Παλαιά κείμενα, Νέες αναγνώσεις

Η ΚΕΡΕΝΙΑ ΚΟΥΚΛΑ

Αγγέλα Καστρινάκη: «Σαν τις μυγδαλιές». Ιδέες και σύμβολα στην «Κερένια κούκλα»

Η Κερένια κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου είναι ένα έργο με θέμα τον έρωτα, την τρυφερότητα, τον πόθο. Με έναν νεαρό άντρα που άθελά του γλυκοβλέπει ένα κορίτσι που κοκκινίζει. Με το ερωτευμένο κορίτσι να έλκεται ακαταμάχητα ενώ πρέπει να αντισταθεί. Με τη μοιραία στιγμή ανάμεσά τους, που κάνει ωστόσο μια αμυγδαλιά αιφνιδίως να ανθίσει. Με εύθυμους γλεντζέδες και φλύαρο λαϊκό κόσμο. Με λιβάδια γεμάτα λουλούδια αλλά και με πένθιμα δωμάτια αρρώστιας. Με τους δυο νέους να αγκαλιάζονται μισοναρκωμένοι από ευτυχία σε ένα κατώφλι. Με μια αμείλικτη τιμωρία… Ένα μυθιστόρημα για τη γλύκα του έρωτα και για την πίκρα από τη σύντομη διάρκεια της ζωής. Ένα κορυφαίο έργο της ελληνικής πεζογραφίας.

Η μελέτη της Αγγέλας Καστρινάκη αναζητά στο μυθιστόρημα τα λανθάνοντα νοήματά του, τα σύμβολα, τις υπόγειες αναφορές σε αρχαία μυστήρια του θανάτου και της αναγέννησης – όλα όσα κρύβονται αριστοτεχνικά κάτω από μια επιφάνεια αθηναϊκής ηθογραφίας. Η Κερένια κούκλα αναδεικνύεται ως ένα υψηλής τέχνης συμβολιστικό έργο, αλλά και ως το πρώτο –και χωρίς συνέχεια για πολύν καιρό– ελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα, καθώς αντιμετωπίζει το φαινόμενο του έρωτα στην αυτονομία του.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος (Αθήνα, 1867-1911) υπήρξε ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, επιχειρηματίας του θεάτρου. Παραμορφωμένος στα πρώτα του χρόνια από ατύχημα, είχε την παράξενη τύχη να συναναστραφεί, ως καθηγητής των ελληνικών, την ομορφότερη διασημότητα της εποχής, την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας. Έγινε για ένα διάστημα μοναχός σε καθολικό μοναστήρι. Έφερε το πρώτο αυτοκίνητο στην Αθήνα. Έστησε ένα πρωτοποριακό θέατρο, με παραστάσεις άλλοτε απαιτητικές και άλλοτε για το πλατύ κοινό. Υπήρξε ένας άνθρωπος γοητευτικός και ιδιόρρυθμος. Το έργο του Το βιβλίο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, γραμμένο στα γερμανικά το 1898, τον κάνει γνωστό σε όλη την Ευρώπη, αλλά ανεπιθύμητο στην Αυστρία, όπου είχε ζήσει επί έντεκα χρόνια. Το δεύτερο και τελευταίο πεζό του, Η κερένια κούκλα, γράφεται στην Αθήνα και προκαλεί σάλο όταν πρωτοδημοσιεύεται σε εφημερίδα, το 1908, για τη γλώσσα του, τη δημοτική, και για την τολμηρότητα του θέματος. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε ως αυτοτελές βιβλίο το 1911, τη χρονιά του πρώιμου θανάτου του συγγραφέα, αγαπήθηκε κι επανεκδόθηκε πολλές φορές, ενώ είναι το πρώτο ελληνικό έργο που μεταφέρεται στον κινηματογράφο, το 1916.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Εισαγωγή
  Αγγέλα Καστρινάκη
 • Διόρθωση δοκιμίων
  Φωτεινή Λαγωνικού
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-410-1
 • A' έκδοση
  2013
 • Τρέχουσα έκδοση
  2/2023
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  444 12 16.5
 • Τιμή καταλόγου
  12,00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