Η Τραγέδια του Αγίου Δημητρίου, θεατρικό έργο αγνώστου ποιητή, που παραστάθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1723 στη χώρα της Νάξου, αποτελεί μέρος μιας ομάδας θρησκευτικών δραμάτων από τον χώρο του Αιγαίου πελάγους, που γράφτηκαν την εποχή της Αντιμεταρρύθμισης. Η ομάδα αυτή των δραματικών έργων αριθμητικά αντιστοιχεί στη σωζόμενη δραματολογία του Κρητικού θεάτρου και εμπλουτίζει σημαντικά τη νεοελληνική δραματολογία του 17ου και 18ου αιώνα.
Η ίδια η τραγωδία για τον Άγιο Δημήτριο γράφτηκε για να παιχτεί από μαθητές και αποφοίτους του ιησουϊτικού κολεγίου της Νάξου σε μια παράσταση που παρακολούθησαν μέλη της υψηλής κοινωνίας του νησιού και που είχε ως απώτερο στόχο να φέρει σε επαφή τους πιστούς των δύο δογμάτων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΠΟΥΧΝΕΡ ΒΑΛΤΕΡ

Ο ΒΑΛΤΕΡ ΠΟΥΧΝΕΡ γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Το 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο με τη διατριβή του για τη γέννηση του θεάτρου στον νεοελληνικό πολιτισμό. Από τότε είναι εγκατεστημένος μόνιμα στην Ελλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια ιστορία του θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1989 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά στο Τμήμα Φιλολογίας και από το 1991 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, του οποίου διατελεί σήμερα πρόεδρος. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια. Είναι μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει εκδώσει πάνω από 50 βιβλία και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 μελετήματα. Τα θέματά του στρέφονται γύρω από το ελληνικό και το βαλκανικό θέατρο, τη συγκριτική λαογραφία, τις βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές εν γένει, καθώς και τη θεωρία του θεάτρου και του δράματος.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

EΙΣΑΓΩΓΗ
Tο χειρόγραφο
Δραματουργική ανάλυση
-H υπόθεση
-Tα σκηνικά πρόσωπα
-H δραματουργική δομή
-Tο είδος
-H παράσταση
O Άγιος Δημήτριος στην ορθόδοξη παράδοση και τη Δύση
Πηγές και σκοπιμότητα του έργου
Tο θρησκευτικό θέατρο των Iησουιτών
-Tο ιησουιτικό θέατρο στην Eυρώπη
-Tο θρησκευτικό θέατρο στο Aιγαίο (17ος/18ος αι.)
-Tο θρησκευτικό θέατρο στη Nάξο
-H παράσταση του Αγίου Δημητρίου στις 29 Δεκεμβρίου 1723 και οι συντελεστές της
-O άγνωστος ποιητής
Γλωσσικά
-Γλώσσα
-Mετρική
-Στίξη
-Ύφος
Aξιολόγηση και σημασία
H έκδοση

Η ΤΡΑΓΕΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Γλωσσάριο
  Παναγιωτάκης Νικόλαος Μ.
  Πούχνερ Βάλτερ
 • Επιμέλεια
  Παναγιωτάκης Νικόλαος Μ.
  Πούχνερ Βάλτερ
 • Εισαγωγή
  Παναγιωτάκης Νικόλαος Μ.
  Πούχνερ Βάλτερ
 • Σημειώσεις
  Παναγιωτάκης Νικόλαος Μ.
  Πούχνερ Βάλτερ
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-083-7
 • ISBN
  960-524-083-1
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  905
 • A' έκδοση
  2000
 • Τρέχουσα έκδοση
  11/2000
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  348 14 21
 • Τιμή καταλόγου
  15,00