Ιστορία και Κοινωνία

Η ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΑΝΤΑΛ

Το έργο του, η κριτική και η αναπαραγωγή της επαναστατικής κουλτούρας

Ο Σταντάλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους γάλλους λογοτέχνες του 19ου αιώνα, και ορισμένα μυθιστορήματά του, όπως το Κόκκινο και το Μαύρο ή Το Μοναστήρι της Πάρμας, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Henri Beyle, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του συγγραφέα, γεννήθηκε τις παραμονές της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, έζησε την Επανάσταση στα παιδικά και νεανικά του χρόνια και πέρασε την ωριμότητά του στον απόηχο της επανάστασης αλλά και της άρνησής της, στα χρόνια που ο ιστορικός Χoμπσμπάουμ αποκάλεσε «Εποχή των Επαναστάσεων».
Η Άννα Μαχαιρά αναζητά στη Διπλή ζωή του Σταντάλ τη σύνδεση ακριβώς του συγγραφέα με την ιστορία. Η αναζήτηση προχωρά σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο συγκροτείται από το έργο του Σταντάλ και τον τρόπο με τον οποίο ο λογοτέχνης επεξεργάζεται σε αυτό τα βιώματά του -τον ενθουσιασμό του, τις ελπίδες, τις απέχθειες και τις απογοητεύσεις του- από τη συναρπαστική περίοδο της Επανάστασης και του Ναπολέοντα. Καθώς όμως, και σε αυτή την περίπτωση, το έργο επέζησε του δημιουργού του, η Διπλή ζωή αναζητά σε ένα δεύτερο επίπεδο τις εναλλαγές της δεξίωσης του έργου του Σταντάλ από τη λογοτεχνική κριτική και την κοινωνία. Η συγγραφέας μας οδηγεί εδώ από την περιορισμένη απήχηση που είχε το έργο στην πλειονότητα των συγχρόνων του Σταντάλ, αλλά και την απόρριψή του από τον Ουγκώ και τον Φλωμπέρ, στην ανάδειξή του κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα σε αγαπημένο θέμα της λογοτεχνικής κριτικής από τον Ταιν μέχρι τον Προυστ. Οι μεταπτώσεις της κριτικής συνεχίστηκαν και στον 20ό αιώνα, κατά τον οποίο οι πολυσχιδείς όψεις του έργου του Σταντάλ επέτρεψαν σε εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά και λογοτεχνικά κινήματα και συγγραφείς -π.χ. τη φιλομοναρχική οργάνωση Action francaise, τον Γκέοργκι Λούκατς και τον Μαξίμ Γκόρκι- να θεωρήσουν ότι βρήκαν σε αυτό τα στοιχεία που αναζητούσαν. Πέρα από τη μελέτη των γραπτών του Σταντάλ και την αξιοποίηση αρχειακού υλικού σχετικού με τη ζωή και το έργο του, η έρευνα για το βιβλίο στηρίχθηκε στη μελέτη της ογκώδους διεθνούς κριτικής βιβλιογραφίας.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Άννα Μαχαιρά είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας (19ος–20ος αι.) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο της Η διπλή ζωή του Σταντάλ. Το έργο του, η κριτική και η αναπαραγωγή της επαναστατικής κουλτούρας το 19ο αιώνα (Ηράκλειο, 2014).

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η επιλογή
 «Ένας ερασιτέχνης πολυγράφος»
Η εμπειρία ως ιστορία και ως «εγωτισμός»
Οι πολλαπλές ταυτότητες του Σταντάλ και του έργου του
Σύγκριση, σύνθεση, δημιουργία
«Ένας θεατής κάθε φορά»
Η λογοτεχνία από την πλευρά των ειδικών

Διανοητική ιστορία
    Les herbes de la Saint-Jean
Ο συγγραφέας-βιομήχανος
    Οι κίνδυνοι της βιογραφίας
«Το πνεύμα, πάντοτε πρωτοξάδελφος του γιακωβινισμού»

Ξεκινώντας από την ιστορία
   H République, η Αυτοκρατορία, η Παλινόρθωση
Μικρό χρονικό της σύνθεσης του «Κόκκινου και του Μαύρου»
Η ιουλιανή μοναρχία στον καθρέφτη του μυθιστορήματος 

Το μυθιστόρημα στον καθρέφτη της κοινωνίας
   «Συμπεφωνημένος μύθος» και ιστορία 
«Ο Σταντάλ επιζητάει τις συνέχειες»
 Κάποιοι διακεκριμένοι στανταλιστές: Τaine, Bourget, Nietzsche
Η λέσχη Σταντάλ
Η Αction Française και ο Σταντάλ 

Ο ρεαλιστής Σταντάλ

Παράρτημα
Βιβλιογραφία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • ISBN εντύπου
  978-960-524-425-5
 • ISBN e-book
  978-960-524-754-6
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  50657133
 • A' έκδοση
  2014
 • Τρέχουσα έκδοση
  10/2014
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  220 15 23
 • Τιμή καταλόγου
  16,00