ΚΟΝΔΥΛΟΦΟΡΟΣ - Ετήσια έκδοση νεότερης ελληνικής φιλολογίας (τόμος 15, 2017)
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

12,60

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ο 15ος τόμος του Κονδυλοφόρου με δεκαπέντε συνεργασίες, που εκτείνονται σε 280 σελίδες.

Ο τόμος ανοίγει με ένα βαθύ, προσωπικό κείμενο του Κυριάκου Τσαντσάνογλου για τη γνωριμία και τη σχέση του με τον Δ. Ν. Μαρωνίτη.

Οι χρονολογικά πρώτες εργασίες είναι αφιερωμένες στη γραμματεία του 18ου αιώνα και των αρχών του 19ου. Ο Αλέξανδρος Κατσιγιάννης εξετάζει τα –στιχουργημένα ιδίως– παραθέματα στο Θέατρον Πολιτικόν (ελληνική απόδοση του Theatrum Politicum, 1631), στην πορεία τους από το πρώτο χειρόγραφο (1716) ώς την πρώτη έκδοση (1758), τα οποία και μεταγράφει διπλωματικά. Η Ναταλία Δεληγιαννάκη ασχολείται με τέσσερα, κυρίως, στιχουργήματα του Έρωτος αποτελέσματα, τα οποία αποδεικνύονται συμπιλήματα από αναγνώσματα των συντακτών τους. Ο Peter Mackridge ανακινεί το ζήτημα της πατρότητας του Έρωτος αποτελέσματα, εξετάζοντας την παρουσία στο έργο της –ηπειρώτικης– ρηματικής κατάληξης -εταν. Η Μαργαρίτα Ιωάννου παρουσιάζει τα φαναριώτικα στιχουργήματα του κώδικα Σκορδίλη και συντάσσει το ευρετήριο των πρώτων στίχων τους.

Ο Μιχάλης Κεμεντζετσίδης, στη συνέχεια, ανατρέχει στα «Γερμανικά γράμματα» του Γιάνη Α. Καμπύση και την εποχή τους.

Οι δύο επόμενες συνεργασίες έχουν ως θέμα τον Κ. Π. Καβάφη. Η Renata Lavagnini, εφαρμόζοντας, όπως στην έκδοση των Ατελών, τη γενετική μέθοδο, αναλύει μικροσκοπικά τα στάδια επεξεργασίας του ποιήματος «Καισαρίων» (1918). Ο Χ. Λ. Καράογλου αναφέρεται στον «κριτικό» και στον «πολιτικό» Καβάφη.

Η Θάλεια Ιερωνυμάκη γράφει για τη συμμετοχή του Κ. Γ. Καρυωτάκη στον Φιλαδέλφειο Ποιητικό Διαγωνισμό του 1919 και δημοσιεύει ένα άγνωστο ποίημά του.

Η Χρυστάλλα Κανελλίδου επιχειρεί μια προσέγγιση του ποιήματος «Η ώρα των ποιμένων» του Γιάννη Ρίτσου σε σχέση με το κείμενο της Αποκάλυψης του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Η Μαρία Ιατρού γράφει για τον κριτικό Μανόλη Αναγνωστάκη και ειδικότερα για την υποδοχή των νέων, το 1950 και γύρω στο 1960, ποιητών Ντίνου Χριστιανόπουλου, Μάρκου Μέσκου, Ανέστη Ευαγγέλου και Βύρωνα Λεοντάρη.

Η Μάρα Ψάλτη πραγματεύεται συστηματικά ένα σχεδόν αδιερεύνητο θέμα, τον ποιητικό κυβισμό του Οδυσσέα Ελύτη στα Τρία ποιήματα με σημαία ευκαιρίας.

Δημοσιεύονται ακόμη πέντε ενδιαφέροντα γράμματα του Δ. Νικολαρεΐζη στον Τίμο Μαλάνο, σε επιμέλεια της Φεβρωνίας Χατζηγρηγορίου, καθώς και δύο σύντομα σημειώματα, του Αλέξη Πολίτη για τον Κανόνα Περιεκτικό και της Μιχαήλας Καραμπίνη-Ιατρού για τον Θεόδωρο Ντόρρο.

