Ιατρική και Κοινωνία

Η ΚΟΜΨΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δαμάζοντας τις φυσικές άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού
Μετάφραση: Ευγενία Βασιλοπούλου

Η ανθρώπινη υγεία είναι θεμελιωμένη σε έναν πανίσχυρο μηχανισμό, το ανοσιακό μας σύστημα. Η ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να καταπολεμά τις ασθένειες και να θεραπεύεται συνιστά ένα από τα μεγάλα μυστήρια —και θαύματα— της φύσης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η ικανότητα αυτή οφείλεται στη δράση ενός εκτεταμένου δικτύου από εξειδικευμένα κύτταρα, ρυθμιστικές πρωτεΐνες και γονίδια ειδικού σκοπού, που όλα μαζί συγκροτούν έναν περίτεχνο μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα. Οι καινούργιες γνώσεις ήταν αναπόφευκτο να γεννήσουν ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε αυτόν τον αξιοθαύμαστο μηχανισμό· έτσι, σταδιακά εμφανίστηκαν φάρμακα νέου τύπου και ειδικές θεραπείες, οι αποκαλούμενες ανοσοθεραπείες, που μας βοηθούν να πολεμήσουμε τον καρκίνο, τον διαβήτη, την αρθρίτιδα και μια σειρά νόσους του γήρατος.

Ο Daniel Davis είναι ένας επιστήμονας με κορυφαία παρουσία στην παγκόσμια ανοσολογική έρευνα. Στην Κομψή θεραπεία καταγράφει όλο το πλέγμα των απίστευτων συμπτώσεων, κλινικών παρατηρήσεων, ερευνητικών αναζητήσεων, αποτυχιών, επιστημονικών αντιπαραθέσεων και θριάμβων που μας επέτρεψαν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το ανοσιακό μας σύστημα και πώς το επηρεάζουν παράγοντες όπως το στρες, ο ύπνος, η ηλικία ή η νοητική μας κατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ολότελα νέα προσέγγιση στην ιατρική επιστήμη και πρακτική, αλλά και στην ανθρώπινη ευημερία.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Daniel M. Davis είναι Καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και Διευθυντής Ερευνών του Συνεργατικού Κέντρου Έρευνας της Φλεγμονής (MCCIR) στο ίδιο πανεπιστήμιο. Διδάκτορας φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, στη Γλασκώβη, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το ανθρώπινο ανοσιακό σύστημα ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Harvard. Μέλος της βρετανικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών από το 2011, έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 επιστημονικές εργασίες, μεταξύ των οποίων και άρθρα στα περιοδικά Nature, Science και Scientific American. Το πρώτο του βιβλίο, The Compatibility Gene: How Our Bodies Fight Disease, Attract Others, and Define Our Selves (2013), ήταν υποψήφιο για βράβευση από τη Βασιλική Εταιρεία και την Εταιρεία Βιολογίας της Μεγάλης Βρετανίας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σημείωση προς τους ειδικούς επιστήμονες
Επισκόπηση

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

1 Μικρά βρόμικα μυστικά

2 Το κύτταρο που σημαίνει τον συναγερμό

3 Συγκράτηση και έλεγχος

4 Μια εμπορική επιτυχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

5 Πυρετός, στρες και η δύναμη του νου

6 Χρόνος και Διάστημα

7 Τα κύτταρα-φύλακες

8 Φάρμακα του μέλλοντος

Επίλογος

Ευχαριστίες

Σημειώσεις

Ευρετήριο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Αναστάσιος Ε. Γερμενής
 • Μετάφραση
  Ευγενία Βασιλοπούλου
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Βασίλης Κουτσογιάννης
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-579-5
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  94643870
 • A' έκδοση
  7/2020
 • Τρέχουσα έκδοση
  2/2023
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  Daniel M. Davis, The Beautiful Cure — Harnessing your body’s natural defences, Vintage 2018
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  288 17 24 τετράχρωμο
 • Τιμή καταλόγου
  18,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