Νέες προσεγγίσεις στον αρχαίο κόσμο

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Μετάφραση: Σμπόνιας Κώστας

H Kρήτη είναι ένα εντυπωσιακό νησί, μια μικρογραφία ηπείρου, με απόκρημνα βουνά, δεκάδες φαράγγια, μοναδικά φυτά, και ένα χαρακτηριστικό τοπίο με ελαιώνες, αμπέλια και κοπάδια αιγοπροβάτων. η Κρήτη είναι επίσης το νησί των εξαφανισμένων ζώων και των χαμένων πολιτισμών. Όσο πολυτάραχη είναι η ιστορία του νησιού και πλούσια η αρχαιολογική κληρονομιά του, τόσο ποικίλο είναι και το τοπίο του.

Για πρώτη φορά ένα βιβλίο επιχειρεί να βοηθήσει τον επισκέπτη και τον μελετητή της Κρήτης να κατανοήσει πώς διαμορφώθηκαν τα ιδιαίτερα και ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του νησιού, που βλέπουμε σήμερα, μέσα από συνεχείς αλλαγές στη διάρκεια των αιώνων, τόσο πριν από την ανθρώπινη παρουσία όσο και ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών παραγόντων. H Jennifer Moody και ο Oliver Rackham εξηγούν τον σχηματισμό και την οικολογία των πανέμορφων βουνών και ακτών της Κρήτης και τις επεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, αλλά επισημαίνουν και τις σύγχρονες απειλές της φυσικής ομορφιάς του νησιού.

Tο βιβλίο βασίζεται σε μεγάλη κλίμακα επιστημονικών δεδομένων ― επιτόπιες παρατηρήσεις των συγγραφέων και τις πληροφορίες που δίνουν τα αρχαιολογικά δεδομένα, οι αρχαιολογικές και μεσαιωνικές πηγές, τα τοπωνύμια, τα κτίσματα, ακόμη και οι αυξητικοί δακτύλιοι των δέντρων. Η ελληνική μετάφραση συμπληρώνεται με εκτενή βιβλιογραφία και πρόσθετες σημειώσεις.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

OLIVER RACKHAM

Ο Oliver Rackham (1939–2015) ήταν ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Cambridge με εξειδίκευση στην οικολογία, τη διαχείριση και την ανάπτυξη της Βρετανικής επαρχίας.

JENNIFER MOODY

Η Jennifer Alice Moody είναι Αμερικανίδα αρχαιολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin. Μελετά την αρχαιολογία και την περιβαλλοντική ιστορία της Κρήτης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Χρονολόγιο
2. Ιστορία, ψευδοϊστορία και η χρήση των πηγών

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
3. Η γένεση των βουνών
4. Κλίμα και νερά

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
5. ‘Αγρια ζώα
6. ‘Αγρια δέντρα και φυτά
7. Κατοικίδια ζώα και καλλιεργούμενα φυτά
8. ‘Ανθρωποι και οικισμοί

ΤΟ ΤΟΠΙΟ
9. Τοπωνύμια
10. Η βλάστηση
11. Ιστορία της βλάστησης
12. Πεζούλες, χωράφια και περίβολοι
13. ‘Αρβυλα, μουλάρια και δρόμοι
14. Η κτηνοτροφία
15. Κτίσματα
16. Ιερά τοπία

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΙ ΤΟΠΟΙ
17. Τα ψηλά βουνά
18. Οι ακτές και η θάλασσα
19. Νησίδες

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
20. Διατήρηση και μέλλον

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Επιστημονική επιμέλεια
  Άγγελος Χανιώτης
 • Μετάφραση
  Σμπόνιας Κώστας
 • ISBN εντύπου
  978-960-524-178-0
 • ISBN
  960-524-178-1
 • Κωδικός στον Εύδοξο
  1018
 • A' έκδοση
  2004
 • Τρέχουσα έκδοση
  11/2008
 • Τίτλος πρωτοτύπου
  "The making of Cretan Landscape", 1996
 • Τεχνικά χαρακτηριστικά
  412 24 17 σκληρόδετο
 • Τιμή καταλόγου
  30,00