***

Ο Κονδυλοφόρος, ετήσια έκδοση νεότερης ελληνικής φιλολογίας, αποτελεί συνέχεια του περ. Μολυβδο-κονδυλο-πελεκητής (τ. 1-7, 1989-2000) που ίδρυσε ο Γ. Π. Σαββίδης, κυκλοφορεί από το 2002 (τ. 1-14, 2002-2015, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, και τ. 15, 2017, Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και διευθύνεται από οκταμελή συντακτική επιτροπή. Στις σελίδες του δημοσιεύονται πρωτότυπα μελετήματα για θέματα της νεοελληνικής γραμματολογίας και της θεωρίας της λογοτεχνίας, φιλολογικά σημειώματα και ολιγοσέλιδες ανακοινώσεις (Μονοκοντυλιές), βιβλιοκρισίες (Μελανοδοχείο), ενίοτε και βοηθητικά φιλολογικά εργαλεία, όπως ειδικές βιβλιογραφίες ή ευρετήρια περιοδικών.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νάσος Βαγενάς, Ναταλία Δεληγιαννάκη, Diana Haas, Χ. Λ. Καράογλου, Renata Lavagnini, Peter Mackridge, Μαριλίζα Μητσού, Αλέξης Πολίτης

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Χ. Λ. Καράογλου, τηλ.: 2310 860698, e-mail: chlkar@lit.auth.gr

***

Το περιοδικό θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης στο Ηράκλειο και την Αθήνα, καθώς και σε πολλά βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. Για παραγγελίες, info@cup.gr

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΑΝΤΣΑΝΟΓΛΟΥ, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Πρόσφατα δημοσιεύματα: Of Golden Manes and Silvery Faces. The Partheneion 1 of Alcman, Βερολίνο-Βοστώνη 2012· «Τραγωδία - Κωμωδία: From private feast to public festival», περ. Λογείον, τ. 5 (2015) 1-40· «Sappho illustrated», Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik, τ. 202 (2017) 1-18.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επισκέπτης λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Έρως, ελληνικότητα και Δύση. Πρώτες σημειώσεις για τις ιδεολογικές χρήσεις του “έρωτα” από τη νεοελληνική ρομαντική κριτική του 19ου αιώνα», στο Ελληνικότητα και ετερότητα, τ. Β΄, Αθήνα 2016, σ. 87-99· «Ένας τελευταίος των παλαιών και ο νεαρός ποιητής-πρίγκιπας. Το ανέκδοτο Δοκίμιον περί Ποιήσεως (1825) του Παναγιώτη Κοδρικά προς τον Δημήτριο Κ. Μουρούζη», στα Πρακτικά του 3ου Συνεδρίου των Νεοελληνιστών των Βαλκανικών Χωρών, Βουκουρέστι 2017, σ. 301-316.

ΝΑΤΑΛΙΑ  ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗ, ερευνήτρια, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Ο χειρισμός της τομής του δεκαπεντασύλλαβου», στο Ζητήματα νεοελληνικής φιλολογίας. Μνήμη Ξ. Α. Κοκόλη, ΑΠΘ, 2016, σ. 219-230: <goo.gl/77V0Bu>· «“Όπου αγγίξει η χέρα σου, Ρωτόκριτον ευρίσκει”. Λίγα λόγια για την υποδοχή του Ερωτόκριτου», περ. Παλίμψηστον, τχ. 33 (Άνοιξη 2016) 117-140.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, βοηθός διευθύντρια Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Unic Online Unicaf. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Παλαίτυπα 16ου - α΄ μισού 19ου αιώνα. Η συλλογή της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου», περ. Εκκλησιαστικός Κήρυκας, τ. 23 (2017) 67-121.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΕΜΕΝΤΖΕΤΣΙΔΗΣ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου για τη συγγραφή του Λεξικού της ελληνικής πολιτικής και κοινοβουλευτικής ιστορίας κατά τον 19ο αιώνα. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Πολιτική και αστικός χώρος στο Εις τον πάτο της εικόνας (1990) της Μάρως Δούκα», περ. Πόρφυρας, τχ. 161 (Οκτ. - Δεκ. 2016) 203-208.

RENATA LAVAGNINI, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, Γενική Γραμματέας του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Le carte di Kavafis: problemi di edizione tra opera edita e inedita», στο Autografi letterari romanzi e neogreci, Πάδοβα 2015, σ. 237-256· «Tales of the Trojan War. Achilles and Paris in Medieval Greek literature», στο Fictional Stotytelling in the Medieval Mediterranean and Beyond, Leiden 2016, σ. 234-259.

Χ. Λ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Για την “πολιτική αίσθηση” του Καβάφη», περ. Κονδυλοφόρος, τ. 13 (2014) 55-76· «“Ο κινηματογράφος είναι η πιο οικουμενική τέχνη του καιρού μας”. Ο Ηλίας Βενέζης και ο ελληνικός κινηματογράφος», περ. Κονδυλοφόρος, τ. 14 (1915) 171-197.

ΘΑΛΕΙΑ  ΙΕΡΩΝΥΜΑΚΗ, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, φιλόλογος αποσπασμένη στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Μια διηγηματική υποσημείωση του Παναγιώτη Σούτσου», περ. Νέα Εστία, τχ. 1870 (Ιούλ. - Σεπτ. 2016) 211-225· «“Μια γκρεμιστική θεωρία” ή “Το τελευταίον κατασκεύασμα των αριβίστ της τέχνης”; Η κριτική υποδοχή του Dada στην Ελλάδα (1920-1925)», περ. Ο αναγνώστης, τχ. 3 (Δεκ. 2016) 28-49.

ΧΡΥΣΤΑΛΛΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΥ, επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Αναζητώντας την “παράδοση” στα κείμενα του Μάρκου Μέσκου», περ. Πόρφυρας, τχ. 156-157 (Ιούλ.- Δεκ. 2015) 182-194.

ΜΑΡΑ ΨΑΛΤΗ, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Τροπές και τρόποι του παλαμικού πολύτροπου στίχου. Το παράδειγμα του Δωδεκάλογου του Γύφτου», στα Πρακτικά Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου «Η ποίηση και η ποιητική του Κωστή Παλαμά», τ. Β΄, Αθήνα 2016, σ. 519-554· Νίκος Καζαντζάκης - Κ. Γ. Καρυωτάκης. Η «Αισιοδοξία» ως αντεστραμμένη Ασκητική (υπό έκδοση).

PETER MACKRIDGE, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αυτό τον καιρό ασχολείται ιδιαίτερα με τη γλώσσα της φαναριώτικης λογοτεχνίας, 1750-1800.

ΑΛΕΞΗ ΠΟΛΙΤΗΣ, νεοελληνιστής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τελευταίο του βιβλίο: Το δημοτικό τραγούδι, Ηράκλειο 2010· υπό έκδοση: Η ρομαντική λογοτεχνία στο εθνικό κράτος, 1830-1880. Ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, πνευματική κίνηση, αναγνώστες.

ΜΙΧΑΗΛΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ-ΙΑΤΡΟΥ, πτυχιούχος Φιλολογίας του ΑΠΘ, κάτοχος διπλώματος Οργάνωσης Σχολικών Βιβλιοθηκών και Παιδικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Calgary. Πρόσφατα δημοσιεύματα: «Από τις επιστολές της Rae Dalven προς τον Γ. Σεφέρη», περ. Μικροφιλολογικά, τχ. 41 (Άνοιξη 2017) 37-42· «Ο Γ. Δ. Κανάλε, μεταφραστής, ταξιδιώτης και δάσκαλος», στο Ι΄ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο. Τα Πρακτικά, ΙΙΙ. Λογοτεχνία, περ. Κερκυραϊκά Χρονικά, τ. 10 (2017) 31-41.

ΦΕΒΡΩΝΙΑ ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, πτυχιούχος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Α' έκδοση
2017
Τρέχουσα έκδοση
11/
2017
ISBN
ISSN 1109-4907
Τιμή καταλόγου
18,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
280 σελ.
17x
24 εκ.

Περιεχόμενα

Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής

Για τον Δ. Ν. Μαρωνίτη

Κυριάκος Τσαντσάνογλου, Για τον Μίμη

Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, Στο κατώφλι της Αυλής: Η ποίηση στα 1700. Η ταυτότητα των παραθεμάτων του Πολιτικού Θεάτρου από το πρώτο χειρόγραφο (1716) στο έντυπο (1758)

Ναταλία Δεληγιαννάκη, Αναγνώσεων αποτελέσματα

Μαργαρίτα Ιωάννου, Στιχουργήματα από τα προεπαναστατικά χρόνια. Ο κώδικας Σκορδίλη (ΕΒΕ 2946)

Μιχάλης Κεμεντζετσίδης, Um sie kein Ort, noch weniger eine Zeit. Τα «Γερμανικά Γράμματα» του Γιάνη Α. Καμπύση και η διεκδίκηση της αυτονομίας της τέχνης

Renata Lavagnini, Από το «Πτολεμαίου Καίσαρος» στο «Καισαρίων». Στάδια δημιουργίας ενός ποιήματος

