JEAN-PIERRE VERNANT: ΑΝΗΡ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΕΚΟΣΜΗΜΕΝΟΣ
Πρακτικά επιστημονικής ημερίδας στη μνήμη του (Ρέθυμνο, 23 Νοεμβρίου 2007)
Επιστημονική επιμέλεια: 
Τύπος βιβλίου: Έντυπο, UUID: --NONE--

7,00

Τύπος βιβλίου: ebook, UUID: eda9ecb3-98df-462b-b75e-0fc83ed20c55

5,00

Το βιβλίο

Πληροφορίες

Ο τόμος αυτός αποτελεί τιμητικό αφιέρωμα στον επιφανή μελετητή και γνώστη του αρχαίου ελληνικού κόσμου – τον Γάλλο Jean-Pierre Vernant. Τα πέντε κείμενα που δημοσιεύονται εδώ επιχειρούν, το καθένα από τη σκοπιά του και με την ιδιαιτερότητά του, να παρουσιάσουν, να διερευνήσουν, να συζητήσουν ορισμένα καίρια θέματα που διατρέχουν το έργο του Vernant, ορισμένες απόψεις και ερμηνείες που διετύπωσε και ανέπτυξε στις μελέτες του. Διερευνώνται κυρίως το πολιτικό πρότυπο που συνιστούσε η ελληνική πόλις, και στο οποίο ο Vernant επικέντρωσε το έργο του, οι ερμηνευτικές κατευθύνσεις και οι τομές που χάραξε στη μελέτη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, η ανθρωπολογική προοπτική και η συγκριτική και δομική έρευνα που εφάρμοσε και ανέπτυξε στην εξέταση των θεσμών και των νοητικών μηχανισμών των αρχαίων Ελλήνων, η ανάλυση των μύθων και του αρχαίου δράματος, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του έργου του Vernant, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, οι τρόποι προσέγγισης του Jean-Pierre Vernant στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, μέσω των μύθων, των ιερουργικών πρακτικών και των εικονιστικών παραστάσεων. Τέλος, ο τόμος αυτός είναι και φόρος τιμής στον πολίτη Vernant και στους συνεπείς αγώνες του για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη.

ΣΥΝΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 

Α' έκδοση
2010
Τρέχουσα έκδοση
8/
2010
ISBN
978-960-524-308-1
Τιμή καταλόγου
10,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
104 σελ.
14x
21 εκ.

Συγγραφέας

Χρήστος Λούκος

Ο Χρήστος Λούκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Το 1967 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 έως το 1992 ήταν ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (1982-1985). Το 1984 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιστορία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής και το 1996 Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δίδαξε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, την Επανάσταση του 1821, την Καποδιστριακή περίοδο, κοινωνικά προβλήματα των νεοελληνικών πόλεων, άλλα ζητήματα της ιστορίας του ελληνικού κράτους, ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας, καθώς και Εισαγωγή στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Σχετικά με τις θεματικές αυτές ενότητες είναι και τα αυτοτελή δημοσιεύματά του και τα άρθρα του σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, η οποία, μεταξύ άλλων, εκδίδει το ιστορικό περιοδικό Μνήμων.

Από το 1994 έως το 2006 διεύθυνε το πρόγραμμα «Η πόλη στους νεότερους χρόνους» στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, όπου μεταξύ των άλλων δημιουργήθηκαν βάσεις δεδομένων στις οποίες μηχανογραφήθηκαν βασικές πηγές (δημοτολόγια, απογραφές πληθυσμού, εκλογικοί κατάλογοι, πρακτικά δημοτικών συμβουλίων κλπ.) κυρίως για την Ερμούπολη αλλά και για άλλες ελληνικές πόλεις (βλ. cities.ims.forth.gr). Από το 2006 έως το 2011 μετείχε ως ερευνητής στο πρόγραμμα «Οι πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη νεότερη εποχή» του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

Είχε τη γενική εποπτεία της ταξινόμησης του Δημοτικού Αρχείου της Ερμούπολης και της οργάνωσης των αρχειακών συλλογών που απόκεινται στα ΓΑΚ, Αρχεία Νομού Κυκλάδων (έδρα: Ερμούπολη). Με καλοκαιρινές εξορμήσεις και επί μία εικοσαετία περίπου προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, κυρίως του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ταξινόμησαν υπό την καθοδήγησή του δημοτικά και άλλα αρχεία στην Ερμούπολη, Άνω Σύρο, Κέα, Αμοργό, Βίλια, Αίγιο, Σύμη, Οινούσσες, Σαντορίνη και Σέριφο.

Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Περιεχόμενα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΚΟΣ, Αντί Προλόγου

ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ, Εισαγωγικό Σημείωμα

CLAUDE MOSSE (Universite Paris VIII, Παρίσι), Jean-Pierren Vernant. Η πολιτική και το πολιτικό στοιχείο

ΑΡΙΑΔΝΗ ΓΚΑΡΤΖΙΟΥ-ΤΑΤΤΗ (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Jean-Pierre Vernant. Πνευματικές καταβολές και τομές στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού

SALLY C. HAMPHREYS (University of Michigan), Οι ανθρωπολογίες του Jean-Pierre Vernant

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΛΚΙΑ (Espace Theatral Scarabaeus, Βρυξέλλες), Ο Jean-Pierre Vernant και η καινούργια θέαση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Από τη λέξη στη σκηνή

ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ (Ecole Pratique des Hautes Etudes, Παρίσι), προσέγγιση του Jean-Pierre Vernant στη μελέτη της θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία

Τύπος βιβλίου: Έντυπο, UUID: --NONE--

7,00

Τύπος βιβλίου: ebook, UUID: eda9ecb3-98df-462b-b75e-0fc83ed20c55

5,00

SHARE
ΜΕΧΡΙ 31/03 ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ!