ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗΝαυτιλιακή Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΩΝΑΣΗ 1924–1975 (υπό έκδοση)

ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΙΤΕ

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι ο διασημότερος εφοπλιστής του 20oύ αιώνα, ο άνθρωπος που ενσαρκώνει το πρότυπο του μεγιστάνα εφοπλιστή, το σύμβολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εφοπλιστικός όμιλος τον οποίο ίδρυσε καθόρισε την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής ναυτιλίας. Ο Ωνάσης είναι από εκείνους τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες που άνοιξαν δρόμους και συνέβαλε σε καινοτόμους δράσεις συνδυάζοντας την ελληνική και την ευρωπαϊκή ναυτιλιακή τεχνογνωσία με τους αμερικανικούς θεσμούς και πόρους. Η λάμψη του έδωσε τροφή σε πληθώρα σκανδαλοθηρικών αναγνωσμάτων, βασισμένων σε (παρ)ερμηνείες της προσωπικής του ζωής. Στόχος του παρόντος τόμου είναι να καλύψει σφαιρικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ωνάση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις αεροπορικές μεταφορές, τη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία και τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες μέσα από τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις του με οικονομικά και πολιτικά κατεστημένα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιούργησε τη ναυτιλιακή επιχείρηση της νέας παγκοσμιοποιημένης εποχής, η οποία λειτουργεί θεσμικά μέχρι σήμερα ακολουθώντας τα πρότυπα που εκείνος έθεσε. Ο όμιλος επιχειρήσεων Ωνάση, που ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 1924, κλείνει εκατό χρόνια δράσης: πενήντα χρόνια λειτουργίας με τον Αριστοτέλη Ωνάση και άλλα πενήντα χρόνια με την επιχειρηματική οικογένεια Ωνάση. Η επιχείρησή του, χωρίς κληρονόμο, χωρίς μέτοχο, χωρίς συγγενή ή αφεντικό, ζει αποκλειστικά για κοινωφελή έργα του Ιδρύματος σχεδόν πενήντα χρόνια αφότου ο ιδρυτής της έφυγε από τη ζωή.

Το βιβλίο στηρίζεται στο Αρχείο Ωνάση, που ανήκει στο «Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», καλύπτει όλη την πεντηκονταετή επιχειρηματική δράση του Αριστοτέλη Ωνάση και αποτελείται από εκατοντάδες αρχειακά κουτιά στα οποία περιέχονται δεκάδες χιλιάδες έγγραφα. Το Αρχείο αποτυπώνει τη λειτουργία ενός πολυεθνικού επιχειρηματικού ομίλου, με εταιρείες σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική) και 14 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Μονακό, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παναμά, Ονδούρα, Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία και Λιβερία) και δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη· η συγκρότηση και η ταξινόμησή του αποτελούν καινοτομία στον χώρο της Ιστορίας Επιχειρήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η οργάνωση, η καταλογογράφηση και η ταξινόμηση του Αρχείου Ωνάση καθώς και η συγγραφή της ιστορίας των επιχειρήσεων Ωνάση είναι προϊόν ερευνητικού έργου που ανέθεσε το  Ίδρυμα Ωνάση στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, και είναι προϊόν συνεργασίας πλειάδας ερευνητών υπό τη διεύθυνση της κ. Τζελίνας Χαρλαύτη.

Γράφουν οι: Μαρία Δαμηλάκου, Αμαλία Παππά, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Lars Scholl, Χρήστος Τσάκας, Τζελίνα Χαρλαύτη.

ΕΤ: Tο βιβλίο υπάγεται στον Nόμο περί Eνιαίας Tιμής Bιβλίου, δηλαδή ισχύει μέγιστη έκπτωση 10%.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

H Τζελίνα Χαρλαύτη είναι καθηγήτρια ναυτιλιακής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στα πανεπιστήμια του Καίμπριτζ (Μ.Phil.) και της Οξφόρδης (D.Phil.). Έχει διατελέσει Πρόεδρος της International Maritime History Αssociation (2004–2008) και επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια στην Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Από το 2017 είναι επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακής Ιστορίας του ΙΜΣ-ΙΤΕ. Έχει δημοσιεύσει 30 βιβλία σε ελληνικούς και διεθνείς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 70 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Η οικογένεια Ωνάση. Οικογενειακό και επιχειρηματικό δίκτυο

Τζελίνα Χαρλαύτη

2. Η επιχειρηματική πορεία του Αριστοτέλη Ωνάση, 1924–1975

Τζελίνα Χαρλαύτη

3. Η περίοδος του Ωνάση στην Αργεντινή (1923–1940). Η διαμόρφωση ενός επιχειρηματία

Μαρία Δαμηλάκου

4. «Ωνασιάδα». Η σύγκρουση με το ελληνικό εφοπλιστικό κατεστημένο

Τζελίνα Χαρλαύτη

5. Η μεγάλη καινοτομία: η υπεράκτια αυτοκρατορία

Τζελίνα Χαρλαύτη

6. Οι άνθρωποι του Ωνάση. «Επιχειρηματική οικογένεια», διοίκηση και διαχείριση

Τζελίνα Χαρλαύτη

7. Δεξαμενόπλοια, πετρέλαιο και χρήμα. Καινοτομία στη ναυπηγική και την εμπορική τραπεζική

Τζελίνα Χαρλαύτη

8. Η φαλαινοθηρία στις Νότιες Θάλασσες και την Ανταρκτική

Lars Scholl

9. «Ιστορία παιγνίων». Η σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Τζελίνα Χαρλαύτη

10. Η Ολυμπιακή Αεροπορία, 1956–1974

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

11. ΩΜΕΓΑ Βιομηχανικών Επενδύσεων ΑΕ

Χρήστος Τσάκας

12. Παγκόσμια κινητικότητα. Πολιτική δικτύωση και κοινωνικότητα

Τζελίνα Χαρλαύτη

Ένθετο: «Μα το Θεό – Τι υπέροχο σκαρί!»: η θαλαμηγός «Χριστίνα»

Lars Scholl

13. Μετά τον Ωνάση: Ο εφοπλιστικός όμιλος Ωνάση από το 1975 μέχρι σήμερα

Τζελίνα Χαρλαύτη

14. «Εν πλω». Το Αρχείο Επιχειρήσεων Αριστοτέλη Ωνάση

Αμαλία Παππά, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Τζελίνα Χαρλαύτη

Κατάλογος πινάκων, διαγραμμάτων, χαρτών & εικόνων

Αρχεία & Βιβλιογραφία

Παραρτήματα

Οι συγγραφείς του τόμου

Ευρετήριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Τζελίνα Χαρλαύτη
 • Σχεδίαση εξωφύλλου
  Δημήτρης Παπάζογλου
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-918-2
 • A' έκδοση
  6/2023
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  704 21 27
 • Τιμή καταλόγου