Χ. Λ. Καράογλου, Απορίες (ξανα)διαβάζοντας τον Καβάφη

Θάλεια Ιερωνυμάκη, Ο Φιλαδέλφειος Ποιητικός Διαγωνισμός του 1919, η συμμετοχή του Κ. Γ. Καρυωτάκη και ένα άγνωστο ποίημά του

Χρυστάλλα Κανελλίδου, «Η ώρα των ποιμένων» του Γιάννη Ρίτσου ή ασκήσεις ακριβείας

Μαρία Ιατρού, Ο Μανόλης Αναγνωστάκης και η υποδοχή των νεότερων ποιητών στο περιοδικό Κριτική. Μια δοκιμαστική ανάγνωση

Μάρα Ψάλτη, Τρία ποιήματα με σημαία κυβισμού. Ο ρυθμός ως εικαστική πρό(σ)κληση

ΜΟΝΟΚΟΝΤΥΛΙΕΣ

Peter Mackridge, Η πατρότητα των διηγημάτων του Έρωτος αποτελέσματα και η ρηματική κατάληξη -εταν

Αλέξης Πολίτης, Μια έκδοση του Κανών Περιεκτικός στα 1870

Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού, Μια σταγόνα μελάνι για τον Θεόδωρο Ντόρρο

Φεβρωνία Χατζηγρηγορίου, Πέντε γράμματα του Δ. Νικολαρεΐζη στον Τίμο Μαλάνο (1939-1969)

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Συντακτική Επιτροπή του Κονδυλοφόρου ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά ότι το περιοδικό αλλάζει στέγη· την έκδοσή του αναλαμβάνουν από εφέτος οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Ο Κονδυλοφόρος, και κατά τη νέα αυτή περίοδο, διατηρεί τον χαρακτήρα που είχε από το πρώτο έτος της κυκλοφορίας του, το 2002, δηλαδή του ετήσιου περιοδικού αφιερωμένου αποκλειστικά στη Νεοελληνική Φιλολογία:
1. Στο κυρίως σώμα του περιοδικού δημοσιεύονται πρωτότυπα μελετήματα (κατά προτεραιότητα νέων φιλολόγων), το πολύ 32 μηχανογραφημένων σελίδων (30 αράδων των 70 κτυπημάτων ανά αράδα, με μέγιστη έκταση τις 64 σελίδες, εφόσον πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό ανέκδοτο κείμενο), με αντικείμενο θέματα της νεοελληνικής γραμματολογίας (από τον 16ο αιώνα ώς τα νεότερα χρόνια) και της θεωρίας της λογοτεχνίας. Μελέτες που έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια δεν δημοσιεύονται, εκτός αν έχουν αποσυρθεί από τα Πρακτικά του συνεδρίου.
Η ενότητα «Μονοκοντυλιές» περιλαμβάνει φιλολογικά σημειώματα, σχόλια και ολιγοσέλιδες ανακοινώσεις, ενώ στην ενότητα «Μελανοδοχείο» δημοσιεύονται βιβλιοκρισίες για αξιόλογες μελέτες. Τέλος, ενίοτε, φιλοξενούνται βοηθητικά εργαλεία της νεοελληνικής φιλολογίας, όπως ειδικές βιβλιογραφίες ή ευρετήρια περιοδικών.
2. Η στοιχειοθεσία των ελληνόγλωσσων μελετημάτων γίνεται, κατά περίπτωση, πολυτονικά ή μονοτονικά.
3. Ξενόγλωσσες συνεργασίες γίνονται δεκτές στις εξής γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά.
4. Οι συνεργασίες υποβάλλονται, το αργότερο, έως τις 15 Ιουλίου. Η αποστολή τους γίνεται στον Χ. Λ. Καράογλου, chlkar@lit.auth.gr.
5. Οι συντάκτες των κειμένων παρακαλούνται να ακολουθούν τις βιβλιογραφικές και τυπογραφικές προδιαγραφές του παρόντος τόμου, τόσο ως προς τον τρόπο παραπομπής σε βιβλία και σε περιοδικά, όσο και ως προς τη θέση του αριθμητικού δείκτη των υποσημειώσεων, τη μορφοποίηση των παραθεμάτων κτλ.
6. Οι συνεργάτες αποκτούν τα πνευματικά δικαιώματα των εργασιών τους ένα έτος μετά τη δημοσίευσή τους στον Κονδυλοφόρο.

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

No data was found
Τύπος βιβλίου: Έντυπο

12,60

SHARE
ΜΕΧΡΙ 31/03 ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ!