ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Μετάφραση:
Φουρτούνης Γιώργος
Παγωνδιώτης Κώστας
Θεοδώρου Πάνος
Τύπος βιβλίου: Έντυπο, UUID: --NONE--
Τύπος βιβλίου: ebook, UUID: 92e605ed-155b-4c61-9513-d110507a4841

Το βιβλίο

Πληροφορίες

H έκδοση του έργου στα ελληνικά αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ φιλοσόφων της επιστήμης από την Aθήνα και το Πίτσμπουργκ: για περισσότερο από 10 χρόνια τώρα, φιλόσοφοι από τις δύο χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διδάξουν φοιτητές και να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Tα έντεκα κεφάλαια του βιβλίου αντιπροσωπεύουν πολλές ώρες συζητήσεων, αμοιβαίου σχολιασμού, εποικοδομητικής κριτικής και γόνιμης αλληλεπίδρασης μεταξύ όλων των συγγραφέων. Kίνητρο για την συγγραφή τους ήταν η κοινή διαπίστωση ότι έλειπε μια εκσυγχρονισμένη επισκόπηση ολόκληρου του πεδίου της φιλοσοφίας της επιστήμης. Tο έργο συνιστά ένα πλήρες διδακτικό εγχειρίδιο μεταπτυχιακού επιπέδου, ενώ κάθε κεφάλαιο αποβλέπει στην κατά το δυνατόν πλήρη κριτική παρουσίαση του τρέχοντος προβληματισμού στην αντίστοιχη περιοχή, όπως και τη συναφή αποτίμηση. Παραμένει όμως, στο σύνολό του, ένα βιβλίο εύληπτο και πλήρως κατανοητό για όποιον προσεγγίζει τα συναφή ζητήματα για πρώτη φορά. Κάλλιστα, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει το γραπτό στήριγμα μιας γόνιμης διδασκαλίας και σε προπτυχιακό επίπεδο.

Επιστημονική επιμέλεια
Αριστείδης Μπαλτάς
Τίτλος πρωτοτύπου
"Introduction to the philosophy of science", Prentice-Hall Inc, 1992
Α' έκδοση
1998
Τρέχουσα έκδοση
10/
2020
ISBN
978-960-524-052-3
Κωδικός στον Εύδοξο
577
Τιμή καταλόγου
35,00
Τεχνικά χαρακτηριστικά
664 σελ.
17x
24 εκ.

Συγγραφέας

Η Merrilee H. Salmon είναι ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Διετέλεσε εκδότρια του Philosophy of Science.

Ο Τζον Έρμαν είναι Αμερικανός φιλόσοφος της φυσικής και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Ο Clark N. Glymour είναι ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και ερευνητής στο Florida Institute for Human and Machine Cognition.

Ο James G. Lennox είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Ο Peter K. Machamer (1942–2023) ήταν Αμερικανός φιλόσοφος και ιστορικός της επιστήμης. Δίδαξε στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Ο J.E. McGuire (19312022) ήταν ομότιμος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Είχε διδάξει σε πολυάριθμα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Harvard, το Cornell University, και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο John Daniel Norton είναι Αυστραλός φιλόσοφος της φυσικής και διακεκριμένος καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.

Ο Wesley Charles Salmon (1925–2001) ήταν Αμερικανός φιλόσοφος της επιστήμης, γνωστός για το έργο του στη φύση της επιστημονικής εξήγησης.

Ο Kenneth Francis Schaffner είναι καθηγητής Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Ειδικεύεται στην ιστορία και τη φιλοσοφία της επιστήμης.

Περιεχόμενα

MΕΡΟΣ I: ΘEMATA ΓENIKOY ENΔIAΦEPONTOΣ ΣTH ΦIΛOΣOΦIA THΣ EΠIΣTHMHΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Wesley C. Salmon, Eπιστημονική εξήγηση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: John Earman και Wesley Salmon, Eπικύρωση επιστημονικών υποθέσεων
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Clark Glymour, O ρεαλισμός και η φύση των θεωριών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: J.E. McGuire, Eπιστημονική αλλαγή: Προοπτικές και προτάσεις

MΕΡΟΣ ΙΙ: H ΦIΛOΣOΦIA TΩN ΦYΣIKΩN EΠIΣTHMΩN
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: John D. Norton, Φιλοσοφία του χώρου και του χρόνου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: John Earman, Tο πρόβλημα του Nτετερμινισμού στις φυσικές επιστήμες

ΜΕΡΟΣ III: H ΦIΛOΣOΦIA THΣ BIOΛOΓIAΣ KAI THΣ IATPIKHΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: James G. Lennox, Φιλοσοφία της βιολογίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8: Kenneth F. Schaffner, Φιλοσοφία της ιατρικής

ΜΕΡΟΣ IV: ΦIΛOΣOΦIA TΩN EΠIΣTHMΩN THΣ ΣYMΠEPIΦOPAΣ KAI TΩN KOINΩNIKΩN EΠIΣTHMΩN
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9: Peter Machamer, Φιλοσοφία της ψυχολογίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10: Clark Glymour, Γνωσιολογία των ανδροειδών: Yπολογισμός, τεχνητή νοημοσύνη και φιλοσοφία της επιστήμης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Merrilee Salmon, H φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών

 

Περισσότερα

Σχετικά βιβλία