηλίας Μηνιάτης. Μια συνάντηση στον κήπο της Σωσάννας

Αλέξης Πολίτης, «Ο θρίαμβος του Μπίμπαση Σάββα», ανώνυμο ποίημα του 1821

ΜΕΛΑΝΟΔΟΧΕΙΟ

Αλέξης Πολίτης, Μανόλης Κ. Χατζηγιακουμής, Νεοελληνικά φιλολογικά ανάλεκτα. Σολωμός – Παλαμάς – Ερωτόκριτος – Διγενής, Αθήνα, Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων, 2020

Σωτήρης Σπαθάρης, Τα απομνημονεύματά μου, επιμ. Γιάννης Κόκκωνας, Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2020

Χρυσάφης Ι. Ιορδάνογλου, Η ελληνική οικονομία μετά το 1950. Α΄, Περίοδος 1950-1973. Ανάπτυξη, σταθερότητα, και κρατικός παρεμβατισμός, Αθήνα, Τράπεζα της Ελλάδος, 2020

Οι συνεργάτες του τόμου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • ISBN εντύπου
  ISSN 1109-4907
 • A' έκδοση
  11/2021
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  222 17 24 τετράχρωμο
 • Τιμή καταλόγου
  18,00